Actualitate

Maia Sandu a criticat dur iniţiativa PDM de trecere la sistemul electoral uninominal

În cadrul unei conferinţe de presă, liderul PAS a declarat că noul sistem electoral nu va asigura controlul cetăţenilor asupra deputaţilor aleşi. „Prin introducerea sistemului uninominal, va avea loc coruperea parlamentarilor aleşi în circumscripţiile uninominale. Astfel, aceştia vor fi determinaţi să se alăture PDM. Este o minciună că oamenii vor putea să retragă mandatul deputatului ales, cine va hotărî dacă deputatul a muncit bine sau nu? Cei din PDM, doriţi să vă subordonaţi toţi deputaţii prin şantaj şi manipulare? Liderul democraților mai zice că cetăţenii îşi vor alege singuri deputaţii, însă nu spune că deputatul ales într-un raion nu va putea face nimic în Parlament de unul singur. De exemplu, ca să facă ceva pentru raionul Călăraşi, deputatul va avea nevoie de cel puţin încă 50 de voturi ale parlamentarilor, care vor dori aceleaşi fonduri pentru raioanele lor”, a menţionat Maia Sandu.

Preşedintele PAS a criticat şi iniţiativa prin care cetăţenii din diasporă vor fi reprezentaţi de deputaţi în Parlamentul de la Chişinău. „Conform proiectului din 2013, pentru diasporă se prevăd doar trei mandate, iar un vot al cetăţenilor din diasporă ar valora de cinci ori mai puţin decît un vot acordat de către cetăţenii din ţară. Credeţi că cetăţenii care au ţinut economia ţării în toţi aceşti ani merită să fie subreprezentaţi în Parlament? La fel, cum veţi controla procesul electoral din regiunea transnistreană şi cum deputaţii aleşi în regiune vor reprezenta interesele alegătorilor la modul practic şi ale cui drepturi le vor apăra, ale moldovenilor sau ale grupărilor separatiste? Veţi folosi acest sistem pentru a desena circumscripţii aşa încît, indiferent de votul oamenilor, într-o anumită circumscripţie să cîştige omul care vă convine”, a mai spus Maia Sandu.

Liderul democraților, Vlad Plahotniuc, a anunţat astăzi că PDM va iniţia procesul de trecere la sistemul de vot uninominal a deputaţilor. Potrivit acestuia, noul sistem uninominal va asigura „controlul cetățenilor asupra politicienilor”, va permite ca cetățenii să aleagă „oameni, nu liste de partid”, iar fiecare raion va avea reprezentanți în Parlament, aleși chiar din comunitățile locale. „În următoarele zilele vom depune această iniţiativă legislativă în Parlament. Documentul va primi votul final în Parlament doar după ce va avea avizul Comisiei de la Veneţia şi după ce vom desfăşura consultări publice inclusiv cu societatea civilă şi cu partidele parlamentare şi extra-parlamentare”, a spus Plahotniuc în cadrul unui briefing de presă.

Votul uninominal este un tip de scrutin menționat în legislația sistemelor electorale, practicat în SUA și Marea Britanie. Acest tip de scrutin reprezintă modul de alegere direct al unor candidați individuali, opus sistemului de alegere pe liste întocmite de către partidele din viața politică a unui stat.

MOLDPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *