Actualitate

Mai multe texte scrise în limbi dispărute au fost descoperite în cea mai veche bibliotecă din lume

În mare parte, textele sunt scrise în latină sau greacă. Însă recent cercetătorii au descoperit o nouă limbă care nu a mai fost utilizată încă din Evul Mediu, informează ATI.

Singura problemă este că textul nu poate fi observat cu ochiul liber. Atunci când textele au fost scrise, călugării utilizeau un limbaj străvechi. Pergamentul pe care erau scrise textele era rar şi valoros aşadar, deseori era reutilizat pentru scrierea altor texte. Scrierile mai puţin importante erau şterse de pe pergament, fiind reutilizate pentru informaţii mai importante scrise într-un limbaj mai universal. Aceste texte cu multiple straturi de scrieri sunt cunoscute cu denumirea de palimpsest.

Cu ajutorul unei noi tehnologi, o echipă de cercetători a reuşit să descifreze scrieri străvechi din palimpsestele descoperite în mănăstirea Sf. Ecaterina. Una dintre limbile descoperite, albaneză-caucaziană, nu a mai fost utilizată din secolul VIII. Printre altele au mai fost descoperite limbi precum palestiniană creştină sau aramaică.

Pentru a descoperi textul, specialiştii au utilizat un algoritm electronic are le-a permis să descifreze primele texte scrise pe pergament. În afara descoperirii textelor în albaneză-caucaziană, cercetătorii au descoperit şi cea ce pare a fi prima copie a Bibliei scrisă în arabă, precum şi primul exemplu al scrierilor filozofului grec Hipocrate.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *