Astăzi 20 Aprilie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 12:22
Abonamente

Actualitate 10 Februarie 2019, ora 18:00

Madrid - Aproximativ 45.000 de persoane, între care Mario Vargas Llosa, la manifestaţia împotriva Guvernului Pedro Sánchez

Marime Font

 Aproximativ 45.000 de persoane, între care scriitorul Mario Vargas Llosa, au fost prezente, duminică, în centrul Madridului, la manifestaţia împotriva Guvernului Pedro Sánchez, unde a fost citit un manifest comun al partidelor din opoziţie care au cerut prim-ministrului, acuzat de trădare, să convoace alegeri şi au susţinut că unitatea naţională nu se negociază şi că statul de drept nu poate fi pus sub semnul întrebării.

Câteva mii de persoane, cu steaguri ale Spaniei şi Uniunii Europene, se aflau în Plaza de Colón din Madrid încă de la ora locală 11.00. Traficul a fost oprit pe mai multe artere din centrul capitalei, unde au fost prezente în total 45.000 de persoane, potrivit autorităţilor.

Mulţi oameni, veniţi din diverse zone ale Spaniei, au petrecut noaptea pe drum, în autocare, pentru a fi prezenţi la manifestaţie la ora stabilită, 12.00, informează TVE.


Manifestaţia „Pentru o Spanie unită! Alegeri acum!” a fost convocată oficial de Pablo Casado, liderul PP, care a numit protestul „o moţiune de cenzură în stradă” împotriva guvernului condus de socialistul Pedro Sánchez.

Opoziţia consideră că Sánchez „umileşte” Spania prin acceptarea unui raportor în discuţiile dintre partide pe tema Cataloniei.

Partidele din opoziţie PP, Ciudadanos şi Vox s-au aliat în acest demers, pentru a-l forţa pe prim-ministru să convoace alegeri.

Liderii formaţiunilor politice de centru-dreapta şi extremă dreaptă au sosit pe rând în centrul Madridului şi au susţinut scurte declaraţii.

Guvernul „mincinos, şantajat de separatişti” trebuie să plece, a spus Santago Abascal, liderul Vox. El a vorbit despre cei care fac conspiraţii pentru o lovitură de stat şi a cerut suspendarea autonomiei Cataloniei şi convocarea de alegeri.

Partidelor şi simpatizanţilor lor li s-au alăturat şi reprezentanţii Sindicatului Unit al Poliţiei, declarat apolitic, însă participă pentru a-şi susţine colegii din Catalonia.

Albert Rivera, liderul Ciudadanos, a mulţumit oamenilor din Piaţă şi i-a cerut, de asemenea, lui Sánchez să convoace alegeri. „Nu separatismului! Da Spaniei! Vrem să votăm! Pedro Sánchez ne-a înşelat. Nu este interesat să îi asculte pe spanioli. Dacă vor fi convocate alegeri, nu ne vom mobiliza decât la urne”, a declarat el.

Casado a spus că PP a ajuns la concluzia că timpul guvernului Pedro Sánchez, pe care îl acuză, între altele, de cenzură, s-a terminat.

La ora locală 12.00, pe scena amplasată în piaţă, jurnaliştii María Claver, Albert Castillón şi Carlos Cuesta au citit manifestul comun pentru unitatea Spaniei.

„După cum aţi văzut, v-am cerut să veniţi fără însemne ale partidelor, pentru că aici este vorba despre un singur steag, cel al Spaniei. Partidele au vrut să pună accent pe ceea ce ne uneşte, să transmită un mesaj care ne reprezintă pe toţi”, au citit jurnaliştii.


Manifestul arată că formaţiunile politice şi organizaţiile societăţii civile „resping trădarea Spaniei în Catalonia”.

„Nu suntem dispuşi să renunţăm la convieţuirea bună pe care o avem de patru decenii”.

Apărarea unităţii Spaniei şi respingerea cesiunilor s-au numărat între punctele prezente în manifest. „Nimeni nu are legitimitatea să spună ce este Spania, ci să apere Constituţia şi ordinea juridică. Apărăm Constituţia din 1978. În afara ei, nimic nu este şi nu va fi acceptat. Statul de drept nu poate fi pus sub semnul întrebării. Ne reafirmăm angajamentul faţă de justiţie. Nu suntem dispuşi să acceptăm mai multe trădări. Unitatea naţională nu se negociază. Cerem Guvernului să convoace alegeri, ca toţi spaniolii să îşi poată decide viitorul”.


Scriitorul Mario Vargas Llosa s-a numărat printre cei prezenţi la manifestaţie, el stând alături de Albert Rivera în timp ce manifestul a fost citit.

În finalul prezentării manifestului, reprezentanţii partidelor politice prezenţi la manifestaţie au făcut o fotografie comună, o imagine a unităţii, iar imnul naţional a fost însoţit de „Viva España! Viva el Rey!”.

Atmosfera din centrul Madridului a fost una relaxată, fără incidente. În urma citirii manifestului, oamenii au continuat să vină în Plaza de Colón, iar mai mulţi au părăsit zona.

„Am venit pentru unitatea Spaniei. Vrem să votăm şi noi aşa cum au făcut-o catalanii. Să vadă care este părerea spaniolilor în general, nu doar a lor”, au spus unii dintre ei.

Pedro Sánchez se află duminică în Santander, conform TVE.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Aprilie 2019, ora: 09:00 de George Mârzencu

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid Din editia print

După 6 și 7 iulie 1949, când o mare parte a basarabenilor a fost încărcată în vagoane și trimisă în Siberia, comuniști de tot soiul au rămas stăpâni pe gospodăriile confiscate și s-au apucat să bea și să mănânce din agoniseala celor deportați....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Aprilie 2019, ora: 08:34

Președintele Partidului Liberal Democrat din Rusia, Vladimir Jirinovski, a criticat miercuri Guvernul rus pentru că nu ia măsurile necesare în regiunea transnistreană, scrie Deschide.md.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Aprilie 2019, ora: 08:21

Ieri am citit o scrisoare a unui basarabean exilat în oraşul Verholens. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Aprilie 2019, ora: 07:46

Wafa şi Maha al-Subaie, două surori care au fugit din Arabia Saudită şi au ajuns în Georgia susţin că au fost tratate ca sclave în regat, scrie BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 20 Aprilie 2019, ora: 07:44

FLORII, obiceiuri și tradiții. De Florii, creștinii ortodocși sărbătoresc intrarea lui Iisus în Ierusalim. Tot atunci sunt sărbătoriți cei care poartă nume de flori. În acest an, sărbătoarea este pe 21 aprilie și se celebrează în duminica dinaintea Paștelui....

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Aprilie 2019, ora: 07:29

Horoscopul zilei de 20 aprilie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 aprilie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Aprilie 2019, ora: 04:03

În timpul crizei din Ucraina, premierul maghiar Viktor Orban a propus conducerii Poloniei să ocupe teritoriile ucrainene și să le împartă, a declarat politicianul polonez Slawomir Nitras, pentru publicația Onet.pl.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 15:26

Președintele Belarus, Alexandru Lukașenko a declarat că țara sa nu este amenințată că cineva o va „încorpora” în ceva sau o va „împărți”. Discuțiile despre faptul că Belarus riscă sa-și piarda suveranitatea sunt doar niște...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 15:04

Constituția Republicii Moldova nu reglementează explicit organizarea sistemului electoral, însă potrivit standardelor  internaționale în materie electorală, asemenea reforme pot fi operate cu cel puțin un an înainte de alegeri. De această părere este fostul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 13:05

Alegerile anticipate nu pot fi organizate după un sistem electoral nou. Fostul judecător al Curții Constituționale Nicolae Osmochescu susține că doar alegerile ordinare următoare pot fi organizate în baza unui sistem electoral modificat de Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:52

Președintele Igor Dodon este dispus să accepte o alianță majoritară dintre PSRM și democrați, dacă ultimii vor fi dispuși să discute. În cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Moldova 1, Dodon a declarat că socialiștii, oricum, trebuie să participe la guvernare, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:41

Președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, este gata să-l înfrunte pe liderul PPDA, Andrei Năstase, la alegerile pentru primăria Capitalei. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiiuni de la postul de televiziune N 4.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:34

O rază de bucurie în familia Rusu, din satul Selemet, raionul Cimișlia. Surorile Andreea, Ionela și Lenuța se vor bucura de o bibliotecă generoasă din partea Fundației Edelweiss. Anunțul a fost făcut de fondatorul organizației de caritate, Vlad Plahotniuc.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:33

Datele Bitorului Național de Statistică pe luna februarie 2019 arată o creștere cu 3,8% a poducției industriale, în raport cu perioada similară a anului trecut. Potrivit BNS, saltul se datorează creșterii producției industriale în industria extractivă (+59,3%), în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 11:55

Deputații independenți Ion Groza, Alexandr Oleinic și Viorel Melnic cer Curții Constituționale să se expună dacă Parlamentul este în drept să modifice sistemul electoral la intervale de timp mai mici decât un mandat deplin al Legislativului și dacă pot fi organizate alegeri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 11:53

Socialiștii sunt categoric împotriva unui guvern minoritar și nu vor accepta condițiile blocului ACUM. Declarația a fost făcută de către liderul informal al PSRM, președintele Igor Dodon, la postul de televiziune M1. Acesta a vorbit și despre diferențele ideologice dintre PSRM, pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 11:28

 Oportunitățile investiționale din Republica Moldova și facilitățile oferite investitorilor străini au fost prezentate mediului de afaceri ceh în cadrul celei de-a 2-a zi a Conferinței 10 ani de Parteneriat Estic - Convergență Economică și Oportunități de Afaceri,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 10:38

Procesul de fabricare a produselor de Paşti marca „Franzeluţa” – binecuvântat de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir

Procesul de fabricare a produselor de Paşti marca „Franzeluţa” – binecuvântat de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir Din editia print

Combinatul de panificaţie „Franzeluţa” S.A. are undă verde la fabricarea produselor pascale – aceasta după ce joi, 18 aprilie, Înaltpreasfinţitul Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al întregii Moldove, împreună cu un sobor de preoţi, a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 10:31

"Andrei Năstase nu va fi speaker al Parlamentului și să nu viseze în zadar. Poate prim-ministru, dacă se înțeleg acolo cu Maia Sandu, în cazul în care fac coaliție cu socialiștii. Dacă nu, atunci vom merge la alegeri parlamemtare anticipate", a spus Dodon...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 10:14

Victoria Dunford,o reprezentantă notorie a molovenilor din Diasporă, stabilită în Marea Britanie, se arată dezamăgită de prestația în Parlament a exponenților PAS și PPDA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:15

În mijlocul primăverii, imagini de poveste au fost filmate în Bucovina. La munte, lapoviţa de zilele trecute s-a transformat în ninsoare şi s-a depus chiar un strat subţire de zăpadă. Tot în nord, pe DN17, în Pasul Mestecăniş, pe drumuri au ieşit chiar şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:05

Liderul de la Tiraspol nu mai vrea ca regiunea din stânga Nistrului să fie numită Transnistria şi propune ca această să poarte denumirea exclusivă de Pridnestrovie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:04

Înaintea turului doi al alegerilor pezidențiale din Ucraina, premierul rus, Dmitri Medvedev, a semnat joi un decret care extinde lista produselor ucrainene ale căror importuri vor fi interzise, ca răspuns la recentele restricţii impuse de Ucraina, transmite EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:01

Ameninţat de o înfrângere usturătoare în alegerile prezidenţiale, Petro Poroşenko a cerut joi “iertare” alegătorilor pentru erorile sale şi le-a cerut să-i încredinţeze un al doilea mandat, dramatizând riscurile care îi ameninţă ţara.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 07:59

Horoscopul zilei de 19 aprilie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 19 aprilie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 19...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)