Astăzi 20 Februarie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 16:40
Abonamente

Actualitate 10 Februarie 2019, ora 18:00

Madrid - Aproximativ 45.000 de persoane, între care Mario Vargas Llosa, la manifestaţia împotriva Guvernului Pedro Sánchez

Marime Font

 Aproximativ 45.000 de persoane, între care scriitorul Mario Vargas Llosa, au fost prezente, duminică, în centrul Madridului, la manifestaţia împotriva Guvernului Pedro Sánchez, unde a fost citit un manifest comun al partidelor din opoziţie care au cerut prim-ministrului, acuzat de trădare, să convoace alegeri şi au susţinut că unitatea naţională nu se negociază şi că statul de drept nu poate fi pus sub semnul întrebării.

Câteva mii de persoane, cu steaguri ale Spaniei şi Uniunii Europene, se aflau în Plaza de Colón din Madrid încă de la ora locală 11.00. Traficul a fost oprit pe mai multe artere din centrul capitalei, unde au fost prezente în total 45.000 de persoane, potrivit autorităţilor.

Mulţi oameni, veniţi din diverse zone ale Spaniei, au petrecut noaptea pe drum, în autocare, pentru a fi prezenţi la manifestaţie la ora stabilită, 12.00, informează TVE.


Manifestaţia „Pentru o Spanie unită! Alegeri acum!” a fost convocată oficial de Pablo Casado, liderul PP, care a numit protestul „o moţiune de cenzură în stradă” împotriva guvernului condus de socialistul Pedro Sánchez.

Opoziţia consideră că Sánchez „umileşte” Spania prin acceptarea unui raportor în discuţiile dintre partide pe tema Cataloniei.

Partidele din opoziţie PP, Ciudadanos şi Vox s-au aliat în acest demers, pentru a-l forţa pe prim-ministru să convoace alegeri.

Liderii formaţiunilor politice de centru-dreapta şi extremă dreaptă au sosit pe rând în centrul Madridului şi au susţinut scurte declaraţii.

Guvernul „mincinos, şantajat de separatişti” trebuie să plece, a spus Santago Abascal, liderul Vox. El a vorbit despre cei care fac conspiraţii pentru o lovitură de stat şi a cerut suspendarea autonomiei Cataloniei şi convocarea de alegeri.

Partidelor şi simpatizanţilor lor li s-au alăturat şi reprezentanţii Sindicatului Unit al Poliţiei, declarat apolitic, însă participă pentru a-şi susţine colegii din Catalonia.

Albert Rivera, liderul Ciudadanos, a mulţumit oamenilor din Piaţă şi i-a cerut, de asemenea, lui Sánchez să convoace alegeri. „Nu separatismului! Da Spaniei! Vrem să votăm! Pedro Sánchez ne-a înşelat. Nu este interesat să îi asculte pe spanioli. Dacă vor fi convocate alegeri, nu ne vom mobiliza decât la urne”, a declarat el.

Casado a spus că PP a ajuns la concluzia că timpul guvernului Pedro Sánchez, pe care îl acuză, între altele, de cenzură, s-a terminat.

La ora locală 12.00, pe scena amplasată în piaţă, jurnaliştii María Claver, Albert Castillón şi Carlos Cuesta au citit manifestul comun pentru unitatea Spaniei.

„După cum aţi văzut, v-am cerut să veniţi fără însemne ale partidelor, pentru că aici este vorba despre un singur steag, cel al Spaniei. Partidele au vrut să pună accent pe ceea ce ne uneşte, să transmită un mesaj care ne reprezintă pe toţi”, au citit jurnaliştii.


Manifestul arată că formaţiunile politice şi organizaţiile societăţii civile „resping trădarea Spaniei în Catalonia”.

„Nu suntem dispuşi să renunţăm la convieţuirea bună pe care o avem de patru decenii”.

Apărarea unităţii Spaniei şi respingerea cesiunilor s-au numărat între punctele prezente în manifest. „Nimeni nu are legitimitatea să spună ce este Spania, ci să apere Constituţia şi ordinea juridică. Apărăm Constituţia din 1978. În afara ei, nimic nu este şi nu va fi acceptat. Statul de drept nu poate fi pus sub semnul întrebării. Ne reafirmăm angajamentul faţă de justiţie. Nu suntem dispuşi să acceptăm mai multe trădări. Unitatea naţională nu se negociază. Cerem Guvernului să convoace alegeri, ca toţi spaniolii să îşi poată decide viitorul”.


Scriitorul Mario Vargas Llosa s-a numărat printre cei prezenţi la manifestaţie, el stând alături de Albert Rivera în timp ce manifestul a fost citit.

În finalul prezentării manifestului, reprezentanţii partidelor politice prezenţi la manifestaţie au făcut o fotografie comună, o imagine a unităţii, iar imnul naţional a fost însoţit de „Viva España! Viva el Rey!”.

Atmosfera din centrul Madridului a fost una relaxată, fără incidente. În urma citirii manifestului, oamenii au continuat să vină în Plaza de Colón, iar mai mulţi au părăsit zona.

„Am venit pentru unitatea Spaniei. Vrem să votăm şi noi aşa cum au făcut-o catalanii. Să vadă care este părerea spaniolilor în general, nu doar a lor”, au spus unii dintre ei.

Pedro Sánchez se află duminică în Santander, conform TVE.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 16:40

Toți pensionarii din Republica Moldova vor primi medicamente gratuite după venirea la guvernare a Partidului Politic ȘOR, a promis liderul acestuia, Ilan Șor. El a prezentat prioritățile programului formațiunii sale destinat pensionarilor, care mai prevede majorarea de câteva ori a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 15:47

Rețeaua de magazine Nr.1 anunță că a majorat din nou salariile angajaților, ca urmare a reformei fiscale, implementată de Guvern și își anunță susținerea pentru Partidul Democrat din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 15:44

O companie din nordul țării - T.B. Fruit Moldova - ar putea primi o amendă record de 13 milioane de lei, dacă se va dovedi că a comis evaziune fiscală în proporții deosebit de mari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 13:20

Instituțiile media din trustul Platon-Țopa continuă să tirajeze valuri de minciuni în actuala campanie electorală, iar cele mai multe dintre ele vizează Partidul Democrat din Moldova. Unul dintre ultimele materiale denigratoare se referă la activitatea cadidatului PDM pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 13:19

Microsoft a anunțat miercuri că a descoperit campanii de atacuri cibernetice îndreptate către instituții din mai multe țări europene, atacuri inițiate de un grup apropiat Kermlinului, numit Strontium. Este același grup cu celebrul Fancy Bear sau Sofacy, implicat în alte...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 13:01

Partidul Politic ȘOR a elaborat un program concret care va îmbunătăți viața pensionarilor. Iar una din prevederile acestuia este anularea impozitelor directe și indirecte pentru pensionari, ceea ce va duce la reducerea mărfurilor și serviciilor pe care le procură cu aproximativ...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 12:51

Se împlinesc 5 ani de la ocupația Crimeii de către Rusia. În februarie 2014, Moscova, pentru prima dată în istoria postbelică a Europei a capturat o parte din teritoriul unui alt stat suveran, destabilizând astfel sistemul european și global de securitate. 

( ) Citeşte tot articolul

IT&C 20 Februarie 2019, ora: 12:13

General Motors lansează biciclete electrice cu autonomie de peste 60 km

General Motors lansează biciclete electrice cu autonomie de peste 60 km

General Motors își face loc și pe piața de biciclete electrice, prin proaspăt înființatul brand ARĪV. Americanii se pregătesc să lanseze două modele de eBikes: una compactă, numită Meld, și una pliabilă, botezată Merge.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 12:09

Noi probe confirmă lipsa totală de integritate a candidatului blocului ACUM în circumscripția uninominală 26 din Chișinău, Iurie Reniță. Acesta a mințit statul și, profitând de conjunctura politică din 2009, prin intermediul judecătorului Mihai Ciugureanu, și-a atribuit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 11:45

De astăzi, Capitala are autocare noi. Directorul interimar al Parcului de Autobuze, Vitalie Copaci, a semnat cu reprezentantul companieie ISUZU la Chișinău, Serghei Daradur, contractul de livrare a 31 de autobuze. Copaci a declarat că transportul va fi pus în circulație în maxim...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 11:32

Un grup de nave din cadrul Flotei Rusiei din Marea Neagră, între care corveta ‘Orehovo-Zuevo’ şi nava de recunoaştere ‘Ivan Hurs’, a început marţi o misiune de supraveghere neîntreruptă a distrugătorului american USS Donald Cook, care a intrat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 11:21

Liderul ”Partidului Nostru”, Renato Usatîi, confirmă, într-o intervenție live pe Facebook, faptul că blocul PAS-PPDA se va destrăma după alegeri în câteva fracțiuni. În opinia sa, acest lucru este logic, deoarece Maia Sadu și Andrei Năstase nu vor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 10:55

La Spitalul Clinic Republican Timofei Moșneaga va fi deschisă o secție pentru cardio-chirurgia nou-născuților și vor fi reparate patru săli de operații. Angajații instituției l-au invitat pe președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, pentru a-i cere sprijinul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 10:39

Astronomii au dat publicităţii o nouă hartă a Universului care dezvăluie aproximativ 300.000 de noi galaxii, descoperite cu ajutorul unui telescop care poate detecta sursele de lumină pe care instrumentele optice tradiţionale nu le pot capta, potrivit businesstimes.com, citat de Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 10:25

Președintele Partidului Liberal (PL), Dorin Chirtoacă, susține că tatăl contracandidatului său din circumscripția nr. 32, Mihai Popșoi, a fost ales consilier local la Vadul lui Vodă pe listele Partidului Comuniștilor din R. Moldova, iar acum ar face parte din echipa primarului de acolo,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 10:08

Primele numere de înmatriculare cu emoticonuri

Primele numere de înmatriculare cu emoticonuri

Autoritățile din Queensland, Australia, au lansat numerele de înmatriculare cu emoticonuri, pentru șoferii care vor să personalizeze și mai mult plăcuțele de identificare a mașinilor, relatează BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 09:33

Cărțile de identitate românești se modifică. Cum vor arăta noile documente

Cărțile de identitate românești se modifică. Cum vor arăta noile documente

Cărțile de identitate ale cetățenilor Uniunii Europene vor fi modificate, UE urmând să introducă măsuri de securitate mai stricte.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 09:08

OPINIE /// Cum pot fi taxate unele multinaţionale

OPINIE /// Cum pot fi taxate unele multinaţionale

NEW YORK – În ultimii ani, globalizarea a trebuit să suporte un nou val de atacuri. Poate că unele critici sunt absurde, însă una dintre acestea este absolut justificată: globalizarea le-a permis multinaționalelor mari precum Apple, Google și Starbucks să eludeze plata...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 09:00

Construcția gazoductului Ungheni-Chișinău ar putea fi finalizată până la sfârșitul anului

Lucrările de construcție a conductei de gaze Ungheni – Chișinău, etapa a doua a proiectului de interconectare Iași-Ungheni, care au fost lansate pe 18 februarie, ar putea să fie finalizate până la 31 decembrie curent. Declarația aparține secretarului de stat al Ministerului...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Februarie 2019, ora: 08:53 de George Mârzencu

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar Din editia print

Dodon a fost premiat pentru propagandă românească în satul Sadova

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 07:56

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 06:42

Țara est-europeană care ar putea fi absorbită de Rusia. „Suntem gata pentru unire”

Președintele statului Belarus a declarat că țara pe care o conduce este gata de unirea cu vechiul său aliat, Rusia, provocând noi îngrijorări în regiune. Dacă acest lucru se va întâmpla, Rusia ar ajunge vecină cu țări precum Polonia sau Lituania.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Februarie 2019, ora: 05:57

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 FEBRUARIE 2019. SOARELE A INTRAT ÎN ZODIA PEȘTI

Horoscopul zilei de 20 februarie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 februarie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 00:38

Un pedofil condamnat, vedetă la televiziunea lui Dodon

A devenit la modă, în ultimul timp, ca în presa opoziției de dreapta și de stânga să apară tot felul de personaje dubioase, care au o singură misiune – să arunce cu noroi în guvernare. De regulă, este vorba de indivizi cu un bogat trecut penal. Mai mult, se...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)