Actualitate

Maia Sandu: Există pericolul ca România să se trezească cu Rusia la hotare

 Maia Sandu acuza o înțelegere subterană între Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor, al președintelui pro-rus Igor Dodon. Aceste partide au adoptat împreună o lege electorală care, spunea Maia Sandu, avantajează forțele pro-ruse. Actualul Premier, învestit cu voturile lui Igor Dodon, după vizita lla Chișinău a lui D. Kozok, și lidera opoziției de la acea vreme, atragea atenția asupra pericolului de resuscitare a planului rusesc de federalizare a Republicii Moldova și cerea autorităților române să se folosească de toate pârghiile pentru a opri acest curs.

– Vă aflați la București unde participați la o conferință în cadrul SNSPA. Sunteți în București, în timp ce președintele Republicii Moldova se află în Tadjikistan la reuniunea CSI, unde, printre altele, în marja reuniunii se întâlnește cu vicepremierul rus Dmitri Kozak, un nume cunoscut în regiunea noastră. Este o întâlnire cu multe semnificații. Vă voi ruga pe dumneavoastră să ne explicați mai mult.

M.S: În primul rând aș vrea să zic că Igor Dodon nu primește prea multe invitații și asta se limitează doar la întrunirile CSI. Îl putem vedea doar în Tadjikistan și în țări foste republici ale Uniunii Sovietice. Asta vorbește despre politica externă a președintelui Republicii Moldova, dar și despre atitudinea lumii în raport cu acest personaj.

O.N: Pe teritoriul Uniunii Europene a fost o singură dată, anul trecut, la Congresul Familiilor de la Budapesta.

M.S: Exact. Nu a fost niciodată în România, în Ucraina. Putem continua șirul acestor țări. Dacă vorbim despre întâlnirea pe care a avut-o cu Kozak, atunci trebuie să îmi exprim îngrijorarea. Nu doar eu, ci și ceilalți care cunosc istoria din 2003. Atunci, Kozak, omul lui Putin, a încercat să impună federalizarea Republicii Moldova în condițiile Federației Ruse, inclusiv cu păstrarea armatei ruse pe teritoriul Republicii Moldova, dar și prin creșterea puterii Rusiei în parlamentul de la Chișinău prin intermediul deputaților care urmau să fie aleși din Transnistria. Atunci s-a reușit oprirea acestui proiect foarte nociv pentru Republica Moldova. După atâția ani vedem că Rusia revine. Numirea lui Kozak este un semn clar că se dorește revenirea la federalizare. Vedem în presa de la Moscova tot mai multe referințe la acest proiect. Igor Dodon vorbește tot mai mult și ne facem griji pentru știm că acest proiect nu poate aduce nimic bun pentru Republica Moldova, dimpotrivă.

O.N: Este clar dacă privim în urmă, dacă acest proiect ar fi fost acceptat atunci, Republica Moldova nu ar semnat Acordul de asociere cu Uniunea Europeană. Vedem ce s-a întâmplat în Ucraina atunci când a semnat. Este cât se poate de clar. Dar în Moldova vor avea loc alegeri parlamentare, pe 24 februarie a anului viitor. Sunt foarte importante. Credeți că se poate contura o majoritate parlamentară astfel încât acest plan, eventual, să fie repus în discuție?

M.S: Din păcate există un asemenea risc. După anularea alegerilor din Chișinău partidul de la guvernare, Partidul Democrat și-a scos masca de partid pro european. Tot mai des ne oferă exemple de conlucrare deschisă cu partidul socialiștilor. Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor își propun să își mențină puterea și în caz că le reușește, planul de federalizare impus de Rusia devine un risc real.

Amintim ca la 8 iunie PSRM controlat de Igor Dodon și Blocul ACUM, după vizia lui Dmitrii Kozak la Chișinău au învestit Guvernul condus de Maia Sandu.

Interviul integral poate fi citit aici.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *