Moldova

MAE cere condamnarea publică a comunismului

„Comisia pentru studierea şi aprecierea regimului totalitar comunist din R. Moldova are probe care demonstrează crimele comunismului. Acum nu mai încape îndoială că Partidul Comuniştilor trebuie scos în afara legii pentru că se prezintă ca succesor de drept al Partidului Comuniştilor al RM şi este cel care foloseşte simbolurile Partidului Comunist. Nu este o idee nouă – regimurile comuniste totalitare au fost condamnate de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei în 1996 şi în 2006. În ultima rezoluţie a APCE s-a cerut condamnarea totalitarismului la nivel internaţional. Printre puţinele ţări care nu au reacţionat este R. Moldova”, a menţionat deputatul Veaceslav Untilă.

Anatol Petrencu, prim-vicepreşedinte al MAE, consideră că 28 iunie 2010 a fost ziua potrivită pentru a comemora victimele regimului comunist. „Deja au trecut 20 de ani de la independenţa R. Moldova, ce altă dată să găsim ca să fie toată lumea împăcată?”, s-a întrebat istoricul.

Anatol Petrencu a făcut parte din „Comisia Cojocaru”, fiind responsabil de capitolul mituri şi simboluri bolşevice în R. Moldova. „Am spulberat mai multe mituri care există, dar în primul rând, mitul lui Lenin. Avem statui ale lui Lenin în multe localităţi, avem satul Lenin, două localităţi Lazo, Kotovski stă în centrul capitalei. Când vine un străin la noi rămâne uimit de cum ne închinăm noi unor criminali. Serghei Lazo, născut în raionul Orhei, în 1918 îi cerea lui Lenin un miliard de cartuşe ca să instaureze comunismul în China. Avem de-a face cu nişte terorişti. Secera şi ciocanul, care simbolizau alianţa dintre proletariat şi ţărănime, au fost compromise de comunişti fiindcă regimul cel mai mult a lovit în ţărănime prin colectivizarea forţată, prin deportări etc.”, a menţionat Petrencu.

Veaceslav Untilă a declarat că grupul parlamentar al MAE va promova insistent ideea condamnării comunismului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *