UE / Nato

Macedonia cere sprijinul Greciei pentru a adera la NATO şi UE

Eforturile Macedoniei de a se alătura Alianţei Nord-Atlantice şi Uniunii Europene au fost neutralizate de disputa care ţine de mai multe decenii pe marginea numelui fostei republici iugoslave. Grecia, care este membră NATO şi UE, susţinea că folosirea numelui ”Macedonia” implică şi eventuale pretenţii teritoriale în nordul Greciei.

”Sunt aici pentru a vă cere sprijinul”, a declarat Dimitrov la Atena. Ministrul grec de Externe, Nikos Kotzias a declarat că ”Atena va susţine integrarea Macedoniei odată ce problema numelui va fi rezolvată. Sunt convins că putem lucra împreună şi să ajungem la o soluţie de compromis”, a adăugat Kotzias.

Disputa pe marginea numelui dintre Grecia şi Macedonia a început în urmă cu 26 de ani, iar până acum nu s-au înregistrat progrese semnificative. De frica unor pretenţii teritoriale ale macedonenilor, Atena a insistat mereu ca Guvernul de la Skopje să schimbe numele statului în ”Noua Macedonie”.

Fostul prim-ministru macedonean, Nikola Gruevski, a contribuit la creşterea sentimentelor naţionaliste, respingând mereu cererile grecilor. Însă noul Guvern de la Skopje, condus de Zoran Zaev, are în plan integrarea ţării sale în NATO şi UE şi, implicit, rezolvarea disputei cu Grecia.

sursa: mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *