Actualitate

Maia Sandu: Guvernarea încearcă să instaureze un regim antidemocratic

„Există standarde și principii de bază în ce privește democrația și statul de drept. În condițiile în care raportul oficial va confirma constatarea Comisiei că modificarea sistemului pare a fi nepotrivită, nu poți trece peste această constatare. Dacă o faci, înseamnă că încalci principiile de bază ale democrației. Iar aceasta este inacceptabil”, a declarat Maia Sandu.

Amintim că Reuters a publicat un articol, în care făcea referire la un raport neoficial al Comisiei de la Veneția, din care reieșea că experții acestei instituții ar considera inoportună și periculoasă modificarea sistemului electoral.

Ieri, liderul PDM Vlad Plahotniuc a declarat că formațiunea va examina expertiza Comisiei, care urmează a fi făcută publică vineri, dar a sugerat că va prevala opinia cetățenilor, care ar susține modificarea actualului sistem electoral.
O poziție similară a fost exprimată și de președintele Igor Dodon.

Fracțiunile PSRM, PDM și deputații grupului popular-european au votat la începutul lunii mai un proiect de lege care prevede introducerea sistemului mixt de vot la alegerile parlamentare, astfel încât jumătate din deputați să fi aleși în continuare pe liste de partid, iar ceilalți – în circumscripții uninominale.

radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *