Sport

Maestrul coreean Kwang Jo Choi a făcut instrucţie cu poliţiştii moldoveni

Seminarul s-a desfăşurat la Chişinău pe durata a trei zile şi a fost condus de însuşi fondatorul acestui stil, Kwang Jo Choi. Este de remarcat faptul că participarea la acest eveniment unic pentru republica noastră a fost posibilă doar pentru persoanele care au achitat o taxă de participare, reuşind nu doar să asiste la demonstraţiile maestrului coreean, stabilit în prezent cu traiul în SUA, dar şi să treacă o probă în acest sport, obţinând astfel un nivel de calificare.

Potrivit sportivilor care practică stilul Choi Kwang-Do, tehnicile acestei arte includ mişcări care generează sporirea forţei maxime, iar utilizarea energiei contribuie la descreşterea nivelului de traumatism.

Seminarul din Chişinău a fost onorat şi de prezenţa unui invitat special – vedeta de la Hollywood, Silvio Simac, actorul fiind cunoscut după filme precum: „Transporter-3”, „Master of Combat”, „Dead or Alive”, „Unleashed, „Black Mask -2”, „City of Masks”. Simac este campion mondial la Taekwon-Do ITF, de patru ori a obţinut titlul de campion european şi de 14 ori a devenit învingător în campionatul britanic.

Ofiţerii l-au impresionat pe Kwang Jo Choi

„Aflând despre vizita marelui maestru în R. Moldova nu ne-am putut permite să nu îl invităm în ospeţie la Brigada de poliţie cu destinaţie specială (BPDS) „Fulger”, în efectivul căreia sunt foarte mulţi practicanţi şi simpatizanţi ai acestui gen de lupte”, a menţionat pentru TIMPUL Oleg Balan, locotenent-colonel, adjunctul comandantului BPDS.

Kwang Jo Choi a acceptat cu o deosebită plăcere invitaţia de a continua seminarul printre ofiţerii de poliţie, mai ales că actualmente el este instructor la Departamentele Poliţie şi Sheriffi din oraşul american Atlanta (statul Georgia). La întâlnirea sa cu întreg efectivul BPDS „Fulger”, el a fost însoţit de oaspeţi de peste hotare, precum: Marshal Pereira (8 Dan, SUA), Vincent Cassar şi Charles Spence (ambii din Marea Britanie), Debz Rafferty (Italia) şi animatorul seminarului de la Chişinău, Radu Colibă.

De asemenea, la „Fulger” au venit mai mulţi reprezentanţă ai Choi Kwang-Do, conduşi de Sergiu Balan, Oleg Matvei şi Ion Postu.

Scopul evenimentului organizat la iniţiativa BPDS „Fulger” este de a cunoaşte şi a perfecţiona măiestria în arta Choi Kwang-Do, a ofiţerilor de la „Fulger”. Totodată, s-a discutat şi despre principiile ştiinţifice moderne ale artelor marţiale şi s-au făcut demonstraţii practice la procedeele de autoapărare.

Evenimentul a demarat cu intonarea Imnului de Stat al R. Moldova de către efectivul brigăzii, urmată de alocuţiunea comandantului BPDS „Fulger”, Ion Ţurcanu, care a menţionat că seminarul are menirea ca, prin sport, să întărească spiritul bărbăţiei, patriotismului şi a devotamentului faţă de ţară.

Ulterior, gazdele au demonstrat un complex de aplicaţii tactico-speciale, iar un grup de tineri au prezentat procedee din lupta Taekwon-Do. Acest fapt i-a intrigat pe invitaţii străini şi i-a făcut să demonstreze şi ei unele elemente din Choi Kwang-Do, care pot fi implementate în pregătirea specială a poliţiştilor.

Discuţiile privind o colaborare eficientă între trupele de poliţie specială din R. Moldova şi statul american Georgia au continuat şi la recepţia oferită de către conducerea BPDS „Fulger” cu ocazia vizitei oaspeţilor din republică şi de peste hotare.

Poliţiştii noştri se vor deplasa în SUA

Solicitat de TIMPUL, maestrul Kwang Jo Choi a menţionat că este plăcut surprins de nivelul de pregătire a ofiţerilor moldoveni în domeniul artelor marţiale. „Deoarece activez mai mult timp printre poliţiştii americani pot afirma cu certitudine că ofiţerii moldoveni sunt mult mai bine pregătiţi decât actualii mei conaţionali”. Potrivit americanului, originar din Coreea de Sud, stilul Choi Kwang-Do este cel mai oportun pentru pregătirea fizică a forţelor de ordine, or, acesta predispune spre o repartizare echilibrată a energiei în procesul de pregătire fizică-morală a poliţistului. „În timpul războiului din Vietnam din anii `60-`70, ostaşii coreeni s-au dovedit a fi cei mai bine pregătiţi în domeniul artelor marţiale, fapt care le-a permis să evite mai multe evenimente neplăcute”, s-a destăinuit oaspetele american.

Profitând de ocazia aflării la BPDS „Fulger”, Kwang Jo Choi a lansat o invitaţie la un schimb de experienţă între ofiţerii din Chişinău şi cei din statul american Georgia. Comandantul Brigăzii „Fulger”, colonelul Ion Ţurcanu, a remarcat că se simte onorat de invitaţia marelui maestru şi a declarat că, în curând, va alcătui un grup de zece poliţişti ai BPDS care urmează să se deplaseze în SUA pentru a participa la acest schimb de experienţă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *