Actualitate

Mai multe vesti proaste si una buna din R. Moldova

Ultimele zile si saptamani au adus, de dincolo de Prut, mai multe vesti proaste si una buna.
La capitolul vesti proaste am aflat ca intregi cohorte de romani purtatori de SIDA ar asedia R. Moldova, ca arestarile abuzive pe strazile Chisinaului sunt lucruri normale pentru regimul comunist din statul mentionat, ca trupele romanesti de pop-rock sau dansatoarele inzestrate cu „sex-appeal” ar destabiliza statalitatea moldava, ca libertatea de circulatie a cetatenilor romani si europeni se termina acolo unde inca mai bantuie stafiile trecutului sovietic si, in sfarsit, ca echipele de televiziune romanesti ce urmau sa transmita un meci international de fotbal al echipei R. Moldova sunt, de fapt, perfizi agenti 007 ai puterilor straine…

De ce toate acestea? Foarte simplu: regimurile de tip totalitar urasc istoria si reperele lasate de aceasta in constiinta natiunilor.
27 martie 1918, Unirea Basarabiei cu tara mama ii doare, in continuare pe „tovarasi”, fie ei vorbitori de limba rusa sau „moldoveneasca”.
Sarbatorirea sa de catre o mana de studenti periculosi si subversivi sau pensionari cu tample argintate, care se incapataneaza sa nu uite, era, evident, o blasfemie ce nu putea fi tolerata! O campanie electorala in care oponentii politici trebuiau zdrobiti, la figurat si foarte adesea la propriu, nu putea sa se impiedice de o marunta si ilegitima aniversare…

Vestea buna este ca regimul comunist moldovean este bolnav. Are frisoane si e bantuit de friguri. Si, in consecinta, calca in picioare, cu cizma, toate conventiile internationale, principiile de buna-vecinatate, normele minime democratice si interesele unor relatii stranse cu Uniunea Europeana. Altfel spus, actioneaza deliberat si cu dispret impotriva intereselor fundamentale ale propriilor cetateni. Cetateni pe care doreste sa ii tina in continuare prizonieri in propria tara, departe de Europa civilizata in care acestia ar avea tot dreptul istoric si cultural sa se intoarca. Tot ei detin insa si remediul, tratamentul la boala care macina societatea moldava. Solutia este simpla, democratica: votul. Cetatenii moldoveni vor decide daca doresc sa prelungeasca starea nesanatoasa care ii macina de ani de zile sau vor dori sa administreze un vaccin nou, de tip european. Depinde numai de ei.
Sesizat de cetatenii romani batjocoriti de autoritatile moldave la frontiera de pe Prut, Guvernul Romaniei si-a manifestat diplomatic „preocuparea si ingrijorarea” cu privire la ce se intampla dincolo de sarma ghimpata si a cerut explicatii… Ce explicatii? Doar explicatii?
E un lucru bun faptul ca in situatia de criza economica guvernul roman isi pastreaza umorul si eficacitatea actiunii politico-diplomatice…, dar cetatenii romani asteapta actiune ferma si implicare responsabila.
In ceea ce ne priveste, aici, la Bucuresti, ar trebui ca in sfarsit partidele politice romanesti sa se aseze la aceeasi masa si sa discute corect si cinstit, cu cartile pe masa, ce dorim. Ce dorim sa se intample cu fratii nostri de dincolo de Prut, cum putem sa ii ajutam si sa ajutam R. Moldova in devenirea sa europeana si de ce nu romaneasca.
Iar dupa aceea, sa discutam deschis, asa cum este corect, cu partenerii nostri europeni si euroatlantici. (…)

(Declaratia a fost facuta in Plenul Senatului Romaniei, luni, 30 martie)
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *