Actualitate

Mai multi moldoveni vor beneficia de ajutor social

Dupa majorarea preturilor la mai multe produse si servicii, la inceputul anului curent, Guvernul R. Moldova a operat o serie de modificari in regulamentul cu privire la ajutorul social, conform carora, numarul beneficiarilor de ajutor social, o suma lunara oferita familiilor in dificultate.

Valentina Buliga, ministrul muncii, protectiei sociale si a familiei, a anuntat in cadrul unei conferinte de presa de luni ca este vorba de majorarea venitului minim garantat fixat pentru o persoana de la 430 lei, in 2009, la 530 lei, in 2010.

A doua modificare, care de asemenea se asteapta sa mareasca numarul de beneficiari, este ca veniturile agricole estimate nu vor mai fi calculate pentru familiile cu teren agricol unde nici un membru adult nu este apt de munca sau unde membrii familiei au mai mult de 75 ani.

A treia modificare, menita sa incurajeze ocuparea fortei de munca, ofera o scutire de 60 de lei din venitul salarial la calcularea ajutorului social.

„Acest ajutor are menirea sa diminueze nivelul de saracie. Statul are o datorie fata de cei saraci si datoria sa protejeze familiile care au nimerit intr-o nevoie", a declarat Valentina Buliga. Totodata ministrul a adaugat ca nu trebuie incurajata dependenta fata de ajutorul social. „Vom gasi mecanismul de motivare a cetatenilor sa munceasca, sa nu-i transformam in oameni care asteapta ajutor de la stat", a declarat ea.

In luna ianuarie 2010, au beneficiat de ajutor social peste 18 mii de familii defavorizate. Conform estimarilor, pana la sfarsitul anului vor beneficia de acest ajutor circa 40 mii de familii, in limita mijloacelor financiare prevazute in buget – 202 mln lei.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *