Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 25 Septembrie 2018
Abonamente

 
 

UE / Nato 31 Mai 2017, ora 06:22

LuxLeaks: Juncker recunoaște în Parlamentul European că a 'neglijat' să asigure o concurență fiscală 'echitabilă'

Marime Font

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, vizat de acuzații în scandalul LuxLeaks, a recunoscut marți, în Parlamentul European, că a 'neglijat' să asigure o concurență fiscală 'echitabilă' pe când era prim-ministru al Luxemburgului, informează AFP. 

'Sunt în favoarea concurenței fiscale, dar ea trebuie să fie echitabilă și nu a fost întotdeauna', a declarat Juncker, audiat de o comisie a Parlamentului European, în fața căreia a recunoscut că a 'neglijat această dimensiune' în trecut.

Juncker a fost invitat pentru a doua oară să dea lămuriri în fața unei comisii a PE cu privire la inițiativele executivului comunitar privind combaterea evaziunii fiscale, dar și asupra politicii sale în materie în mandatele de premier al Luxemburgului, între 1995 și 2013.Documentele divulgate în scandalul LuxLeaks în noiembrie 2014, imediat după preluarea funcției de președinte al CE, au scos la lumină un sistem de evaziune fiscală la scară amplă și mai ales rolul jucat de Luxemburg, într-o perioadă în care Juncker era premier și ministru de finanțe al Marelui Ducat.

'Nu sunt arhitectul' sistemului, 'dat sunt politic responsabil', admitea Juncker la scurt timp după aceste dezvăluiri.

'Uneori, când te afli în străinătate, oameni care ar fi interesați de posibilitatea de a veni în Luxemburg îți pun întrebări', a argumentat el marți, insistând că nu a fost implicat 'niciodată într-un aranjament anume' și că nu a discutat 'niciodată despre o măsură fiscală cu o companie'. Aranjamentele fiscale erau negociate de companii 'cu autoritățile fiscale din Luxemburg, nu cu miniștri', a arătat el. 'Acesta este un principiu clar în Luxembourg, însă nu peste tot în Uniunea Europeană', a adăugat Juncker.

Prezentă marți la audiere, eurodeputata franceză ecologistă Eva Joly a declarat pentru AFP că 'Juncker este un simbol destul de catastrofal pentru Uniunea Europeană'. 'El simbolizează duplicitatea, simbolizează faptul că Uniunea este foarte orientată către protejarea intereselor multinaționalelor', a punctat Eva Joly.

Luxemburgul este vizat de mai multe anchete ale Comisiei Europene referitoare la acordarea de ajutoare de stat, de exemplu cu privire la tratamentul fiscal aplicat giganților Amazon și McDonald's.

sursa: agerpres.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul