Astăzi 22 Februarie 2019, Vineri - Ultima actualizare la 21 Februarie 2019
Abonamente

Opinii & Editoriale 14 Octombrie 2016, ora 06:12    Din editia print

Marime Font

Maia-Năstase sau Dodon+Lupu?

Așa-numitul „ultimatum” al lui Andrei Năstase pentru Maia Sandu, prin care liderul Partidului Politic „Demnitate și Adevăr” (PPDA) îi cere ex-ministrului Educației să-l desemneze pe el drept candidat unic, ar trebui să expire astăzi.

Totuși, indiferent de scopul urmărit de Năstase, decizia sa pare a fi deosebit de ciudată și seamănă mai mult cu o retragere demnă din cursa electorală. Însuși modul în care este formulată propunerea sa a stârnit zâmbete... Adică, dacă Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS), condus de Sandu, nu îl va sprijini în calitate de candidat unic, atunci fosta ministră va fi propusă la postul de prim-ministru într-un viitor nedefinit. În caz contrar, el se obligă să iasă din competiție în favoarea Maiei.

Marian Lupu vs. sondajele de opinii

Într-adevăr, schimbarea bruscă a poziției PPDA, care a cheltuit bani berechet pentru protestele de la Chișinău, a uimit. Se presupune că șeful acestui partid a fost somat de partenerii externi ai RM, inclusiv de către reprezentanții Uniunii Europene, să iasă din competiția prezidențială și să sprijine candidatura Maiei. Poate o fi și așa, căci până nu demult nimeni n-ar fi crezut că Năstase ar putea ceda. Mai mult decât atât, Europa ar putea să-și explice mai lesne ciudățeniile apărute în sondajele noastre electorale, în care intenția de vot pentru Marian Lupu este în creștere, de unde reiese că acesta ar avea șanse reale pentru accederea în turul doi al alegerilor.

Să nu fie cu bănat, dar eu încă n-am văzut niciun om simplu care să spună că va vota cu Lupu. Pentru cetățenii de rând, care s-au trezit jefuiți de guvernările de la 2009 încoace, Lupu a dispărut din cărți și e cotat cam la același nivel cu Maia Laguta, de pildă. Nu vreau, Doamne păzește, să o ofensez pe dna Laguta, cu atât mai mult, cu cât cred că și ea este de aceeași părere. Oricum, situația în cauză ar trebui să ne atragă atenția și în cazul unei eventuale falsificări a scrutinului.


Marian Lupu beneficiază ca nimeni altul dintre concurenții săi de resursele administrative, pe care evident că le va folosi la maximum. În afară de aceasta, să nu uităm că în țara noastră votează deseori și morții, și dispăruții, și cei care nu participă la alegeri. Or, putem admite că, dacă PD încearcă să-l bage cu orice preț pe Lupu în turul doi, sondajele sunt făcute pentru spălarea minții electoratului, astfel încât mulți alegători să fie puși în situația de a alege pe unul din doi: ori pe liderul acestui partid, ori pe Dodon. E ciudat încă un fapt. Așa cum meseria mă obligă să discut cu multă lume, încă nimeni nu mi-a spus că a fost solicitat în această campanie să răspundă la întrebările vreunui sondaj. După cum spunea și Veaceslav Negruța: „Interesant, pe unde trebuie să fii/să te plimbi, ca măcar o dată în viață să te prindă o companie care face sondaje sau colectează opinie publică? Peste mine n-a dat nici una deocamdată”. Nici eu nu cunosc deocamdată vreun om de care au dat aceste companii.

Niciun mort nu-l susține pe Lupu

Chiar amuzantă în acest sens pare a fi și lista făcută publică, miercuri, cu numărul morților care au semnat pe listele de subscripție ale concurenților electorali. Să fim atenți și la faptul că aceste date au fost făcute publice la solicitarea reprezentantului Partidului Democrat la Comisia Electorală Centrală (CEC). Astfel, lider este candidata Inna Popenco, pe care, chipurile, o susțin 43 de oameni decedați. Ea este urmată de Maia Laguta, printre ai cărei admiratori se numără 21 de morți, după care urmează Ana Guțu – cu 16 și, Ion Dron – cu 13 fani trecuți dintre cei vii. La victoria lui Igor Dodon speră 12 răposați, pentru Iurie Leancă și-au pus semnătura zece defuncți, iar pentru Mihai Ghimpu și Maia Sandu – doar câte cinci. Dumitru Ciubașenco, Andrei Năstase și Silvia Radu speră la câte patru voturi de pe lumea cealaltă. Un singur mort și-a acordat suportul pentru Valeriu Ghilețchi. La rândul său, pentru Marian Lupu au semnat zero morți…

Năstase merită simpatie


Probabil și acest spectacol, cu sufletele moarte, a fost regizat cu scopul de a demonstra că Lupu Marian este un om cinstit. Nu zic că e altfel, dar, în mod normal, liderul PD nu avea ce căuta în lista respectivă. Dacă e vorba de ZERO morți, ce treabă are el cu respectivul catastif al decedaților? Firește, n-ar fi corect să nu salutăm cumsecădenia lui Lupu în această privință, dar cu toate acestea CEC ar proceda foarte bine dacă ne va prezenta o asemenea listă și după alegerile prezidențiale, în care să indice numărul morților care au votat pentru fiecare candidat în parte. Pentru comparație, barem, ar fi curios să vedem dacă există vreo diferență.

Într-un stat de drept, care se pretinde a fi R. Moldova, o eventuală falsificare a unui scrutin ar fi imposibilă. Însă în democrația noastră șubredă orice anomalie este percepută ca un fenomen ordinar. Anume din aceste motive, indiferent de cumsecădenia deciziei lui Andrei Năstase de a o susține pe Maia Sandu în cursa prezidențială, precum și de modul în care el ar fi fost influențat pentru a face acest pas, liderul PPDA merită doar simpatie.

Dar, să fim atenți, acest lucru este valabil doar în cazul în care el nu-și va schimba peste noapte macazul.

De ce avem nevoie de Maia?

Dacă se va răzgândi și va rămâne în competiția electorală, Năstase va avea doar de pierdut. În primul rând, el va demonstra lipsă de seriozitate. Și, din păcate pentru el, o asemenea gafă în condițiile în care alegătorii moldoveni sunt conștienți că au fost duși de nas de toate guvernările de la ‘90 încoace, l-ar pune la pământ ca om politic. În al doilea rând, există mulți alegători (cel puțin subsemnatul cunoaște vreo sută), care nu vor ieși cu siguranță la vot, în cazul în care candidatul unic va fi altcineva decât Maia Sandu. În al treilea rând, replicile acide ale susținătorilor PPDA la adresa Maiei i-ar da mai multe șanse lui Marian Lupu pentru accederea în turul doi. Astfel, Andrei Năstase, care îl are ca principal inamic pe Vladimir Plahotniuc, i-ar face acestuia o favoare. În al patrulea rând, fosta ministră își stăpânește mai bine nervii și dă dovadă de mai multă bună educație chiar și în raport cu jurnaliștii, indiferent din ce tabără ar fi aceștia. Și în al cincilea rând, Maia este cel mai integru prezidențiabil în comparație cu principalii săi contracandidați. Dacă a și început să implementeze o reformă dureroasă pentru unii în domeniul educației, aceasta nu i-a stricat prea tare imaginea, pentru că reformele blânde sunt o tradiție pentru Moldova, fiind în ultimă instanță neefective. Dacă, de exemplu, Maia Sandu ar fi furat banii destinați pentru această reformă și învățământul ar fi rămas la același nivel ca și acum șapte ani, ar fi fost mai bine?

Vrem sau ba, dar singurul grăunte viu în actuala competiție electorală este Maia Sandu. Participarea ei în acest scrutin ne-ar lăsa speranțe că participăm la o competiție dintre doi adversari. Altminteri, am asista la un marș funebru și chiar n-ar mai avea rost să ieșim la votare în ziua de duminică, 30 octombrie. Eu vreau să cred că la aceeași stare de fapt se gândește și Andrei Năstase. Dacă el se va ține de cuvânt, va câștiga respect. Și tocmai aici se vor vedea adevăratele sale intenții. De-și dorește să ajungă cu orice preț la putere și interesele sale sunt pur egoiste, Năstase va rămâne în cursă. Dacă, însă, el vrea într-adevăr o schimbare în R. Moldova, îi va permite Maiei să fie candidat unic. Iar el, la rândul său, se va pregăti pe îndelete și mai sigur de următoarele alegeri parlamentare.

De bine de rău, rolul șefului statului în R. Moldova este simbolic, în comparație cu cel al unei majorități parlamentare. Cu toate acestea, o eventuală victorie a Maiei Sandu nu va schimba situația în țară, dar ne va arăta că nu este totul pierdut și încă mai suntem în stare să facem schimbări în casa noastră. Acest lucru, în mod firesc, ar trebui să-l încurajeze mai întâi de toate pe Andrei Năstase.

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:28

Doi funcționari electoral din Anenii Noi și șoferul mașinii cu care se deplasau au fost sechestrați de către separatiștii transnistreni. Este vorba despre președintele și secretarul secției de votare numărul 48/10, creată pentru votarea cetățenilor din regiunea transnistreană....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:26

Un internaut a demonstrat că mai multe surse de presă on-line au manipulat cititorii când au spus că autobuzele achiziționate de primăria Chișinău sunt de mâna a doua, iar pentru ele s-a plătit o sumă mult mai mare decât este costul real al acestora.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:23

Companiile nu aleg să meargă ȋntr-o altă țară doar pe baza unor promisiuni frumoase, ei aleg locuri ȋn care au exemple concrete de success. Este opinia liderului PDM, Vlad Plahotniuc, exprimată după o întâlnire cu angajaţii unei fabrici din Ungheni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:22

Businessul susține ferm inițiativele Partidului Democrat din Moldova de a crea un mediu favorabil pentru dezvoltarea afacerilor. Rețeaua Darwin, formată din 30 de magazine în toată țara, anunță că anual creează tot mai multe locuri de muncă și asta datorită faptului că mediul de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:21

Fostul vicepremier Alexandru Muravschi a criticat dur acordul semnat astăzi de exponenţii binomului PAS-PPDA, privind excluderea colaborării cu alte partide care vor accede în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:19

Ilustrul naist Constantin Moscovici îşi manifestă public susţinerea pentru referendumul consultativ din 24 februarie, inițiat de PDM, care prevede micşorarea numărului de deputaţi de la 101 până la 61 şi retragerea mandatelor aleşilor care nu-şi îndeplinesc...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:17

Reformele realizate de guvernarea Partidului Democrat din Moldova au fost un important pas spre creșterea eficienței sistemului public, pentru a oferi servicii de calitate cetățenilor. Declarația a fost făcută de către liderul PDM, Vlad Plahotniuc, care a mers alături de colegii săi din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:15

Politia a luat, încă zilele trecute, decizia de a spori efectivele de polițiști care asigură bună desfășurare a evenimentelor electorale publice. Oamenii legii au luat act de sesizările unor concurenţi electorali, privind perturbarea unor întruniri. În toate cazurile,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:12

Partidul Politic „ȘOR” este singura formațiune politică din Republica Moldova care are un program concret menit să stimuleze revenirea moldovenilor în patrie. Acestea au fost prezentate joi, 2 februarie, de candidatul formațiunii în circumscripția 50 (Europa de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 11:24

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, declară că Ucraina a devenit de facto un adevărat flanc estic al NATO, scrie Defense Romania.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 11:04

Republica Moldova nu recunoaște anexarea Crimeii de către Federația Rusă și își reiterează preocuparea în legătură cu perpetuarea crizei din Ucraina și a ostilităților din regiunile de est ale țării vecine, care afectează climatul de securitate din întreaga...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 11:01

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, susţine iniţiativa de promovare a sportului de amatori, venită din partea Asociaţiei Run Moldova. Membrii acesteia consideră că în Valea Morilor, pe terenul nefuncțional al unui parc de distracții, trebuie să fie construit un complex...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 10:36

Numărul de contracte de muncă la nivel naţional a ajuns în luna ianuarie a acestui an la 6,37 milioane, în creştere cu 2% (cca. 118.000 de contracte) faţă de perioada similară din 2018 şi este cu 8% mai mare (+480.500) faţă de luna ianuarie a anului 2015, arată datele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 10:32

Analistul politic Igor Boţan este convins de destrămarea blocului PAS-PPDA, după aelegerile parlamentare din 24 februarie. Supoziţia a fost formulată în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Alegeri 2019: Scenarii post-electorale în viziunea experților în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 10:15

Pompierii din capitală au fost chemați azi-noapte pentru a stinge două autoturisme pe bulevardul Traian. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 10:10

Alianța Nord Atlantică a calificat drept „inacceptabile” amenințările președintelui rus Vladimir Putin în ceea ce privește desfășurarea de rachete capabile să lovească „teritoriile unde se află centrele de decizie” ale NATO, în cazul în care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 09:14

 Creatorii unui sistem de inteligenţă artificială, care este capabil să scrie ştiri şi lucrări literare, au decis să nu îşi scoată produsul pe piaţă întrucât se tem că acesta ar putea fi utilizat pentru a face rău, scrie The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 09:02

După interviurile pe care le-a oferit Mihail Gofman pentru Zeppelin Investigation, unde a vorbit despre schema prin care s-a furat miliardul din BEM în 2014, soția lui Gofman a avut din nou de suferit. Deja a doua oară, oamenii lui Platon i-au tăiat furtunul de la frâna...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 08:58

Acum că avem detaliile complete pe „hârtie” despre Galaxy S10, a venit momentul să vedem şi cum se prezintă din punct de vedere vizual noile smartphone-uri Samsung care ajung în magazine la începutul lunii martie. Am avut ocazia să ne jucăm cu cele trei noi...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Februarie 2019, ora: 08:53 de George Mârzencu

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar Din editia print

Dodon a fost premiat pentru propagandă românească în satul Sadova

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Februarie 2019, ora: 05:48

Horoscop 21 februarie 2019. Cupidon lucrează de zor în luna dragostei, însă nu poate face totul de unul singur. Zodiile nehotărâte ar putea pierde o relație fericită, așteptând în zadar partenerul perfect. E mai bine să încerci și să eșuezi,...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Februarie 2019, ora: 03:54

Consumul de alcool favorizează creșterea în greutate

Consumul de alcool favorizează creșterea în greutate

Alcoolul este o sursă consistentă de calorii și se știe că un consum ridicat de alcool tare și de bere favorizează creșterea în greutate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 00:56

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 00:19

Microsoft a anunțat miercuri că a descoperit campanii de atacuri cibernetice îndreptate către instituții din mai multe țări europene, atacuri inițiate de un grup apropiat Kermlinului, numit Strontium. Este același grup cu celebrul Fancy Bear sau Sofacy, implicat în alte...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)