Actualitate

„Lupu spune lucruri plăcute criminalului Dima Soin de la Tiraspol”

Într-un interviu acordat unui portal de știri din Tiraspol, președintele Parlamentului, liderul PD, Marian Lupu, și-a permis și unele afirmații ofensatoare la adresa oponenților săi politici. Deosebit de violent a fost Lupu față de unioniști, numindu-i „marginali”, „țânțari care bâzâie”. Ultima apreciere nu numai că e ofensatoare, dar conține și un îndemn ascuns de nimicire a „țânțarilor” care „înțeapă”. Nu este pentru prima dată când M. Lupu se lansează în aprecieri gratuite și face declarații jignitoare și scandaloase, acest fapt plasându-l în zona extremismului politic de la Chișinău. În legătură cu aceasta, am adresat mai multor politicieni următoarea întrebare:

Cum apreciați comparația unioniștilor cu țânțarii, contribuie oare asemenea paralele la păstrarea stabilității în societate și la menținerea unui dialog politic civilizat între diferite forțe politice?

Valeriu Munteanu (PL)

Consider că nu este potrivit pentru un președinte să judece valorile cetățenilor. Sunt cetățeni unioniști și majoritatea au o conduită potrivită, nu ca Marian Lupu care este instabil în afirmații. Eu cred că fiecare cetățean are dreptul să-și expună părerile, atâta timp cât asta nu contravine Legii supreme de stat.

Andrei Vacarciuc (PLDM)

E o părere ca și multe alte păreri de-ale lui Lupu – negândite și de fiecare dată diferite. Eu am o atitudine bună, aș vota și mâine unirea!

Veaceslav Ioniță (PLDM)

Nu cred că este frumos să comentez afirmațiile unui coleg de Alianță.

Igor Dodon (PS)

Nu e nimic de comentat. Poziția noastră este una foarte clară, noi nu susținem acest trend și nu-l considerăm neimportant, cum afirmă Marian Lupu, ci foarte periculos pentru statalitatea R. Moldova.

Valeriu Streleț (PLDM)

Nu cred că ar fi corect să comentez declarațiile dlui președinte al Parlamentului. Vreau însă să vă asigur că PLDM respectă convingerile ideologice sau politice ale tuturor cetățenilor, este dreptul lor să aibă o preferință sau alta, dar în același timp trebuie să țină cont de faptul că Republica Moldova este un stat independent și suveran și așa va rămâne.

Grigore Petrenco (PCRM)

Eu cred că pe nimeni nu interesează ce spune Lupu. Mai mult contează problemele economice și sociale.

Oazu Nantoi (director de program IPP)

Domnul Lupu se comportă ca un politician moldovean adevărat, în funcție de destinatar. Fiind la București, el n-ar fi spus așa ceva. Dar deoarece e vorba de site-ul tiras.ru care aparține unui criminal urmărit de Interpol, Dima Soin, care a ucis în stradă un om, domnul Lupu spune lucruri plăcute criminalului. Astea-s năravurile noastre.

Nicolae Andronic (PPR)

Vreau să vă aduc aminte că am fost unul din deputații care au votat Constituția în 1994 și, reieșind din configurația politică de atunci și că nu ajungeau voturi, Lucinschi a venit cu propunerea de a scrie în Articolul 13 „limba moldovenească (română)”, o propunere pe care o consideram bună, deoarece ea permitea să menționăm limba română în legea supremă a statului, cu toate că atunci marea majoritate a populației nega acest termen. Atunci grupul intelectualilor sub conducerea lui Moșanu și Roșca s-a opus vehement și în Constituție a rămas doar limba moldovenească, ceea ce a permis comuniștilor să afirme că cetățenii care folosesc acest termen încalcă legea. Între timp, populația se deprindea cu termenul de „limbă moldovenească”. Faptul că Lupu vine astăzi, având 56 de voturi în Parlament, cu o soluție care, măcar pe moment, ar legaliza limba română este un progres. Vreau să obțin cândva menționarea limbii române în documentele oficiale și Constituția R. Moldova, ca să nu fie mai târziu declarată ilegală folosirea acestui glotonim. Ce ține de afirmațiile despre unioniști, este problema lui Marian Lupu și calificările îi aparțin. Astăzi, legea este de partea unioniștilor și consider că situația va evolua în bine.

Anatol Petrencu (istoric)

Orice declarație poate șchiopăta, dar aceasta șchiopătează cu ambele picioare. Este o opțiune a unor cetățeni din R. Moldova, mulți, puțini, influenți sau nu, dar au dreptul la libera exprimare a acestei poziții, iar statul trebuie să asigure acest drept, în presă, mitinguri, în marșuri etc. E păcat că Marian Lupu, ca șef de legislativ, își permite să facă astfel de comparații. Dacă unioniștii sunt țânțari, el ce-i, harmăsar?!

Mihai Godea (PAD)

Nu știu dacă președintelui Parlamentului i se potrivește să aibă o asemenea atitudine față de anumite curente de opinie sau politice, fie mai puternice sau nu.

Notă: Din păcate, reprezentații Partidului Democrat nu au fost de găsit.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *