Astăzi 18 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 19:33
Abonamente

Timpul Local 29 Aprilie 2016, ora 08:19

Mai multe localități din R. Moldova s-au asociat pentru a avea o autonimie locală mai mare

Marime Font

Primarii din nouă oraşe din Republica Moldova au lansat o iniţiativă de creare a unei asociaţii ce va promova activ interesele comune ale orașelor în raport cu administrația publică centrală, dar și cu alte organizații.

„Noua organizație are scopul de a promova activ interesele comune ale orașelor în raport cu administrația publică centrală și alte organizații nonguvernamentale. Fondatorii acestei asociații sunt primarii orașelor Orhei, Anenii Noi, Leova, Rezina, Hîncești, Criuleni, Căușeni, Strășeni și Ștefan Vodă”, se spune în comunicat.

Potrivit documentului, președinte al asociaţiei a fost ales primarul de Strășeni, Valentina Casian, președinte al Consiliului, primarul de Hîncești, Alexandru Botnari iar directorul executiv al acesteia a fost ales primarul de Orhei, Ilan Șor.
Asociația „Orașele Moldovei” își propune să contribuie activ la realizarea unei autonomii locale reale și la dezvoltarea unei economii durabile a orașelor din Republica Moldova.Printre prioritățile fundamentale ale asociației se numără:

1.Promovarea intereselor comune ale orașelor în raporturile cu administraţia publică centrală, organizaţiile neguvernamentale şi terţi;

2.Identificarea modelului economic eficient în scopul optimizării costurilor aferente achizițiilor publice.

3.Armonizarea intereselor membrilor asociaţiei în vederea identificării, organizaii și dezvoltării activităţilor economice pentru întreprinderile subordonate.

4.Participarea activă şi eficientă la procesul de modernizare şi descentralizare a administraţiei publice din Republica Moldova și coordonarea şi promovarea cooperării între autorităţile locale din Republica Moldova;

5.Facilitarea şi asistarea la soluţionarea problemelor comune ale membrilor Asociației;

6.Asigurarea cu asistenţă metodologică şi consultativă necesară membrilor Asociației;

7.Cooperarea, în condiţiile legii, cu autorităţile administraţiei publice locale ale altor state, asociaţiile lor, instituții guvernamentale și agenții de dezvoltare;

8.Identificarea posibilităților de finanțare extrabugetară. Mai mult, în vederea dezvoltării la nivel regional, membrii asociației vor participa activ la procesul de modernizare a administraţiei publice locale, implementând acțiuni concrete și eficiente pentru modernizarea orașelor din Republica Moldova.

moldova.org
 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 08:04

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României Foto: Mediafax.ro/Afp

1970 - A murit, la doar 28 de ani, Jimi Hendrix, considerat unul dintre cei mai mari chitarişti rock din lume. Stilul său de a cânta la chitara electrică a influenţat majoritatea chitariştilor moderni. În 2003 a fost numit de revista Rolling Stone „Cel mai mare chitarist al...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

27 de ani

A mai trecut un an de la declararea independenței. Unii dintre noi au sărbătorit, au ţinut discursuri, au dansat, au mers la concerte. De parcă totul ar fi fost minunat. 27 de ani de dezamăgiri.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md