Editorial

Mai aproape de Europa

Sfarsitul toamnei a fost marcat de un nou inceput pentru relatiile moldo-europene. Cel putin asa pare dupa vizita efectuata saptamana trecuta, la Chisinau, de catre Benita Ferrero-Waldner, Comisarul European Pentru Relatii Externe si Politica Europeana de Vecinatate. Desi dna Ferrero-Waldner nu a fost nominalizata pentru un portofoliu in viitoarea Comisie Europeana, este evident ca cea care, in ultimii ani, a fost responsabila pentru relatia inclusiv cu R. Moldova si care cunoaste bine inclusiv „dosarul moldovenesc”, nu va disparea din viata acestei regiuni.

De aceea, mesajul doamnei Comisar ramane la fel de important… Ea a confirmat intentia Europei de a discuta acordarea unui regim liberalizat de vize pentru cetatenii moldoveni si de a incepe negocierea unui Acord de Asociere cu tara noastra. Ceea ce n-a spus direct – dar s-a putut citi neintrerupt printre randuri – e ca toate aceste evolutii au fost si sunt posibile gratie noii cai pe care a pornit, dupa alegerile din 29 iulie, R. Moldova. O cale de la care UE spera sa nu ne abatem – doar asa ni se va putea implini visul de a fi mai aproape de Europa. Va puteti convinge de asta, printre randuri, si in interviul de mai jos, acordat exclusiv pentru TIMPUL.

„E dreptul cetatenilor sa aiba un premier, un spicher, un presedinte”

– Dna Benita Ferrero-Waldner, acum doi ani si jumatate, la Bruxelles, cand ati prezentat raportul de progres privind implementarea Politicii Europene de Vecinatate, spuneati ca pentru Europa nu conteaza cine e la putere in RM, ci conteaza actiunile lor. Totusi, dupa alegerile din 29 iulie 2009, prezenta Europei in tara noastra este mult mai dinamica si mult mai mare. Care este mesajul dvs. pentru noua conducere de la Chisinau?

– Inainte de toate voi spune ca, intr-adevar, am lucrat cu Moldova si sub conducerea guvernului trecut. Stiti ca am lansat Politica Europeana de Vecinatate in 2004, in 2005 am participat personal la inaugurarea Delegatiei Comisiei Europene la Chisinau si cred ca in acesti ani am inregistrat o serie de progrese. Din pacate, in 2009, multe lucruri au regresat teribil… Acum, in cazul acestui nou guvern, am vazut o mare ambitie de a merge spre Europa cu pasi rapizi, sa faca reformele si modernizarea repede si eficient. Acesta este si motivul din care noi am accelerat toate programele noastre aici.

– Joi, ati anuntat ca UE este gata sa ofere RM 100 de milioane de euro in calitate de ajutor financiar. Sunt bani suplimentari sau e vorba de sumele prevazuti in cadrul Parteneriatului Estic? Va fi cumva conditionata primirea acestor bani si in ce mod va monitoriza Comisia utilizarea lor?

– Nu am mentionat suma concreta. Am spus ca va fi un ajutor substantial – poate fi in jur de 100 de milioane, poate fi ceva mai mult sau ceva mai putin. Nu pot spune cifra exacta, pentru ca abia ne aflam in procesul de pregatire a acestui suport. Cu siguranta, insa, Moldova va benefica de asistenta de macrofinantare din partea noastra. Desigur ca vor exista niste conditii, pe care le vom identifica in cadrul negocierilor, dar una dintre principalele va fi stabilitatea din tara dvs. Si, bineinteles, ca peste tot in UE, vom urmari cu atentie modul in care sunt cheltuiti banii contribuabililor europeni. Misiunea noastra e sa avem grija ca acesti bani sa-si gaseasca destinatia corecta.

– In curand vom sti daca vom avea un nou presedinte sau daca intram in alegeri anticipate. Va influenta cumva acest lucru urmatorii pasi pe care urmeaza sa-i facem in relatia cu Bruxellesul? Bunaoara, inceperea negocierilor privind noul Acord RM-UE?

– Ceea ce vrem si trebuie sa vedem noi in Moldova este un proces electoral complet. Acest lucru se poate intampla doar prin alegerea presedintelui tarii. Nu e o chestiune de joc politic a partidelor politice; este dreptul cetatenilor de a avea un prim-ministru, un spicher, un presedinte. In caz contrar, se prefigureaza o noua perioada de instabilitate, intr-un moment in care criza economica loveste dur Moldova si UE incearca sa ajute cetatenii acestei tari. Asa stand lucrurile, nu cred ca e o idee buna sa nu fie ales presedintele.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *