Social

Mai sunt câteva zile de caniculă: scăldatul în lacuri e periculos

Iurie Pânzaru, directorul Centrului Municipal de Medicină preventivă, a declarat că, în ultima săptămână s-au înregistrat peste o sută de cazuri de otrăviri alimentare sporadice. Dintre aceste 33 au fost intoxicaţii cu ciuperci cumpărate în locuri neautorizate, două, foarte grave, fiind înregistrate la Truşeni.

În Chişinău au reapărut kebab-urile şi saurma, acestea fiind preparate în condiţii mizerabile. Pânzaru susţine că mai multor agenţi economici le-au fost suspendate autorizaţiile, dar ea îşi continuă activitatea clandestin. Şeful sanepidu-ului municipal a spus că persoane cu influenţă exercită presiuni asupra lui, determinându-l să le permită acestor agenţi economici să-şi continuă activitatea. Însă fiind întrebat cine-l apasă, Pânzaru a răspuns în felul următor „multe avioane şi multe telefoane” şi, evident, a refuzat să dea nume concrete.

A crescut şi numărul infecţiilor enterovirale care sunt luate din bazinele acvatice. Specialistul susţine că apa din lacuri este poluată şi prezintă pericole pentru cei care se scaldă în acestea. .”În urma investigaţiilor de laborator într-un şir de lacuri s-au depistat colifagii, un indicator direct al infecţiilor enterovirale, a meningitei seroase şi a hepatitei virale A. În mai multe lacuri am depistat depăşirea de peste 48 de ori a enterococilor”, susţine Pânzaru.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *