Actualitate

Lupu rămâne a fi candidatura AIE pentru funcţia de preşedinte

Liderii AIE rămân însă cu aceeaşi candidatură la funcţia de preşedinte al ţării − Marian Lupu, transmite Info-Prim Neo.  Preşedintele PLDM, premierul Vlad Filat, a declarat că decizia de a iniţia negocieri cu PCRM mizează pe responsabilitatea tuturor actorilor politici şi mai mult pe responsabilitatea Partidului Comuniştilor în vederea identificării soluţiei pentru ca Republica Moldova să-şi aleagă preşedintele şi să-şi poată continua parcursul pe calea reformelor. „Am decis în Alianţă să invităm Partidul Comuniştilor pentru identificarea unei soluţii comune. Invitaţia va fi lansată şi aşteptăm răspuns. Eu cred că vom reuşi să identificăm o soluţie ca în această toamnă să avem un preşedinte ales. Vom afla cât de mult coincid declaraţiile cu acţiunile”, a declarat Vlad Filat.

Preşedintele PL, Mihai Ghimpu, a declarat că, deşi în Alianţă s-a decis că soluţia este negocierea cu PCRM, PL consideră că o mai bună variantă ar fi adoptarea unei noi Constituţii. „Dar poate, cine ştie… Dacă nu fracţiunea, atunci poate cineva de acolo are curajul şi iasă şi să spună că nu se mai poate tolera la infinit situaţia care s-a creat şi nici alegeri anticipate în fiecare an: îşi asumă curajul, îşi cere scuze de la domnul Voronin şi spune că soarta ţării este mai importantă”, a declarat Mihai Ghimpu.

Liderul PL a mai spus că este dispus să meargă personal la negocieri cu liderul PCRM, Vladimir Voronin. „Îmi este oponent politic Partidul Comuniştilor şi Voronin, dar nu-mi este duşman de moarte şi pentru binele statului, pentru depăşirea crizei politice, voi merge la dialog, că nu am ajuns chiar la acea că nu mai putem schimba două vorbe. Alta e că după părerea mea nu o să dea nimic”, a spus Mihai Ghimpu.

Preşedintele PDM, Marian Lupu, a spus că este absolut necesar ca aceste discuţii cu PCRM să aibă loc pentru depăşirea crizei politice. Întrebat de către jurnalişti dacă va fi de acord să renunţe la postul de preşedinte al ţării în favoarea unui alt candidat, Marian Lupu a dat de înţeles că asupra acestei chestiuni se poate reveni. „Eu personal manifest flexibilitate. Toate discuţiile trebuie să fie purtate în cadrul Alianţei întâi de toate şi apoi în cadrul dialogului dintre Alianţă şi opoziţie. Nu există nimic ca scop mai sus decât să se ajungă la rezolvarea legală a acestei probleme, restabilirea stabilităţii politice şi menţinerea cursului european”, a spus Marian Lupu.

Liderul PDM a subliniat că pledează pentru atingerea unui rezultat comun cu menţinerea actualului format al guvernării. „Dialogul va arăta care este marja de manevră, de flexibilitate a fiecărui participant în cadrul acestui dialog, care trebuie să fie unul transparent şi oficial, purtat nu la nivel individual, ci la nivel de Alianţă cu opoziţia parlamentară”, a spus Marian Lupu.

La începutul aceste săptămâni, după ce Alianţa a depus o sesizare la Curtea Constituţională cu referire la interpretarea articolului 78 din Constituţie, Curtea a decis că nici în cazul dizolvării multiple a Parlamentului, cauzată de eşuarea alegerii şefului statului, legislativul nu poate institui prin lege organică o altă majoritate pentru alegerea preşedintelui ţării decât cea prevăzută în Constituţie − 3/5 din voturile deputaţilor (61 de mandate).

Marian Lupu: Nu voi dizolva Parlamentul 

Marian Lupu, a declarat, după şedinţa Consiliului AIE, că nu va dizolva Parlamentul. Reacţia vine după ce preşedintele Curţii Constituţionale (CC), Dumitru Pulbere, a spus că legislativul trebuie dizolvat până pe 28 septembrie, când se împlineşte un an de la ultima dizolvare a Parlamentului. În caz contrar, toate legile adoptate după această dată vor fi considerate neconstituţionale. 

„Nu sunt juristul cel mai versat în această materie, dar îmi pare că, deja pronunţându-se pe marginea acestui subiect, exprimând propriul punct de vedere, sunt depăşite normele legale şi prevederile statutului judecătorului Curţii Constituţionale. Potrivit regulamentului, oricare poziţie exprimată trebuie să fie poziţia instituţiei”, a declarat preşedintele interimar, citat de Info-Prim Neo. 

Potrivit lui Marian Lupu, nici Constituţia, nici legea privind organizarea alegerii şefului statului nu conţine o prevedere care l-ar obliga pe preşedinte să dizolve Parlamentul la o anumită dată. „Sunt deprins să acţionez în strictă conformitate cu legislaţia şi nu în conformitate cu tot felul de speculaţii politice”, a spus preşedintele interimar. 

Marian Lupu a calificat declaraţia preşedintelui CC ca fiind una cu tentă politică. „PCRM a depus o sesizare la Curte exact la subiectul la care s-a pronunţat domnul Pulbere. Eu cred că în asemenea situaţii nu am putea să excludem o înţelegere cu PCRM, fiindcă sunt mai multe coincidenţe sau suprapuneri care într-adevăr ar putea să ne ducă la ideea că toate lucrurile nu sunt întâmplătoare”, a spus Marian Lupu. 

Preşedintele Curţii Constituţionale, Dumitru Pulbere, a declarat anterior că preşedintele interimar, Marian Lupu, este obligat să dizolve Parlamentul până pe 28 septembrie, potrivit normelor constituţionale.  PCRM a convocat plenara

PCRM s-a convocat în plenară pentru a pune în discuţie invitaţia AIE privind negocierea alegerii şefului statului, transmite Info-Prim Neo.

Şedinţa se desfăşoară la Casa Sindicatelor, începând cu ora 10.00.

În cadrul Consiliului Alianţei, vineri seara, s-a decis că soluţia pentru păşirea crizei politice este iniţierea negocierilor cu PCRM.

Sursa: Info-Prim.md

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *