Actualitate

MAI colaborează cu separatiştii împotriva propriilor cetăţeni

Se pare că regiunea transnistreană nu este recunoscută doar la nivel declarativ de către autorităţile noastre.  În realitate, unele structuri ale RM nu doar că recunosc autoproclamata republică nistreană, dar şi colaborează cu „organele de forţă” de acolo. Astfel a procedat un colonel de poliţie al Ministerului Afacerilor Interne care a transmis aşa-ziselor autorităţi de la Tiraspol date cu caracter personal ale unui cetăţean moldovean, deţinut ilegal în Transnistria, şi ale rudelor acestuia. Acum, cele şase rude despre care autorităţile secesioniste ştiu orice detaliu se tem pentru viaţa şi securitatea lor.
 
Anul trecut, pe data de 29 martie, Vitalie Eriomenco (foto), cetăţean al RM, a fost privat ilegal de libertate de către aşa-zişii colaboratori ai miliţiei de la Tiraspol, fiind judecat, fără avocat, pentru „deposedare de mijloace băneşti în proporţii deosebit de mari”. Până în acest moment, Eriomenco se află încă în detenţie. Acesta aşteaptă verdictul de la CEDO, dosarul Eriomenco Vitalie contra Republicii Moldova şi Federaţiei Ruse a fost depus deja de către juriştii „Promo-LEX” la Curtea Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului, iar anul trecut, pe data de 23 august, Comisia a dispus examinarea prioritară a cauzei cetăţeanului moldovean.

Până vor ajunge juraţii CEDO la dosarul lui Vitalie, autorităţile moldovene nu fac decât să-i complice situaţia, colaborând şi făcând schimb de scrisori, utilizând expresii foarte amiabile, cu nerecunoscutele autorităţi de acolo. Aceasta chiar dacă anterior tot MAI şi Comisia Unificată de Control se plângeau că transnistrenii refuză să colaboreze atunci când vine vorba despre zecile de cazuri cu cetăţeni moldoveni ţinuţi în condiţii degradante în penitenciarele din stânga Nistrului. Astfel, pe 22 decembrie aşa-zisul şef al „direcţiei de lupte pentru combaterea crimelor economice şi corupţiei”, „locotenent-colonel de miliţie” Andrei Mejinschii i-a adresat lui Gheorghe Tretiacov, colonel de poliţie şi şef al Direcţiei poliţie criminală din cadrul MAI, un demers, solicitând informaţii ce conţin date cu caracter personal în privinţa lui Vitalie Eriomenco şi alţi membri ai familiei acestuia. După nicio lună de la primirea demersului, Tretiacov expediază în adresa organelor secesioniste de la Tiraspol materiale pe nouă file care conţin date cu caracter personal a şase cetăţeni ai RM, rude ale lui Eriomenco. Colonelul Tretiacov a ţinut să se adreseze lui Mejinschi cu titulatura de şef al „УБОПиК МВД Приднестровской Молдавской Республики”.

A doua dezamăgire pentru familia lui Eriomenco a fost atunci când au solicitat ajutor de la Centrul pentru protecţia datelor cu caracter personal. Potrivit lor, directorul Centrului, Vitalie Paniş, le-a spus că nu au motive să reacţioneze, deoarece temei juridic pentru transmiterea actelor cu caracter personal în adresa „autorităţilor de drept din stânga Nistrului” au servit acordurile încheiate în 26 ianuarie 1999 şi 20 iunie anul 2001, între MAI şi conducerea „organelor afacerilor interne din stânga Nistrului”. Juriştii însă susţin că acele acorduri demult au fost anulate de către Comitetul Helsinki pentru drepturile omului, întrucât în baza lor au fost predaţi cetăţeni moldoveni care şi acum stau închişi în temniţele transnistrene. „Este important de menţionat că Procuratura Generală a deschis o anchetă în cazul lui Vitalie Eriomenco, în care acesta este considerat victimă. Totodată, aceleaşi autorităţi ale RM transmit date cu caracter personal despre cetăţenii lor unui organ ilegal, care sunt utilizate împotriva lui Eriomenco. MAI ar fi trebuit să-i tragă pe toţi la răspundere, pentru că acţionează după propriile legi, nu să colaboreze cu ei”, a menţionat avocatul Alexandru Zubco, care se ocupă de cazul lui Eriomenco. Avocatul mai spune că rudele lui Eriomenco sunt în pericol, iar dacă acestea vor fi răpite, nimeni nu va fi tras la răspundere pentru aceasta. Zubco mai califică decizia lui Tretiacov drept una destul de gravă. Şi dacă juriştii consideră inadmisibilă, ilegală şi chiar periculoasă decizia lui Tretiacov, atunci cei de la MAI spun că ne vor informa abia după finalizarea anchetei dacă „ceva s-a încălcat”.
 
Alexandru Zubco, jurist „Promo-LEX”

„Prin predarea datelor cu caracter personal a fost încălcat dreptul la inviolabilitatea vieţii private, prin răspândirea intenţionată a datelor cu caracter personal aşa-numitului „minister de interne”. Prin acţiunile sale, Gheorghe Tretiacov a pus în pericol viaţa, sănătatea şi integritatea personală, viaţa privată, familială şi proprietatea personală a familiei Eriomenco”.

Prevederile legale de care nu s-a ţinut cont în cazul transmiterii datelor cu caracter personal ale lui Vitalie Eriomenco şi familiei lui:
1. articolul 17 din Pactul internaţional cu privire la drepturile civile şi politice,
2. articolul 12 din Declaraţia universală a drepturilor omului,
3. articolul 8 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale,
4. articolele 4, 18, 21, 25, 28, 19 din Constituţia RM,
5. articolele1, 4, 5, 29, 30 din Legea RM nr.133 din 08.07.2011 privind protecţia datelor cu caracter personal,
6. articolele 7, 8, 12 din Legea RM nr. 982 din 11.05.2000 privind accesul la informaţie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *