Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 13:13
Abonamente

 
 

Actualitate 23 Martie 2018, ora 14:08

Mai mulți elevi și profesori din R. Moldova au participat la o conferință internațională organizată în Franța

Marime Font

Un grup de elevi și profesori din Republica Moldova au participat la a 11-a ediție a Atelierelor pentru Radioprotecție în orașul Dijon, Franța.

A 11-a ediție a Conferinței Internaționale a Liceenilor în cadrul Atelierelor pentru Radioprotecție s-a desfășurat în perioada 19 – 22 martie. Anul curent, pentru al șaptelea an consecutiv, a participat o delegație din Republica Moldova, formată din șase elevi ai Liceului „Prometeu – Prim” din Chișinău, și profesorii Zinaida Vârlan (limba franceză) și Viorel Dușciac (fizică).

Atelierele pentru Radioprotecție sunt un program organizat și susținut financiar de o serie de actori importanți din domeniul nuclear din Franța: Centrul pentru Evaluarea Protecției în domeniul Nuclear, Institutul pentru Radioprotecție și Siguranță Nucleară, Autoritatea pentru Siguranță Nucleară, Comisariatul pentru Energie Atomică, Societatea Franceză pentru Radioprotecție, ș.a. Programul se desfășoară în fiecare an în două etape : în perioada octombrie – februarie în fiecare liceu participant au loc cursuri în domeniul fizicii nucleare pentru elevii înscriși în program, urmat de pregatirea unui proiect practic și de participarea la Conferința Internațională a Liceenilor, în unul din orașele franceze, în luna martie.
Cursurile de fizică nucleară din cadrul Atelierelor reprezintă o activitate educativă extracuriculară, menită să trezească interesul elevilor pentru domeniul științelor exacte, al fizicii în particular. În afară de lecțiile teoretice, elevii elaborează și studii practice în formă de proiect tematic. Rezultatele acestor studii practice sunt prezentate în cadrul Conferinței Internaționale. În acest an, elevii din Republica Moldova au abordat tematica radioprotecției în sistemul medical, din perspectiva personalului medical, dar și al pacienților cărora le este administrat tratament prin metode și tehnici de medicină nucleară.Contribuția si prezentarea elevilor moldoveni au fost înalt appreciate de către organizatorii și participanții la Conferință. Organizatorii evenimentului au reiterat delegației din Republica Moldova invitația de a participa și la edițiile viitoare ale Conferinței Internaționale a Liceenilor. La Conferința Internațională a Liceenilor în cadrul Atelierelor pentru Radioprotecție din acest an au participat licee din următoarele țări : Franța, Germania, Republica Moldova, Belarus, Ucraina și Japonia. Participarea delegației din Republica Moldova a fost sprijinită parțial financiar și logistic de către organizatorii citați mai sus.

Pentru mai multe detalii cu privire la acest proiect, vă invităm să o contactați pe doamna profesor Zinaida Vârlan, la nr. de telefon: 068 95 91 44.

Pentru informații referitor la edițiile anterioare ale programului, vă invităm sa accesați site-ul programului: www.lesateliersdelaradioprotection.com.

TIMPUL.MD 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Septembrie 2018, ora: 23:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 26 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Râmătorii de sensuri

Totul e înspăimântător de simplu: când ne naștem, fiecăruia, Dumnezeu îi dă câte un Boț de lut, căruia noi îi zicem DESTIN, îi pune în față un CRONOMETRU, dă startul și în perioada de timp rezervată noi trebuie să reușim să modelăm ceva din el.

() Citeşte tot articolul

Editorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md