Eveniment

MAEIE şi Filat s-au împotmolit în minciuni, dar confirmă informaţiile din investigaţia AMBASADA BENTLEY

Astăzi, în cadrul unui briefing de presă, Secretarul General al MAEIE, Mihai Căpăţână a declarat pentru presă că instituţia cunoaşte fărădelegile de la ambasada Republicii Moldova în Rusia încă din iulie 2012 şi a întreprins mai multe acţiuni pentru elucidarea situaţiei.

Menţionăm că reacţia ministerului a apărut la aproape o săptămână de la declanşarea scandalului Ambasada Bentley.

Amintim cu acest prilej că săptămâna trecută, în cadrul unei emisiuni televizate, ex-premierul Vlad Filat, preşedintele PLDM, a declarat că primele informaţii despre numerele de înmatriculare acordate ilegal la Moscova au apărut cu aproximativ o lună în urmă:

În momentul cînd au apărut primele informaţii şi acestea au apărut cînd începusem negocierea noului guvern. Să nu credeţi că întâmplător. Am vorbit cu domnul Leancă şi imediat a deschis o anchetă internă. A procedat aşa cum îi este caracteristic. Nu a făcut public., a declarat Vlad Filat

Ministerul de Externe, la rândul său, a emis săptămâna trecută două comunicate de presă care au avut aproximativ acelaşi conţinut şi anume:

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene precizează că a luat cunoştinţă de autosesizarea Centrului Naţional Anticorupţie în legătură cu informaţiile apărute în mass-media privind automobilele cu numerele diplomatice înregistrate pe numele Ambasadei Republicii Moldova în Federaţia Rusă şi este dispus să acorde asistenţa necesară pentru a verifica veridicitatea acestor informaţii.

Totodată, MAEIE reiterează faptul că, la începutul anului curent, în cadrul procesului de inventariere şi preluare a gestiunii ambasadei de către noul ambasador al Republicii Moldova la Moscova, misiunea diplomatică a ţării noastre a adresat organelor competente ale Federaţiei Ruse o solicitare oficială de a prezenta informaţia privind toate autovehiculele care au fost înmatriculate anterior la solicitarea ambasadei.

De asemenea, MAEIE menţionează că, potrivit cutumei diplomatice, înmatricularea automobilelor în statele de acreditare se efectuează la solicitarea misiunii diplomatice, fără a coordona acest lucru, în prealabil, cu Ministerul de Externe al ţării trimiţătoare. Urmare a colaborării cu autorităţile locale şi a recepţionării informaţiei solicitate de la autorităţile ruse, MAEIE va întreprinde acţiunile ce se impun.

Nici în declaraţia lui Vlad Filat, nici în comunicatul de presă al MAEIE nu se vorbeşte despra vara anului trecut. Mai mult ca atât, chiar şi aşa MAEIE şi Vlad Filat vorbesc despre date diferite: MAEIE despre începutul anului, iar Vlad Filat despre luna aprilie.
Totodată, în cadrul briefingului de astăzi, Secretarul General al MAEIE, Mihai Căpăţână a mai spus că la insistenţele autorităţilor de la Chişinău, ambasada ar fi retras 15 dintre numerele diplomatice acordate ilegal de către Ambasadă unor persoane care nu au nici în clin nici în mânecă cu corpul diplomatic.

Acesta a evitat însă să spună câte numere diplomatice mai există la ora actuală pe motiv că nu deţine asemenea informaţii şi asta chiar dacă susţine că ministerul investighează problema de aproape un an de zile.

În acelaşi timp, Căpăţână nu le-a spus jurnaliştilor care este situaţia la Ambasada de la Kiev unde portalul deschide.md a descoperit probleme similare.

Pentru ca scrisoarea noastră să nu ajungă cumva în spam (aşa cum a încercat data trecută să pareze solicitarea noastră MAEIE-ul ), solicităm pe această cale MAEIE să expedieze pe adresa redacţiei noastre copiile tuturor actelor şi a corespondenţei oficiale dintre MAEIE şi Ambasada Republicii Moldova la Moscova, care demonstrează afirmaţiile din cadrul briefing-ului de astăzi al Secretarului General, Mihai Căpăţână.
Solicităm să ni se ofere informaţii vizavi de numărul plăcuţelor de înmatriculare cu numere diplomatice ale Republicii Moldova la Kiev, dar şi lista angajaţilor ambasadei noastre în Ucraina, în termenul prevăzut de lege.

Pentru orice eventualitate vom dubla solicitarea nostră şi prin scrisoare oficială.

via deschide.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *