Astăzi 18 Iulie 2019, Joi - Ultima actualizare la 17 Iulie 2019
Abonamente

Opinii & Editoriale 14 Octombrie 2016, ora 06:12    Din editia print

Marime Font

Maia-Năstase sau Dodon+Lupu?

Așa-numitul „ultimatum” al lui Andrei Năstase pentru Maia Sandu, prin care liderul Partidului Politic „Demnitate și Adevăr” (PPDA) îi cere ex-ministrului Educației să-l desemneze pe el drept candidat unic, ar trebui să expire astăzi.

Totuși, indiferent de scopul urmărit de Năstase, decizia sa pare a fi deosebit de ciudată și seamănă mai mult cu o retragere demnă din cursa electorală. Însuși modul în care este formulată propunerea sa a stârnit zâmbete... Adică, dacă Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS), condus de Sandu, nu îl va sprijini în calitate de candidat unic, atunci fosta ministră va fi propusă la postul de prim-ministru într-un viitor nedefinit. În caz contrar, el se obligă să iasă din competiție în favoarea Maiei.

Marian Lupu vs. sondajele de opinii

Într-adevăr, schimbarea bruscă a poziției PPDA, care a cheltuit bani berechet pentru protestele de la Chișinău, a uimit. Se presupune că șeful acestui partid a fost somat de partenerii externi ai RM, inclusiv de către reprezentanții Uniunii Europene, să iasă din competiția prezidențială și să sprijine candidatura Maiei. Poate o fi și așa, căci până nu demult nimeni n-ar fi crezut că Năstase ar putea ceda. Mai mult decât atât, Europa ar putea să-și explice mai lesne ciudățeniile apărute în sondajele noastre electorale, în care intenția de vot pentru Marian Lupu este în creștere, de unde reiese că acesta ar avea șanse reale pentru accederea în turul doi al alegerilor.

Să nu fie cu bănat, dar eu încă n-am văzut niciun om simplu care să spună că va vota cu Lupu. Pentru cetățenii de rând, care s-au trezit jefuiți de guvernările de la 2009 încoace, Lupu a dispărut din cărți și e cotat cam la același nivel cu Maia Laguta, de pildă. Nu vreau, Doamne păzește, să o ofensez pe dna Laguta, cu atât mai mult, cu cât cred că și ea este de aceeași părere. Oricum, situația în cauză ar trebui să ne atragă atenția și în cazul unei eventuale falsificări a scrutinului.


Marian Lupu beneficiază ca nimeni altul dintre concurenții săi de resursele administrative, pe care evident că le va folosi la maximum. În afară de aceasta, să nu uităm că în țara noastră votează deseori și morții, și dispăruții, și cei care nu participă la alegeri. Or, putem admite că, dacă PD încearcă să-l bage cu orice preț pe Lupu în turul doi, sondajele sunt făcute pentru spălarea minții electoratului, astfel încât mulți alegători să fie puși în situația de a alege pe unul din doi: ori pe liderul acestui partid, ori pe Dodon. E ciudat încă un fapt. Așa cum meseria mă obligă să discut cu multă lume, încă nimeni nu mi-a spus că a fost solicitat în această campanie să răspundă la întrebările vreunui sondaj. După cum spunea și Veaceslav Negruța: „Interesant, pe unde trebuie să fii/să te plimbi, ca măcar o dată în viață să te prindă o companie care face sondaje sau colectează opinie publică? Peste mine n-a dat nici una deocamdată”. Nici eu nu cunosc deocamdată vreun om de care au dat aceste companii.

Niciun mort nu-l susține pe Lupu

Chiar amuzantă în acest sens pare a fi și lista făcută publică, miercuri, cu numărul morților care au semnat pe listele de subscripție ale concurenților electorali. Să fim atenți și la faptul că aceste date au fost făcute publice la solicitarea reprezentantului Partidului Democrat la Comisia Electorală Centrală (CEC). Astfel, lider este candidata Inna Popenco, pe care, chipurile, o susțin 43 de oameni decedați. Ea este urmată de Maia Laguta, printre ai cărei admiratori se numără 21 de morți, după care urmează Ana Guțu – cu 16 și, Ion Dron – cu 13 fani trecuți dintre cei vii. La victoria lui Igor Dodon speră 12 răposați, pentru Iurie Leancă și-au pus semnătura zece defuncți, iar pentru Mihai Ghimpu și Maia Sandu – doar câte cinci. Dumitru Ciubașenco, Andrei Năstase și Silvia Radu speră la câte patru voturi de pe lumea cealaltă. Un singur mort și-a acordat suportul pentru Valeriu Ghilețchi. La rândul său, pentru Marian Lupu au semnat zero morți…

Năstase merită simpatie


Probabil și acest spectacol, cu sufletele moarte, a fost regizat cu scopul de a demonstra că Lupu Marian este un om cinstit. Nu zic că e altfel, dar, în mod normal, liderul PD nu avea ce căuta în lista respectivă. Dacă e vorba de ZERO morți, ce treabă are el cu respectivul catastif al decedaților? Firește, n-ar fi corect să nu salutăm cumsecădenia lui Lupu în această privință, dar cu toate acestea CEC ar proceda foarte bine dacă ne va prezenta o asemenea listă și după alegerile prezidențiale, în care să indice numărul morților care au votat pentru fiecare candidat în parte. Pentru comparație, barem, ar fi curios să vedem dacă există vreo diferență.

Într-un stat de drept, care se pretinde a fi R. Moldova, o eventuală falsificare a unui scrutin ar fi imposibilă. Însă în democrația noastră șubredă orice anomalie este percepută ca un fenomen ordinar. Anume din aceste motive, indiferent de cumsecădenia deciziei lui Andrei Năstase de a o susține pe Maia Sandu în cursa prezidențială, precum și de modul în care el ar fi fost influențat pentru a face acest pas, liderul PPDA merită doar simpatie.

Dar, să fim atenți, acest lucru este valabil doar în cazul în care el nu-și va schimba peste noapte macazul.

De ce avem nevoie de Maia?

Dacă se va răzgândi și va rămâne în competiția electorală, Năstase va avea doar de pierdut. În primul rând, el va demonstra lipsă de seriozitate. Și, din păcate pentru el, o asemenea gafă în condițiile în care alegătorii moldoveni sunt conștienți că au fost duși de nas de toate guvernările de la ‘90 încoace, l-ar pune la pământ ca om politic. În al doilea rând, există mulți alegători (cel puțin subsemnatul cunoaște vreo sută), care nu vor ieși cu siguranță la vot, în cazul în care candidatul unic va fi altcineva decât Maia Sandu. În al treilea rând, replicile acide ale susținătorilor PPDA la adresa Maiei i-ar da mai multe șanse lui Marian Lupu pentru accederea în turul doi. Astfel, Andrei Năstase, care îl are ca principal inamic pe Vladimir Plahotniuc, i-ar face acestuia o favoare. În al patrulea rând, fosta ministră își stăpânește mai bine nervii și dă dovadă de mai multă bună educație chiar și în raport cu jurnaliștii, indiferent din ce tabără ar fi aceștia. Și în al cincilea rând, Maia este cel mai integru prezidențiabil în comparație cu principalii săi contracandidați. Dacă a și început să implementeze o reformă dureroasă pentru unii în domeniul educației, aceasta nu i-a stricat prea tare imaginea, pentru că reformele blânde sunt o tradiție pentru Moldova, fiind în ultimă instanță neefective. Dacă, de exemplu, Maia Sandu ar fi furat banii destinați pentru această reformă și învățământul ar fi rămas la același nivel ca și acum șapte ani, ar fi fost mai bine?

Vrem sau ba, dar singurul grăunte viu în actuala competiție electorală este Maia Sandu. Participarea ei în acest scrutin ne-ar lăsa speranțe că participăm la o competiție dintre doi adversari. Altminteri, am asista la un marș funebru și chiar n-ar mai avea rost să ieșim la votare în ziua de duminică, 30 octombrie. Eu vreau să cred că la aceeași stare de fapt se gândește și Andrei Năstase. Dacă el se va ține de cuvânt, va câștiga respect. Și tocmai aici se vor vedea adevăratele sale intenții. De-și dorește să ajungă cu orice preț la putere și interesele sale sunt pur egoiste, Năstase va rămâne în cursă. Dacă, însă, el vrea într-adevăr o schimbare în R. Moldova, îi va permite Maiei să fie candidat unic. Iar el, la rândul său, se va pregăti pe îndelete și mai sigur de următoarele alegeri parlamentare.

De bine de rău, rolul șefului statului în R. Moldova este simbolic, în comparație cu cel al unei majorități parlamentare. Cu toate acestea, o eventuală victorie a Maiei Sandu nu va schimba situația în țară, dar ne va arăta că nu este totul pierdut și încă mai suntem în stare să facem schimbări în casa noastră. Acest lucru, în mod firesc, ar trebui să-l încurajeze mai întâi de toate pe Andrei Năstase.

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Chișinău 17 Iulie 2019, ora: 19:18 de Ion Macovei

17 iulie 1436 - La mulți ani, Chișinău! / Astăzi se împlinesc 583 de ani de la prima atestare

17 iulie 1436 - La mulți ani, Chișinău! / Astăzi se împlinesc 583 de ani de la prima atestare Din editia print

Astăzi Chișinăul marchează 583 de ani de la prima atestare documentară. În mod tradițional, autoritățile locale nu organizează nimic cu această ocazie. Marea sărbătoare are loc, toamna, de Hram. Și asta, fiindcă mulți continuă să confunde Ziua orașului cu Hramul Capitalei,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 19:00

Ce înseamnă funcția de adjunct al secretarului general al NATO pe care o va ocupa din toamnă românul Mircea Geoană

Ce înseamnă funcția de adjunct al secretarului general al NATO pe care o va ocupa din toamnă românul Mircea Geoană

Adjunctul Secretarului General al Alianței Nord Atlantice, cel mai înalt funcționar public al alianței, cel mai de seamă reprezentant și purtător de cuvânt și de mesaje al NATO, este practic a doua voce în cadrul organizației nord-atlantice și va avea, printre altele,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 18:49

Eurodeputat francez: „Moldova nu a ales Europa. Două clanuri au decis să se alieze ca să lichideze un al treilea clan” Foto: Caricatura de Alex Dimitrov

Eurodeputat francez: „Moldova nu a ales Europa. Două clanuri au decis să se alieze ca să lichideze un al treilea clan”

Eurodeputatul francez Thierry Mariani consideră că „Moldova nu a ales Europa”. În opinia sa, Blocul ACUM şi Partidul Socialiştilor, pe care politicianul le numeşte „două clanuri”, au decis să se alieze ca să lichideze „un al treilea clan”, cel al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 18:31

FLASH / O persoană și-a pierdut cunoștința la bordul unei aeronave AIR MOLDOVA din cauza căldurii

FLASH / O persoană și-a pierdut cunoștința la bordul unei aeronave AIR MOLDOVA din cauza căldurii

O persoană care se afla la bordul unei aeronave, de pe cursa Roma-Chișinău a companiei aeriene „Air Moldova” și-a pierdut cunoștința din cauza căldurii. Incidentul ar fi avut loc azi în jurul orei 15:30.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 18:17

Guvernatorul BNM, Octavian Armașu contrazice procurorii: „Nu a fost recuperat niciun leu din banii furați din cele trei bănci”

Guvernatorul BNM, Octavian Armașu contrazice procurorii: „Nu a fost recuperat niciun leu din banii furați din cele trei bănci”

Guvernatorul Băncii Naţionale, Octavian Armaşu, a recunoscut astăzi că nu a fost recuperat niciun leu din banii sustrași din trei bănci moldoveneşti, care au fost delapidate de circa 2,8 miliarde de dolari în perioada 2011-2014.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 18:11

OPINIE / Despre tinerii formați de acele trăsături ale naturii umane care formează batalioane de soldați entuziaști în armata oricărei dictaturi: Ei sînt junii cărora tot timpul li se bagă în cap că lumea trebuie schimbată

OPINIE / Despre tinerii formați de acele trăsături ale naturii umane care formează batalioane de soldați entuziaști în armata oricărei dictaturi: Ei sînt junii cărora tot timpul li se bagă în cap că lumea trebuie schimbată

Poate că am văzut (prea) multe, poate că am citit și ce nu trebuie la viața mea, poate că am îmbătrînit, poate că mi s-a tocit simțul civic, dar nu mai pot să mă inflamez de cîte ori țipă strada sau Facebook-ul că vine dictatura. Țipau cînd cu Băsescu....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 17:41

”Aveți un copil care tocmai a intrat la un liceu de elită? Iată ce îl așteaptă!”

”Aveți un copil care tocmai a intrat la un liceu de elită? Iată ce îl așteaptă!”

Aveți un copil care tocmai a intrat la un liceu de elită? V-ați bucurat de media lui bună și ați spus-o cu mândrie tuturor? Iată ce îl așteaptă (pe majoritatea, că sunt și excepții sau cazuri de ”random excellence” cum le spune T. Wagner):

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 17:26

Deputatul independent Oleinic neagă ABERAȚIILE lui Usatîi: Nu renunț la mandat

Deputatul independent Oleinic neagă ABERAȚIILE lui Usatîi: Nu renunț la mandat

Deputatul independent Alexandr Oleinic susține că nu are de gând să renunțe la mandatul de deputat și califică declarațiile liderului PN, Renato Usatîi, precum că ar urma să plece din Parlament, drept „aberații”. Totodată, acesta afirmă că depunerea de către...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 17:09

Dodon AVERTIZEAZĂ blocul ACUM: „Dacă cineva crede că noi am dat toate ministerele și ei sunt așa mari guvernanți… Le amintesc că au 26 de mandate”

Dodon AVERTIZEAZĂ blocul ACUM: „Dacă cineva crede că noi am dat toate ministerele și ei sunt așa mari guvernanți… Le amintesc că au 26 de mandate”

Șeful statului Igor Dodon, lider neformal al PSRM, susține că este nemulțumit de activitatea unor ministere din Guvernul Sandu, iar la începutul lunii septembrie, când se termină „luna de miere”, se va încheia și „indulgența” față de miniștrii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 16:37

Ex-premierul Ion Sturza a comentat într-o postare pe Facebook interviurile recente ale ex-premierului Vlad Filat. „Dragă Vlad, cineva îți dorește în continuare tot răul de pe lume. Nu pot altfel să-mi explic de ce te-au provocat să ieși în lumina...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 16:07

Pungile de plastic compostabile încă pot transporta o grămadă de cumpărături după ce au fost îngropate în pământ timp de trei ani, a descoperit un nou studiu. Cercetătorii de la Universitatea din Plymouth din Marea Britanie au testat cinci tipuri diferite de pungi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 15:57

Mișcarea de descreștere vrea să reducă intenționat economia pentru a gestiona schimbările climatice și să creeze vieți cu mai puțină muncă și mai multă voie bună. Să fie oare o fantezie utopică?  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 15:48

Am simțit-o cu toții pe pielea noastră. De multe ori! Transpirația ne deranjează adesea: când este caniculă sau când lucrăm din greu, când avem mari emoții sau când suntem bolnavi. Atunci „ne trec toate apele”, cum se spune. Este normal - și necesar! -...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 15:40

 Nimeni din Uniunea Sovietică nu credea că e posibil. Dar se pare că cel mai mare accident nuclear din istoria umanității a fost prezis în Biblie, în Noul Testament. Cartea sfântă spune că din cer va cădea o stea și va otrăvi râurile și apele din lumea de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 15:20

Mircea Geoană - secretar general adjunct al NATO / Cea mai înaltă funcție politică deținută de un român într-o organizație internațională

Mircea Geoană - secretar general adjunct al NATO / Cea mai înaltă funcție politică deținută de un român într-o organizație internațională

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat miercuri numirea lui Mircea Geoană ca secretar general adjunct al Alianței. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 15:07

18 iulie, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

18 iulie, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

Prim-ministrul Maia Sandu va prezida mâine, 18 iulie, începând cu ora 13.00, şedinţa Cabinetului de miniştri. Proiectul ordinii de zi poate fi accesat pe site-ul Guvernului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 14:52

Salată de vinete este unul dintre cele mai populare preparate ale verii. Gustoasă şi parfumată, salată de vinete nu lipseşte de pe masă în anotimpul cald, indiferent de regiune. Reţeta este simplă însă, dacă sunt ignoraţi unii paşi, în loc de un preparat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 14:45

Limonada este bună oricând, dar mai ales în sezonul cald, atunci când pare cea mai bună idee pentru a te răcori. Cele mai importante sunt proporţiile: o cană de zahăr, o cană de apă şi o cană de suc de lămâie. Prin această metodă se face o limonadă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 14:34

Unele femei nu țin cont de sentimentele sau de trăirile apropiaților, fie că este vorba despre familie, prieteni sau doar cunoștințe. Acestea își urmăresc temeinic scopul, fără a le păsa de cei din jur, sau sunt pur și simplu neglijente și indiferente. În ciuda...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 14:28

Este sezonul pepenilor, cel mai bun moment pentru a profita din plin de beneficiile lor! Atât cel galben, cât şi cel roşu au un aport extraordinar pentru sănătatea noastră şi se împacă bine şi cu dietele de vară, fiind în acelaşi timp extrem de gustoși....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 14:16

Povestea terifiantă a albinoșilor, talismanele morții: vânați ca animalele de vraci și vânduți pe bucăți Povestea terifiantă a albinoșilor, talismanele morții: vânați ca animalele de vraci și vânduți pe bucăți. Aceasta este povestea albinoșilor din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 14:00

VIDEO / Flashmob la SIS „Cerem repetat scoaterea interdicției lui George Simion”

VIDEO / Flashmob la SIS „Cerem repetat scoaterea interdicției lui George Simion”

Asociația „UNIREA-ODIP" vă invită la flashmobul cu genericul „Cerem SIS-ului să scoată interdicția aplicată lui George Simion de a intra în Republica Moldova".

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 12:53

Vacanta la mare se apropie cu pasi repezi si iti faci griji pentru ca nu ai tot ce-ti trebuie sau nu stii ce sa iei la tine? Oricand poti uita ceva important acasa, asadar primul pas pe care trebuie sa-l faci este sa-ti alcatuiesti o lista cu cele necesare pentru concediu! Iata ce nu trebuie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 12:30

Pentru că rușii nu comunicau nimic cu autoritățile de la București, Armata română i-a spionat. În timp ce sute de mii de oameni erau evacuați pe o rază de 35 de kilometri în jurul Cernobîl, România comunistă organiza competiții sportive, iar populația...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)