Astăzi 21 Septembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 17:36
Abonamente

Artă 5 Martie 2014, ora 07:27

Lut şi culoare în mâinile tânărului ceramist Sandu Bejenaru

Marime Font

Înconjurat de profesori, elevi, dar și de rude și prieteni, tânărul ceramist Sandu Bejenaru și-a lansat prima sa expoziție de lucrări în ceramică în cadrul Bibliotecii Publice „Cricova” - „Lut. Foc. Inspirație”.

„E un vernisaj deosebit în comparație cu altele, pentru că sunt expuse piese de ceramică mai puţin utilitare”, a fost părerea oamenilor prezenţi la expoziţie.Absolvent al Colegiului de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” și după o pauză de câțiva ani, pentru că nu se regăsea în meşteşugul ceramicii, de anul trecut, tânărul Sandu Bejenaru de doar 22 de ani realizează piese de ceramică și, în special, farfurii decorative, toate inspirate din arta Greciei și Romei Antice.

„Oficial, e prima mea expoziție personală pe lângă cele din timpul anilor de studii. Dedic mult timp, energie, dar și resurse pentru a realiza lucrările de ceramică. În jumătate de an am creat în jur de 60 de piese de ceramică”, spune Sandu. De altfel, predilecția tânărului artist pentru ceramică vine din fragedă copilărie – de la 7 ani, asta deși mulţi ani și-a dedicat timpul sculpturii în lemn sau picturii.

Sandu Bejenaru susține că, deşi farfuriile decorative din ceramică pentru perete nu sunt de domeniul utilitarului și este o artă mai puțin înțeleasă de publicul nostru, pentru a-și îmbunătăți meșteșugul va continua să muncească şi să acumuleze experiență. „Uneori mizez doar pe formă, alteori pe culoare. Trebuie să predomine un echilibru din culoare și formă, astfel încât să atragă ochiul spectatorilor”, afirmă ceramistul. Mai mult, tânărul își dorește ca lucrările sale să inspire oamenii, să cunoască o altfel de artă și să o interpreteze prin prisma imaginației lor.

De asemenea, deși tânărul artist a încercat să creeze obiecte și din domeniul utilitar, piesele din fabrică și obiectele chinezești sunt cele mai mari concurente ale lucrărilor sale, pentru că sunt mai ieftine. „La mine este mai scump şi lutul, şi arderea, şi culorile etc. Sumând costul materialului, munca mea, procesul tehnologic - o lucrare ajunge până la 500 de lei, în funcție de compoziție, culori, timpul realizării”, susține tânărul.

Totuşi, artistul nu mizează pe publicul din R. Moldova atunci când e vorba de înțelegerea artei sale şi visează să-şi exploateze talentul în acest meșteșug în țara-mamă a ceramicii – Spania.

Un articol de: Victoria Puiu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md