Astăzi 21 Noiembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 20 Noiembrie 2018
Abonamente

Opinii & Editoriale 14 Octombrie 2016, ora 06:12    Din editia print

Marime Font

Maia-Năstase sau Dodon+Lupu?

Așa-numitul „ultimatum” al lui Andrei Năstase pentru Maia Sandu, prin care liderul Partidului Politic „Demnitate și Adevăr” (PPDA) îi cere ex-ministrului Educației să-l desemneze pe el drept candidat unic, ar trebui să expire astăzi.

Totuși, indiferent de scopul urmărit de Năstase, decizia sa pare a fi deosebit de ciudată și seamănă mai mult cu o retragere demnă din cursa electorală. Însuși modul în care este formulată propunerea sa a stârnit zâmbete... Adică, dacă Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS), condus de Sandu, nu îl va sprijini în calitate de candidat unic, atunci fosta ministră va fi propusă la postul de prim-ministru într-un viitor nedefinit. În caz contrar, el se obligă să iasă din competiție în favoarea Maiei.

Marian Lupu vs. sondajele de opinii

Într-adevăr, schimbarea bruscă a poziției PPDA, care a cheltuit bani berechet pentru protestele de la Chișinău, a uimit. Se presupune că șeful acestui partid a fost somat de partenerii externi ai RM, inclusiv de către reprezentanții Uniunii Europene, să iasă din competiția prezidențială și să sprijine candidatura Maiei. Poate o fi și așa, căci până nu demult nimeni n-ar fi crezut că Năstase ar putea ceda. Mai mult decât atât, Europa ar putea să-și explice mai lesne ciudățeniile apărute în sondajele noastre electorale, în care intenția de vot pentru Marian Lupu este în creștere, de unde reiese că acesta ar avea șanse reale pentru accederea în turul doi al alegerilor.

Să nu fie cu bănat, dar eu încă n-am văzut niciun om simplu care să spună că va vota cu Lupu. Pentru cetățenii de rând, care s-au trezit jefuiți de guvernările de la 2009 încoace, Lupu a dispărut din cărți și e cotat cam la același nivel cu Maia Laguta, de pildă. Nu vreau, Doamne păzește, să o ofensez pe dna Laguta, cu atât mai mult, cu cât cred că și ea este de aceeași părere. Oricum, situația în cauză ar trebui să ne atragă atenția și în cazul unei eventuale falsificări a scrutinului.


Marian Lupu beneficiază ca nimeni altul dintre concurenții săi de resursele administrative, pe care evident că le va folosi la maximum. În afară de aceasta, să nu uităm că în țara noastră votează deseori și morții, și dispăruții, și cei care nu participă la alegeri. Or, putem admite că, dacă PD încearcă să-l bage cu orice preț pe Lupu în turul doi, sondajele sunt făcute pentru spălarea minții electoratului, astfel încât mulți alegători să fie puși în situația de a alege pe unul din doi: ori pe liderul acestui partid, ori pe Dodon. E ciudat încă un fapt. Așa cum meseria mă obligă să discut cu multă lume, încă nimeni nu mi-a spus că a fost solicitat în această campanie să răspundă la întrebările vreunui sondaj. După cum spunea și Veaceslav Negruța: „Interesant, pe unde trebuie să fii/să te plimbi, ca măcar o dată în viață să te prindă o companie care face sondaje sau colectează opinie publică? Peste mine n-a dat nici una deocamdată”. Nici eu nu cunosc deocamdată vreun om de care au dat aceste companii.

Niciun mort nu-l susține pe Lupu

Chiar amuzantă în acest sens pare a fi și lista făcută publică, miercuri, cu numărul morților care au semnat pe listele de subscripție ale concurenților electorali. Să fim atenți și la faptul că aceste date au fost făcute publice la solicitarea reprezentantului Partidului Democrat la Comisia Electorală Centrală (CEC). Astfel, lider este candidata Inna Popenco, pe care, chipurile, o susțin 43 de oameni decedați. Ea este urmată de Maia Laguta, printre ai cărei admiratori se numără 21 de morți, după care urmează Ana Guțu – cu 16 și, Ion Dron – cu 13 fani trecuți dintre cei vii. La victoria lui Igor Dodon speră 12 răposați, pentru Iurie Leancă și-au pus semnătura zece defuncți, iar pentru Mihai Ghimpu și Maia Sandu – doar câte cinci. Dumitru Ciubașenco, Andrei Năstase și Silvia Radu speră la câte patru voturi de pe lumea cealaltă. Un singur mort și-a acordat suportul pentru Valeriu Ghilețchi. La rândul său, pentru Marian Lupu au semnat zero morți…

Năstase merită simpatie


Probabil și acest spectacol, cu sufletele moarte, a fost regizat cu scopul de a demonstra că Lupu Marian este un om cinstit. Nu zic că e altfel, dar, în mod normal, liderul PD nu avea ce căuta în lista respectivă. Dacă e vorba de ZERO morți, ce treabă are el cu respectivul catastif al decedaților? Firește, n-ar fi corect să nu salutăm cumsecădenia lui Lupu în această privință, dar cu toate acestea CEC ar proceda foarte bine dacă ne va prezenta o asemenea listă și după alegerile prezidențiale, în care să indice numărul morților care au votat pentru fiecare candidat în parte. Pentru comparație, barem, ar fi curios să vedem dacă există vreo diferență.

Într-un stat de drept, care se pretinde a fi R. Moldova, o eventuală falsificare a unui scrutin ar fi imposibilă. Însă în democrația noastră șubredă orice anomalie este percepută ca un fenomen ordinar. Anume din aceste motive, indiferent de cumsecădenia deciziei lui Andrei Năstase de a o susține pe Maia Sandu în cursa prezidențială, precum și de modul în care el ar fi fost influențat pentru a face acest pas, liderul PPDA merită doar simpatie.

Dar, să fim atenți, acest lucru este valabil doar în cazul în care el nu-și va schimba peste noapte macazul.

De ce avem nevoie de Maia?

Dacă se va răzgândi și va rămâne în competiția electorală, Năstase va avea doar de pierdut. În primul rând, el va demonstra lipsă de seriozitate. Și, din păcate pentru el, o asemenea gafă în condițiile în care alegătorii moldoveni sunt conștienți că au fost duși de nas de toate guvernările de la ‘90 încoace, l-ar pune la pământ ca om politic. În al doilea rând, există mulți alegători (cel puțin subsemnatul cunoaște vreo sută), care nu vor ieși cu siguranță la vot, în cazul în care candidatul unic va fi altcineva decât Maia Sandu. În al treilea rând, replicile acide ale susținătorilor PPDA la adresa Maiei i-ar da mai multe șanse lui Marian Lupu pentru accederea în turul doi. Astfel, Andrei Năstase, care îl are ca principal inamic pe Vladimir Plahotniuc, i-ar face acestuia o favoare. În al patrulea rând, fosta ministră își stăpânește mai bine nervii și dă dovadă de mai multă bună educație chiar și în raport cu jurnaliștii, indiferent din ce tabără ar fi aceștia. Și în al cincilea rând, Maia este cel mai integru prezidențiabil în comparație cu principalii săi contracandidați. Dacă a și început să implementeze o reformă dureroasă pentru unii în domeniul educației, aceasta nu i-a stricat prea tare imaginea, pentru că reformele blânde sunt o tradiție pentru Moldova, fiind în ultimă instanță neefective. Dacă, de exemplu, Maia Sandu ar fi furat banii destinați pentru această reformă și învățământul ar fi rămas la același nivel ca și acum șapte ani, ar fi fost mai bine?

Vrem sau ba, dar singurul grăunte viu în actuala competiție electorală este Maia Sandu. Participarea ei în acest scrutin ne-ar lăsa speranțe că participăm la o competiție dintre doi adversari. Altminteri, am asista la un marș funebru și chiar n-ar mai avea rost să ieșim la votare în ziua de duminică, 30 octombrie. Eu vreau să cred că la aceeași stare de fapt se gândește și Andrei Năstase. Dacă el se va ține de cuvânt, va câștiga respect. Și tocmai aici se vor vedea adevăratele sale intenții. De-și dorește să ajungă cu orice preț la putere și interesele sale sunt pur egoiste, Năstase va rămâne în cursă. Dacă, însă, el vrea într-adevăr o schimbare în R. Moldova, îi va permite Maiei să fie candidat unic. Iar el, la rândul său, se va pregăti pe îndelete și mai sigur de următoarele alegeri parlamentare.

De bine de rău, rolul șefului statului în R. Moldova este simbolic, în comparație cu cel al unei majorități parlamentare. Cu toate acestea, o eventuală victorie a Maiei Sandu nu va schimba situația în țară, dar ne va arăta că nu este totul pierdut și încă mai suntem în stare să facem schimbări în casa noastră. Acest lucru, în mod firesc, ar trebui să-l încurajeze mai întâi de toate pe Andrei Năstase.

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 16:56

Premierul Pavel Filip declară că mandatul Guvernatorului BNM Sergiu Cioclea a fost unul de succes, cu atât mai mult cu cât acesta a avut curajul să vină în fruntea instituţiei într-un moment complicat pentru Moldova. Într-o postare pe Fascebook, Filip i-a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 16:41

Liderii PAS şi PPDA, Maia Sandu și Andrei Năstase, care au beneficiat material de pe urma colaborării cu Open Dialog, s-au pomenit într-o situație jenantă, după publicarea raportului Comisiei parlamentare de anchetă. Analistul politic Petru Bogatu, scrie, într-un editorial...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 16:38

În jur de 30 de companii din R. Moldova practică exportul de nuci și miez de nucă. De la începutul anului curent, aceste firme au livrat peste hotare peste 10,7 mii de tone de nuci în valoare de 1 miliard 330 de milioane de lei, potrivit datelor Serviciului Vamal. În...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 13:11

 R. Moldova și Georgia au aceiași indicatori de performanță în mai multe studii internaționale. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 13:10

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, îi mulţumeşte Guvernatorului BNM, Sergiu Cioclea, pentru munca depusă în cadrul instituţiei. Într-o postare pe Facebook, Candu spune că desemnarea lui Cioclea în funcţie, în anul 2016, a fost cea mai bună alegere.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 12:22

Centrul de Informaţii Universitare anunţă programul „Burse de Merit” 2018 – pentru cei mai buni studenţi ai ţării, ediţia XXIII, organizat sub egida Consiliului Rectorilor din Republica Moldova, cu suportul financiar al BC “Moldova Agroindbank” SA şi al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 12:08

Atac armat la un spital din Chicago. Cel puţin 3 oameni, dintre care un poliţist şi un angajat al unităţii medicale, şi-au pierdut viaţa după ce au fost împuşcaţi. Atacatorul a murit la rândul său în urma unui schimb de focuri cu forţele de ordine. Spitalul a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 12:00

Patru senatori americani au făcut apel la administrația președintelui american Donald Trump și a membrilor Adunării Generale a Interpolului sa împiedice alegerea generalului rus Alexander Prokopciuk în funcția de președinte al acestei organizații, se arată într-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 11:28

Ninsoarea de ieri i-a pus la treabă pe drumari toată noaptea. Peste 80 de angajați ai Regiei "Exdrupo" au curățat de zăpadă toate sectoarele din Capitală, dar și suburbiile. Totodată, pe tot parcursul nopții, autospecialele au împrăştiat aproximativ 370 de tone de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 09:20

În orașul Orhei, circulația vehiculelor se desfășoară în condiții de iarnă. La dispoziția Primarului de Orhei, Ilan Șor, pe parcursul zilei de ieri și pe parcursul nopții, au fost antrenate peste 20 utilaje de deszăpezire, care au curățat arterele din oraș.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 08:01

EXPERȚI, despre prezența lui Igor Dodon la mitingul PSRM: Încalcă spiritul Constituției și DEMONSTREAZĂ că nu este președintele țării, dar al unui PARTID

EXPERȚI, despre prezența lui Igor Dodon la mitingul PSRM: Încalcă spiritul Constituției și DEMONSTREAZĂ că nu este președintele țării, dar al unui PARTID

Participarea președintelui Igor Dodon la acțiunea de ieri a Partidului Socialiștilor și susținerea deschisă pe care a manifestat-o, pentru această formațiune, reprezintă o încălcare a spiritului Constituției și un act politic imoral, consideră mai mulți experți.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 07:52

Acest "suc miraculos" poate prelungi speranța de viață, cu condiția să fie băut zilnic. Pentru îmbunătățirea stării de sănătate și prelungirea cu câțiva ani a vieții ar fi suficiente un kilogram de sfeclă roșie, 100 de grame de miere, 500 de grame de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 07:42

Horoscop dragoste 20 noiembrie 2018. O zi în care dacă nu eşti atent rişti să strici relaţia cu persoana iubită, care va descoperi un secret pe care credeai că l-ai ascuns bine.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 07:11 de Natalia Hadârcă

Cazurile copiilor nevaccinați împotriva rujeolei din R. Moldova, care nu au fost admiși să frecventeze școala, vor ajunge la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Câteva zeci de familii din Chișinău, Bălți, Sângerei, Ungheni, Nisporeni, Călărași, Telenești,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 05:43

Academia Română se ADRESEAZĂ deputaţilor de la Chişinău: Nu este NEVOIE să se INVENTEZE limbi pentru apărarea identităţii

Academia Română se ADRESEAZĂ deputaţilor de la Chişinău: Nu este NEVOIE să se INVENTEZE limbi pentru apărarea identităţii

Prezidiul Academiei Române reafirmă, într-un comunicat, faptul că „limba vorbită de români este limba română”, în contextul respingerii de către Parlamentul de la Chişinău, pe 1 noiembrie 2018, a proiectului de lege constituţională care prevede...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 19:17

O persoană a decedat şi alte şase au fost rănite după ce un autocar din Moldova s-a răsturnat, luni seara în România.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 19:03

Angajaţii Inspectoratului Național de Patrulare ajută şoferii, care au problem în trafic, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. În mai multe imagini postate pe Facebook, pot fi observaţi polițiști care ajută la deblocarea maşinilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:37

În ajunul celei de-a doua runde a alegerilor prezidențiale din Georgia, guvernul de la Tbilis a decis să „anuleze” datoriile bancare ale populatiei, in principal a datornicilor aflati în așa-numita „listă neagră” (biroul de credit), a anunțat luni...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:17

Primarul de Orhei Ilan Șor, nu este beneficiarul banilor furați din sistemul bancar din Republica Moldova, susține omul de afaceri Denis Ureche, anterior condamnat în dosarul devalizărilor bancare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:09

Firmele din Germania scot la concurs peste 500 de joburi, unele dintre ele fiind plătite cu până la 74.000 de euro brut pe an.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:06

Realizatoarea de la TV8 Natalia Morari se laudă pe Facebook că a primit premiul Pavel Sheremet pentru curaj în jurnalism, dar uita sa menționeze ca distincția i-a fost oferita de către colegul său de la televiziune, Petru Macovei. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:00

Cel de-al treilea planșeu, dintre etajele 15 și 16 ale blocului locativ din bd. Moscova, 11, a fost restabilit. Pe parcursul săptămânii curente, constructorii vor fi antrenați în lucrări de armare și pregătire a cofrajelor pentru betonarea ultimului planșeu, dintre etajele 16...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 17:55

Ninsoarea și ghețușul de pe carosabil s-au lăsat cu trei microbuze cu pasageri răsturnate în aceeași zi. După două accidente produse dimineață, la ora 07.30 și la 08.00, un al treilea microbuz s-a răsturnat în jurul orei 15.40, în apropiere de satul Sociteni, raionul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 17:43

Fugarii Victor şi Viorel Ţopa au primit ieri o lovitură crâncenă din partea postului de televiziune TV 8. Jurnaliştii acestuia au pus pe post un interviu cu Denis Ureche, condamnat în două instanțe pentru implicarea în jaful de la Banca de Economii, care developează...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)