Actualitate

Maestrul Curbet a fost petrecut pe ultimul drum

Sute de artiști și admiratori au venit la mitingul de doliu de la Palatul Naţional „Nicolae Sulac” pentru a-i aduce maestrului un ultim omagiu, iar dansatoarele Ansamblului „Joc”, în semn de mare recunoștință, au purtat marame negre.

În alocuţiunea sa, vicepreşedintele Parlamentului, Vladimir Vitiuc, a menţionat că Vladimir Curbet a reuşit să readucă jocul între oameni şi să le fure inimile. „Datorită maestrului, dansul popular a devenit o carte de vizită a ţării noastre în străinătate”, a remarcat Vladimir Vitiuc.

Ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc, a afirmat că venit de la Susleni, marele maestru a fost ghidat de providenţă să ne readucă imaginea jocului, dansul popular, care reprezintă filosofia poporului nostru. „Trebuia să se nască un Vladimir Curbet, care să ne spună ce este jocul nostru naţional”, a subliniat Monica Babuc. Oficialul a mulţumit tuturor dansatorilor şi muzicienilor, împreună cu care Vladimir Curbet a zidit ”Jocul” ce ni l-a lăsat drept moştenire.

„Vladimir Curbet este unul dintre cei mai mari coregrafi ai lumii. Este un nume de legendă. Ansamblul „Joc”, pe care l-a condus aproape 60 de ani, este expresia artistică a ţării noastre. Ne-a lăsat o moştenire culturală inestimabilă, pe care o vom păstra cu sfinţenie. Noi, cei de la „Joc”, vom continua şcoala tradiţională a maestrului Vladimir Curbet şi vom depune toate eforturile ca acest ansamblu să fie în continuare cea mai înaltă expresie a culturii R. Moldova”, a menţionat actualul director general al Ansamblului Naţional Academic de Stat „Joc”, Aliona Strâmbeanu.

Vladimir Curbet s-a născut pe 5 decembrie 1930 la Susleni, judeţul Orhei. În 1966, a absolvit Şcoala de Muzică (astăzi Colegiul de Muzică) “Ştefan Neaga”. A fost conducătorul colectivului de dansuri şi al fanfarei din satul Susleni (1949-1953). În perioada 1953-1957, a condus colectivul de dansuri populare din satul Caragaş, raionul Slobozia. În 1957, Vladimir Curbet a fost numit pedagog-preparator, iar în 1958 – director artistic şi prim-maestru de balet al Ansamblului numit ulterior Naţional Academic de Stat de Dansuri Populare “Joc”.

În 1969, fondează pe lângă Ansamblul “Joc” Studioul coregrafic, aducându-şi contribuţia şi în domeniul pedagogiei. În 1976, a restabilit Şcoala de Coregrafie de pe lângă Şcoala de Muzică “Ştefan Neaga”, unde a predat dansul popular timp de cinci ani. A insistat să fie deschisă Catedra de coregrafie naţională la Institutul de Arte, unde a predat patru ani dansul popular.

Maestrul de balet Vladimir Curbet a prezentat cu Ansamblul “Joc” 10 mii de spectacole în peste 70 de ţări. Vladimir Curbet a cercetat şi valorificat tradiţii, datini, obiceiuri, dansuri, muzică şi port popular. A cules peste 3500 de cântece, doine, balade din toate genurile folclorice. În 2013, lui Vladimir Curbet i s-a conferit cea mai înaltă distincţie a Organizaţiei Mondiale de Proprietate Intelectuală – Medalia de Aur pentru Creativitate.

Vladimir Curbet a fost înmormântat la Cimitirul Central Ortodox de pe strada Armenească din capitală. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *