Astăzi 19 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 18 Septembrie 2018
Abonamente

Opinii & Editoriale 14 Octombrie 2016, ora 06:12    Din editia print

Marime Font

Maia-Năstase sau Dodon+Lupu?

Așa-numitul „ultimatum” al lui Andrei Năstase pentru Maia Sandu, prin care liderul Partidului Politic „Demnitate și Adevăr” (PPDA) îi cere ex-ministrului Educației să-l desemneze pe el drept candidat unic, ar trebui să expire astăzi.

 
 
 

Totuși, indiferent de scopul urmărit de Năstase, decizia sa pare a fi deosebit de ciudată și seamănă mai mult cu o retragere demnă din cursa electorală. Însuși modul în care este formulată propunerea sa a stârnit zâmbete... Adică, dacă Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS), condus de Sandu, nu îl va sprijini în calitate de candidat unic, atunci fosta ministră va fi propusă la postul de prim-ministru într-un viitor nedefinit. În caz contrar, el se obligă să iasă din competiție în favoarea Maiei.

Marian Lupu vs. sondajele de opinii

Într-adevăr, schimbarea bruscă a poziției PPDA, care a cheltuit bani berechet pentru protestele de la Chișinău, a uimit. Se presupune că șeful acestui partid a fost somat de partenerii externi ai RM, inclusiv de către reprezentanții Uniunii Europene, să iasă din competiția prezidențială și să sprijine candidatura Maiei. Poate o fi și așa, căci până nu demult nimeni n-ar fi crezut că Năstase ar putea ceda. Mai mult decât atât, Europa ar putea să-și explice mai lesne ciudățeniile apărute în sondajele noastre electorale, în care intenția de vot pentru Marian Lupu este în creștere, de unde reiese că acesta ar avea șanse reale pentru accederea în turul doi al alegerilor.

Să nu fie cu bănat, dar eu încă n-am văzut niciun om simplu care să spună că va vota cu Lupu. Pentru cetățenii de rând, care s-au trezit jefuiți de guvernările de la 2009 încoace, Lupu a dispărut din cărți și e cotat cam la același nivel cu Maia Laguta, de pildă. Nu vreau, Doamne păzește, să o ofensez pe dna Laguta, cu atât mai mult, cu cât cred că și ea este de aceeași părere. Oricum, situația în cauză ar trebui să ne atragă atenția și în cazul unei eventuale falsificări a scrutinului.Marian Lupu beneficiază ca nimeni altul dintre concurenții săi de resursele administrative, pe care evident că le va folosi la maximum. În afară de aceasta, să nu uităm că în țara noastră votează deseori și morții, și dispăruții, și cei care nu participă la alegeri. Or, putem admite că, dacă PD încearcă să-l bage cu orice preț pe Lupu în turul doi, sondajele sunt făcute pentru spălarea minții electoratului, astfel încât mulți alegători să fie puși în situația de a alege pe unul din doi: ori pe liderul acestui partid, ori pe Dodon. E ciudat încă un fapt. Așa cum meseria mă obligă să discut cu multă lume, încă nimeni nu mi-a spus că a fost solicitat în această campanie să răspundă la întrebările vreunui sondaj. După cum spunea și Veaceslav Negruța: „Interesant, pe unde trebuie să fii/să te plimbi, ca măcar o dată în viață să te prindă o companie care face sondaje sau colectează opinie publică? Peste mine n-a dat nici una deocamdată”. Nici eu nu cunosc deocamdată vreun om de care au dat aceste companii.

Niciun mort nu-l susține pe Lupu

Chiar amuzantă în acest sens pare a fi și lista făcută publică, miercuri, cu numărul morților care au semnat pe listele de subscripție ale concurenților electorali. Să fim atenți și la faptul că aceste date au fost făcute publice la solicitarea reprezentantului Partidului Democrat la Comisia Electorală Centrală (CEC). Astfel, lider este candidata Inna Popenco, pe care, chipurile, o susțin 43 de oameni decedați. Ea este urmată de Maia Laguta, printre ai cărei admiratori se numără 21 de morți, după care urmează Ana Guțu – cu 16 și, Ion Dron – cu 13 fani trecuți dintre cei vii. La victoria lui Igor Dodon speră 12 răposați, pentru Iurie Leancă și-au pus semnătura zece defuncți, iar pentru Mihai Ghimpu și Maia Sandu – doar câte cinci. Dumitru Ciubașenco, Andrei Năstase și Silvia Radu speră la câte patru voturi de pe lumea cealaltă. Un singur mort și-a acordat suportul pentru Valeriu Ghilețchi. La rândul său, pentru Marian Lupu au semnat zero morți…

Năstase merită simpatie


Probabil și acest spectacol, cu sufletele moarte, a fost regizat cu scopul de a demonstra că Lupu Marian este un om cinstit. Nu zic că e altfel, dar, în mod normal, liderul PD nu avea ce căuta în lista respectivă. Dacă e vorba de ZERO morți, ce treabă are el cu respectivul catastif al decedaților? Firește, n-ar fi corect să nu salutăm cumsecădenia lui Lupu în această privință, dar cu toate acestea CEC ar proceda foarte bine dacă ne va prezenta o asemenea listă și după alegerile prezidențiale, în care să indice numărul morților care au votat pentru fiecare candidat în parte. Pentru comparație, barem, ar fi curios să vedem dacă există vreo diferență.

Într-un stat de drept, care se pretinde a fi R. Moldova, o eventuală falsificare a unui scrutin ar fi imposibilă. Însă în democrația noastră șubredă orice anomalie este percepută ca un fenomen ordinar. Anume din aceste motive, indiferent de cumsecădenia deciziei lui Andrei Năstase de a o susține pe Maia Sandu în cursa prezidențială, precum și de modul în care el ar fi fost influențat pentru a face acest pas, liderul PPDA merită doar simpatie.

Dar, să fim atenți, acest lucru este valabil doar în cazul în care el nu-și va schimba peste noapte macazul.

De ce avem nevoie de Maia?

Dacă se va răzgândi și va rămâne în competiția electorală, Năstase va avea doar de pierdut. În primul rând, el va demonstra lipsă de seriozitate. Și, din păcate pentru el, o asemenea gafă în condițiile în care alegătorii moldoveni sunt conștienți că au fost duși de nas de toate guvernările de la ‘90 încoace, l-ar pune la pământ ca om politic. În al doilea rând, există mulți alegători (cel puțin subsemnatul cunoaște vreo sută), care nu vor ieși cu siguranță la vot, în cazul în care candidatul unic va fi altcineva decât Maia Sandu. În al treilea rând, replicile acide ale susținătorilor PPDA la adresa Maiei i-ar da mai multe șanse lui Marian Lupu pentru accederea în turul doi. Astfel, Andrei Năstase, care îl are ca principal inamic pe Vladimir Plahotniuc, i-ar face acestuia o favoare. În al patrulea rând, fosta ministră își stăpânește mai bine nervii și dă dovadă de mai multă bună educație chiar și în raport cu jurnaliștii, indiferent din ce tabără ar fi aceștia. Și în al cincilea rând, Maia este cel mai integru prezidențiabil în comparație cu principalii săi contracandidați. Dacă a și început să implementeze o reformă dureroasă pentru unii în domeniul educației, aceasta nu i-a stricat prea tare imaginea, pentru că reformele blânde sunt o tradiție pentru Moldova, fiind în ultimă instanță neefective. Dacă, de exemplu, Maia Sandu ar fi furat banii destinați pentru această reformă și învățământul ar fi rămas la același nivel ca și acum șapte ani, ar fi fost mai bine?

Vrem sau ba, dar singurul grăunte viu în actuala competiție electorală este Maia Sandu. Participarea ei în acest scrutin ne-ar lăsa speranțe că participăm la o competiție dintre doi adversari. Altminteri, am asista la un marș funebru și chiar n-ar mai avea rost să ieșim la votare în ziua de duminică, 30 octombrie. Eu vreau să cred că la aceeași stare de fapt se gândește și Andrei Năstase. Dacă el se va ține de cuvânt, va câștiga respect. Și tocmai aici se vor vedea adevăratele sale intenții. De-și dorește să ajungă cu orice preț la putere și interesele sale sunt pur egoiste, Năstase va rămâne în cursă. Dacă, însă, el vrea într-adevăr o schimbare în R. Moldova, îi va permite Maiei să fie candidat unic. Iar el, la rândul său, se va pregăti pe îndelete și mai sigur de următoarele alegeri parlamentare.

De bine de rău, rolul șefului statului în R. Moldova este simbolic, în comparație cu cel al unei majorități parlamentare. Cu toate acestea, o eventuală victorie a Maiei Sandu nu va schimba situația în țară, dar ne va arăta că nu este totul pierdut și încă mai suntem în stare să facem schimbări în casa noastră. Acest lucru, în mod firesc, ar trebui să-l încurajeze mai întâi de toate pe Andrei Năstase.

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 08:04

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României Foto: Mediafax.ro/Afp

1970 - A murit, la doar 28 de ani, Jimi Hendrix, considerat unul dintre cei mai mari chitarişti rock din lume. Stilul său de a cânta la chitara electrică a influenţat majoritatea chitariştilor moderni. În 2003 a fost numit de revista Rolling Stone „Cel mai mare chitarist al...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

27 de ani

A mai trecut un an de la declararea independenței. Unii dintre noi au sărbătorit, au ţinut discursuri, au dansat, au mers la concerte. De parcă totul ar fi fost minunat. 27 de ani de dezamăgiri.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul