Maestrul Eugen Doga a susținut în Austria un concert dedicat lui Eminescu

publicat în Actualitate pe 19 Iunie 2018, 17:56

Un concert de autor, în memoria lui Mihai Eminescu, la 129 de ani de la trecerea în eternitate a poetului, a susținut compozitorul Eugen Doga, în sala de spectacole a Palatului Schönbrunn din Viena, Austria, informează MOLDPRES. 

La Palatul ”Schönbrunn”, în sala de concerte în stil baroc ”Schlosstheater”, unde de-a lungul vremii au concertat Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart și C.W. Gluck, maestrul Eugen Doga și-a prezentat creațiile, scrise pe versurile lui Mihai Eminescu, Veronicăi Micle și lui Grigore Vieru, alături de Orchestra Națională Simfonică a Companiei Publice ”Teleradio-Moldova”, dirijor Dumitru Cîrciumaru, soliştii Mariana Bulicanu (soprană), Ana Maria Donose (soprană, Iași), Dumitru Mîțu (tenor) și Vitalie Advahov la acordeon.

Solicitat de MOLDPRES, maestrul Eugen Doga a menționat că la Viena a fost întîmpinat, fiind aplaudat de spectatori în picioare. ”Pentru că eram la Viena, unde a învățat Eminescu și a cunoscut-o pe Veronica Micle și unde a activat Strauss, programul l-am făcut special pentru acest oraș. Toate piesele orchestrale au fost în ritm de vals. Pentru prima oară am cîntat și un vals nou – ”Fanfaron”. Orchestra și soliștii au fost minunați”, a mai spus distinsul compozitor.

Eugen Doga este autor al unor valoroase lucrări în genul muzicii de estradă, de film și de teatru. A compus o simfonie, cantatele ”Primăvara omenirii" și ”Curcubeul alb”, muzică la spectacole de teatru, la peste 200 de filme, piese instrumentale de cameră, romanțe, cîntece pentru copii. Eugen Doga a fost distins cu Premiul de Stat, titlul onorific ”Artist al Poporului”, cu ”Ordinul Republicii”, Ordinul "Steaua României" în grad de comandor, cu Ordinul "Pentru Serviciul Credincios" (România) și "Za zaslughi pered otecestvom" (Rusia). Compozitorul este autorul celebrului vals „Gingaşa şi tandra mea fiară”, desemnat de către UNESCO drept cea de-a patra capodoperă muzicală a secolului trecut.

Sursa: moldpres.md