Actualitate

MAI are angajaţi “DEBILI”?! Stenograma mărturisirilor grănicerului transnistrean despre CONTRABANDĂ

„- Aşa… Banditul principal este Sertineanu Vitalie (notă: Sertineanu este angajat al MAI de la Chişinău). El este acum şef al „GAI” (notă: se are în vedere o subdiviziune a Brigăzii de Patrulare), împreună cu comisarul său. Care împuşcă în maşini, care… ştiţi, da? Este o bandă care protejează direcţia Bender, unde am competenţă şi eu.

– Aşa… Compania lui Greiţer (notă: fost angajat al MAI de la Chişinău). „Kilometrul 7” (notă: piaţă en gros de la Odessa, de unde ajunge în Chişinău cea mai mare parte a mărfurilor industriale de larg consum) este sub Greiţer şi sub ăsta… debilul, Rubanovici (notă: fost angajat al MAI de la Chişinău). Se transbordează la vile (notă: vile din regiunea râului Nistru) şi trec Nistrul prin Gura Bâcului când e timp ploios.

– Este şi Babamara (notă: afacerist din Chişinău). Are o firmă… care se numeşte… Îmi pare că aşa şi se numeşte, „Babamara”. Da, la Varniţa, Babamara Saşa. Transportă nisip şi pietriş. Ei se transbordează la el, dacă vin prin partea aia. Şi apoi trec prin Gura Bâcului. Da, direct prin post (notă: post vamal)! De asemenea, se ocupă şi de contrabanda cu carne şi cu orice. Îl acoperă pe Gore Valodea din Aneni (notă: afacerist din Anenii Noi). Are un bar, pare-mi-se. Dar livrează încoace.

– Cine vă mai interesează? Meleca! Meleca (notă: angajat al MAI de la Chişinău)… Carne, spirt, ţigări…

– Mai este Ostapenco cu fiul! Ostapenco Mişa şi fiul, Denis (notă: ambii angajaţi ai MAI de la Chişinău).

– Oleg „Pleşcatul”, fost ofiţer de urmărire penală de la voi! E maior, sau… locotenent-colonel. Are aici o firmă. Oleg, Oleg… Are o SKODA Octavia. Cu nr. 269. K.. F… 269. Acest „Pleşcatul” este cumnatul lui Guşan (notă: Victor Guşan, director al companiei „SHERIFF”). El e fost ofiţer de urmărire penală la voi (notă: MAI de la Chişinău). Ei sunt căsătoriţi cu două surori. Se încarcă şi la „SHERIFF”, şi la Bender. Mai pe scurt, Oleg ia marfă de la Guşan pe kopeici, adică… cu mari reduceri. Toată marfa o livrează la „VITARA” (notă: companie din Bender). Şveţ Serioja, patronul (notă: afacerist, proprietar al companiei „VITARA”). Şveţ poate fi luat uşor de fund. Pentru bani o poate vinde şi pe mamă-sa!

– Da, ei toţi sunt sub „krâşa” lui. E cu permisiunea… Şi Greiţer, şi ceilalţi lucrează cu permisiunea lui Sertineanu. Cum prind aripi aşa oameni, ca Sertineanu? El în ochii mei a crescut. La fel şi Focşa (notă: fost angajat al MAI de la Chişinău), care se ocupă cu prostii… A ieşit de sub control. E o întrebare de timp! Nu, el la nimeni altul n-a ieşit. Sună doar la Secţia de Combatere a Contrabandei (notă: subdiviziune a Serviciului Vamal de la Chişinău). La volanul TIR-ului nu cunosc cine merge acum. Da, la volanul TIR-ului merge Focşa Colia! Sau Focşa e la volan, sau… fratele lui. Erou naţional, cu o potcoavă sub nas… Mai e şi vărul lui Focşa, care trăieşte în Aneni. Face contrabandă şi cu mărfuri de la „Kilometrul 7”.

– La Căuşeni e Borzin. Borzin Jora, poliţist. A lucrat la „GAI” (Poliţia Rutieră). Acum comisarul l-a transferat la Brigada de Patrulare, dar l-a lăsat la posturi (notă: posturi vamale). El lucrează prin post (notă: postul vamal). Mai întâi prin post, iar apoi… mai departe. El are un mare protector aici, un viceministru! Nu înţeleg eu cum e la moldoveni, fini, naşi…

– Mai este Cicanci Valera (notă: angajat al MAI de la Chişinău). Cicanci, da. Nr. de înmatriculare CS AL 052, pare-mi-se, AUDI.

– Cablul… Ai noştri, transnistrenii îl transportă. La fel şi grâul. Vania Aduc (afacerist). Mergea cu un MERCEDES. Acum are un ML. Dar nu l-am văzut demult. Asta tot prin Gâsca merge. Bună direcţie. Pe acolo trece uleiul… de floarea soarelui. E direcţia Căuşeni.

– Mai este unul, Gâncu Valera. El trăieşte în Bubuieci, iar mai departe e Bâcul, sau… Bâciokul. Bâc. Acum el duce carne, spate de porc… Îl acoperă un cumătru al lui, Vanea. E şef al Secţiei Combaterea Contrabandei la Vamă, maior. Secţia Combaterea Contrabandei. Cel puţin, aşa s-a prezentat. Din ăştia noi, în timpul noii puteri! Imediat verificăm.

– Alo (începe convornirea telefonică cu Gâncu)! Valercik, salut! Cum îţi merge? Ce? Unde te-ai pierdut? Aaaa… Bine. Auzi, Valercik? Mai pe scurt, cum să fac legătură cu ruda aia a ta de la Vamă, ca să-mi treacă o maşinuţă? Cu marfă! Ha? Prin tine? Păi vei vrea procente, Valera! A, clar. Dar direct nu pot nicicum, da? Iaca, Valera… Tu doar ai să-ţi pui comisionul tău şi va fi scump! Da? Pentru mine nu va fi scump? Mai pe scurt, am înţeles. Ascultă, acolo trebuie nişte utilaj de scos. Bine, bine, Valera, am înţeles. Hai, eu o să-ţi dau de ştire. Nu, nu, nu, nu. Nu este. Aşa şi nu l-ai prins? Eih… El lucrează, dar prin Gâsca. Da. Valera, eu ţi-am zis, vino la Chiţcani, ia-l de guler şi vorbeşte cu el. Dar aşa… doar o faci pe cocoşul. Vino la Chiţcani, el acolo îşi ţine maşinile. Sunt trei maşini. Poţi să-i iei şi maşinile şi tot ce vrei! Salut, Valera (termină convorbirea telefonică)! Deci, sunt trei fraţi, Saşa, Valera şi pe cel mai mare nu-l cunosc. Firma asta… se ocupa cu carnea… pe centură, FREE FISHERIES. La stânga e un TAURUS, sau… Şi un TIR, de 22 metri. Merge prin Gura Bâcului, unde acel Vanea deţine un post înalt. Acolo se perfectează actele, iar maşina stă cu sigiliu. El mi-a zis că pregăteşte a doua maşină, dar va fi mai târziu. În faţă se încarcă carne, iar în spate cireşe sau mere. Se perfectează sub sigiliu şi pleacă maşina… În caz de ceva, ea s-a rătăcit… Se deschide şi se încarcă la SHERIFF. Eu plec.”

Va urma

P.S. Această înregistrare nu va rămâne no comment. Comentariile pe marginea mărturisirilor grănicerului transnistrean, a modului în care funcţionează schemele de contrabandă şi a beneficiarilor acestor scheme URMEAZĂ! 😉

sursa: vox.publika.md/Veaceslav Balacci

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *