Astăzi 10 Decembrie 2019, Marţi - Ultima actualizare la 9 Decembrie 2019
Abonamente

Actualitate 4 Iulie 2019, ora 12:03

Maia Sandu îl amenință pe Dodon: Vom scăpa Moldova de oligarhi

Marime Font

Noile autorități ale Moldovei se află acum în proces de curățare a statului de oligarhi.

Despre acest lucru a declarat premierul moldovean, Maia Sandu, într-un interviu acordat DW, vorbind despre modul în care noul guvern luptă cu consecințele aflării oligarhilor la putere și despre cum vede perspectiva țării.

Maia Sandu la 15 februarie 2019: „Regimul Plahotniuc-Dodon vrea să menţină teritoriul dintre Prut şi Nistru într-o zonă gri, unde să domine arbitrariul, unde să nu existe legi şi reguli, unde să nu existe instituţii democratice, unde să nu existe opoziţie, ca ei să poată guverna şi exploata resursele ţării cât mai mult”.

Dodon - cel mai mare oligarh de la putere din R. Moldova

Dacă e să-l credem pe preşedintele PSRM, acesta duce un trai destul de modest şi chiar a fost pus în situaţia de a accepta ajutorul părinţilor, intelectuali pensionaţi, care locuiesc la ţară.


Anchetele jurnalistice, însă, au documentat mai multe afaceri secrete, dar şi abuzuri de serviciu comise de către Igor Dodon.

În perioada când era ministru al Economiei, începând cu anul 2006, Dodon a beneficiat de un salariu lunar de şapte mii de lei de la Institutul de Economie, Finanţe şi Statistică al Academiei de Ştiinţe, deşi nu a activat nici o zi acolo. Astfel, Dodon a prejudiciat bugetul cu 3,5 milioane de lei. Asupra cazului a fost intentat un dosar penal, în care Igor Dodon a avut calitatea de martor, iar ex-directoarea institutului, Valentina Fetiniuc, a fost achitată pe un capăt de acuzare, iar pe cel de-al doilea, procesul a fost încetat în legătură cu atragerea la răspundere administrativă şi aplicarea unei amenzi de două mii de lei.

Presa a mai scris că, Igor Dodon, și-ar fi făcut averi de milioane din scheme de corupție și protecționism, pe care le-a aplicat împreună cu cei de la serviciul rus Rospotrebnadzor. Igor Dodon, ar sta în spatele Mafiei Cărnii și a schemelor aranjate pentru exportul de vinuri și divinuri pe piața rusească.

Amintim că, în cadrul unei inspecţii efectuate de către Rospotrebnadzor, au fost verificate fabrica de vinuri „Moldavsskii standart” şi „Carne-Sud” din Taraclia, care aparţin lui Nicolai Lutsik. Astfel, Compania „Moldavskii standart”, datorită pilelor pe care le avea Dodon la Moscova, a fost prima care a reuşit să scape de embargoul aplicat de Federaţia Rusă în 2011.

Dodon şi Lutsik au devenit apropiaţi încă din 2006. Atunci Dodon a elaborat şi a făcut lobby pentru un regulament cu privire la eliberarea autorizaţiilor pentru importul unor produse. Astfel, a fost creată o comisie specială condusă de către Dodon, care era abilitată cu eliberarea autorizaţiilor pentru importul cărnii. Aşa a ajuns Igor Dodon unica persoana de care depindea dacă agentul economic primea licenţă pentru importul cărnii. Importatorii de atunci spuneau că pentru a primi autorizaţia de import, erau puşi în situaţia să-i achite lui Dodon zece la sută din valoarea importului.

În anul 2008, Dodon cu Lutsik, susţinuţi de către Viorel Melnic, care se afla atunci în funcţia de director al Serviciului Vamal, au implementat o schemă, prin care carnea importată din Brazilia era trecută documentar drept produs autohton, fiind evitate taxele vamale. O partea din acest lot ar fi ajuns şi pe piaţa rusă.

Întâmplător sau nu, odată cu impunerea monopolului asupra importului de carne, director adjunct al Agenţiei Sanitar-Veterinare, implicată în eliberarea licenţelor, a fost numit fratele lui Igor Dodon, Alexandru.

Aceasta nu este unica schemă pusă în aplicare de Igor Dodon, atunci când deţinea funcţia de ministru al Economiei. Începând cu 1 iunie 2008, Moldova începe să procure curent electric din Ucraina la un preţ cu zece la sută mai mare. Dodon îşi asumă responsabilitatea pentru acest contract, declarându-l drept un succes, deoarece partea ucraineană ar fi solicitat o majorare de cel puţin 50 la sută. De fapt în schemă a fost introdus un intermediar, firma Energo-Partner Kft din Ungaria, controlată de un milionar ucrainean de origine slovacă. Pe parcursul anului 2008, preţul la curentul electric importat din Ucraina ajunge de la 3,8 la 5,5 cenţi. La sfârşitul anului 2008 Energo-Partner Kft a început să vândă energia cu 5,8 cenţi, în timp ce la Ukrinterenergo a ajuns la 4,5-4,6 cenţi.

Presa a scris că, Igor Dodon, deţine 37 la sută din acţiunile Fabricii de Conserve din Călăraşi, care o parte au fost scrise pe numele unei persoane din anturajul preşedintelui PSRM, Alina Boţoc şi Ghenadie Mereanu, cumnatul lui Dodon. Prin intermediul lui Mereanu, socialistul mai deţine şi pachetul majoritar de acţiuni de la Fabrica de Vinuri din Onişcani, Călăraşi.

Preşedintele PSRM, este beneficiarul a două posturi de televiziune, înregistrate pe numele unor persoane apropiate lui Dodon. Compania Exclusiv Media SRL, al cărui fondator este deputatul socialist, Corneliu Furculiţă, a obţinut la finele anului trecut dreptul de a retransmite postul de televiziune rusesc НTВ, sub denumirea NTV Moldova. În trecut postul de televiziune rusesc НTВ era retransmis de TV7 cu inserţii locale preponderent în limba română. În primăvara anului curent, TV7 a renunţat la buletinele de ştiri emise de postul rusesc.

Pos­tul Accent TV, îl are bene­fi­ci­a­r pe Vadim Ciu­bară, un mol­do­vean sta­bi­lit la Moscova şi pre­zen­tat de mai multe site-uri drept un apro­piat al lide­ru­lui PSRM.

Potrivit Declaraţiei pe venit, Igor Dodon, trăieşte din salariul de deputat, care a cresut teptat de la 129, 5 în anul 2011, la 160.9 mii de lei în 2015. Soţia sa Galina, care în perioada respectivă a adus pe lume un copil, a fost angajată în tot acel timp la Compania Exclusiv Media SRL, potrivit decaraţiei pe venit al deputatului socialist. Femeia ar fi fost remunerată cu peste 110 mii lei, obţinându-i în anul 2014.

În vara anului 2013, Igor Dodon, intră în posesia unei case cu trei niveluri din sectorul Buiucani.

Casa de locuit este înscrisă în declaraţiile de avere din 2013 şi 2014 cu valori diferite, în 2013 în valoarea casei fiind inclusă şi cea a terenului aferent. Totuşi, valoarea cumulată a casei şi a terenului aferent declarată în 2013, 2 milioane 110 mii lei, este mai mică decât valoarea separată a casei, declarată în 2014, 2 milioane 160 mii lei.

Experţii imobiliari susţin însă că, valoarea de piaţă a acestei case este de cel puţin cinci milioane de lei.

Dodon, spune că şi-a procurat casa de la o rudă stabilită în Italia şi pentru aceasta a trebuit să ia un credit de aproape un million şi jumătate de lei de la Victoriabank şi să vândă apartamentul de 50 de metri patraţi. Dodon s-a plâns în cadrul unei emisiuni televizate că, din cauza datoriei la bancă se confruntă cu dificultăţi financiare şi are noroc de părinţii care îl mai ajută.

În declaraţiile de venit semnate de Igor Dodon, se arată că familia sa nu deţine în proprietate, leasing sau locaţiune nici un mijloc de transport. Cu toate acestea, nimeni nu l-a văzut pe liderul socialiştilor în transportul public.

Într-o investigație recentă, marca rise.md, s-a descoperit faptul că, socialiștii s-au grupat în jurul unei afaceri secrete cu o companie offshore conectată la Federația Rusă și creată într-unul dintre cele mai cunoscute paradisuri fiscale din lume – Bahamas. Miza a fost mare: un transfer de peste 30 de milioane de lei, sumă care depășește cu mult bugetul Partidului Socialiștilor de la alegerile locale din 2015, scrie sursa citată mai sus.

Banii au intrat în Moldova cu câteva luni înainte de prezidențiale, printr-o firmă de media. În baza unor contracte de împrumut, milioane de lei au ajuns din această companie la sponsori ai partidului. Personajul cheie ar fi mâna dreaptă a socialistului, și anume Corneliu Furculiță, deputat PSRM.

Pe Dodon și Furculiță îi leagă mai multe lucruri, cei doi sunt din aceeași localitate– Sadova (Călărași) nu doar deputați și colegi de partid. Totodată, îi leagă și o tranzacție imobiliară din 2013. Atunci, Dodon i-a vândut lui Furculiță un apartament de 50 m.p., cu peste 270.000 de lei, situat în sect. Rîșcani din Chișinău, iar soția lui Igor Dodon, Galina, este angajată de mai mulți ani la firma lui Corneliu Furculiță – Exclusiv Media SRL, de la care a încasat anul trecut peste 50.000 de lei.

Westerby Limited este o firmă din Bahamas cu acționariat secret. Înregistrată în 1999, compania a fost administrată până acum de șapte directori interpuși, dintre care cinci panamezi. Numele companiei figurează și în scurgerea masivă de documente #BahamasLeaks.

În luna februarie 2016, Westerby ar fi transferat cca 1,5 milioane de euro în contul firmei Exclusiv Media SRL. Banii au ajuns în Moldova în baza unui contract de împrumut, a cărui prevederi fac trimitere la legislația Federației Ruse Același offshore a mai făcut un transfer de 6 mln de euro în perioada octombrie 2015 – martie 2016, societății Natur Bravo, una dintre cele mai mari fabrici de conserve din Moldova, administrată de cetățeanul rus Vasily Kheyman. Din cele peste 30 de milioane de lei primiți de la Westerby Limited și depozitați pentru scurt timp în contul Exclusiv Media SRL, peste 20 de milioane de lei au fost ridicați de la bancă, cash, de administratorul companiei Petru Burduja, în baza unor documente semnate de către soția lui Corneliu Furculiță, Ludmila.

Banii (între 300.000 și 500.000 de lei) au ajuns apoi la persoane fizice, afiliate Partidului Socialiștilor, fără dobândă.

Familia Dodon şi vacanţele de lux

Deşi susţine că se confruntă cu probleme financiare, Igor Dodon îşi răsfaţă familia cu vacanţe luxoase, la care majoritatea moldovenilor nici nu îndrăznesc să viseze. În 2015, deputatul socialist, s-a odihnit împreună cu familia la stațiunea balneară „Karlovy Vary” din Cehia, o destinaţie costisitoare, preferată şi de fostul președinte Vladimir Voronin.

Primeşte Dodon bani din Federaţia Rusă?

Partidul Socialiştilor din Moldova este lider la capitolul cheltuieli. Formaţiunea nu se zgârceşte atunci când este vorba de spoturi electorale, pliante, ziare, panouri etc. Potrivit Raportului Financiar publicat pe site-ul CEC, PSRM a cheltuit în anul 2015 o sumă totală de 27.161.007 lei, dintre care, 18.559.290 de lei în campania electorală, iar 1.220.458 de lei pentru sediu şi întreţineri.

Deşi se vehiculează că PSRM ar fi sponsorizat la greu de către Federaţia Rusă, Igor Dodon, respinge acuzaţiile şi susţine că toţi banii cheltuiţi de PSRM, reprezintă cotizaţiile de membru şi donaţiile simpatizanţilor.

Dodon, a declarat recent într-o emisiune TV că, în fiecare lună donează partidului o mie– două de lei, după posibilitate.

Din analiza datelor din ra poartele financiare, rezultă că, PSRM are membri şi simpatizanţi bogaţi. Chiar şi tânăra deputată Marina Rădvan a donat partidului în 2015, 49 de mii de lei. Alţi deputaţi socialişti au făcut donaţii de cel puţin 90 de mii de lei.

Unul din sponsorii generoşi ai PSRM este fratele lui Igor Dodon, Alexandru, care pe parcursul unui an a donat partidului 442800 de lei. Dinar Cojocaru, un medic din Orhei, care este remunerate lunar cu cel mult patru mii de lei, a donat Partidului Socialist, în cinci tranşe, 407500 de lei.

Deputata socialistă, Ala Dolinţă, care a declarat un venit de 93 de mii de lei, a donat PSRM-ului suma de 228 de mii lei. Consilierul socialist în CMC, Petru Corduneanu, a donat 271 de mii 500 de lei, sumă care depăşeşte aproape de două ori câştigul său anual, iar pensionarul Leonid Burlacu, cu o pensie lunară de puţin peste o mie de lei, a dăruit PSRM 875000 lei. Cum au obţinut donatorii PSRM aceste sume, rămâne o enigmă.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 9 Decembrie 2019, ora: 21:27

Viorel Morari a atacat în instanța de judecată decizia de a fi delegat la Procuratura Generală

Viorel Morari a atacat în instanța de judecată decizia de a fi delegat la Procuratura Generală

 Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție, suspendat astăzi din funcție și delegat în cadrul Procuraturii Generale (PG) de către procurorul general, Alexandr Stoianoglo, dar și efectuarea unui control asupra activității Procuraturii Anticorupție (PA) de către noul șef...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Decembrie 2019, ora: 19:01

Anul 2020 se anunţă a fi unul senzaţional, cel puţin pentru unele zodii, întrucât pe 3 decembrie Jupiter, planeta norocului, va intra în Capricorn, unde va rămâne pentru doi ani şi jumătate. Lângă el va fi şi Saturn, cunoscut drept planeta ghinionului,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Decembrie 2019, ora: 18:14

Cum să-ți protejezi coloana de frig. Potrivit dr. Mihaela Parnia, specialist în recuperare medicală, spondiloza, hernia de disc, cifoza, scolioza, discopatia și alte câteva afecțiuni care provoacă dureri de spate pot fi agravate de temperaturile scăzute. Aceasta...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Decembrie 2019, ora: 18:12

Un troleibuz s-a tamponat cu un microbuz, în sectorul Botanica. Totul s-a întâmplat cu puțin timp în urmă, pe bulevardul Decebal, în apropiere de centrul comercial Jumbo. Imaginile de la fața locului au fost expediate la adresa redacției noastre de către un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Decembrie 2019, ora: 18:02

 Dacă aveţi poftă de maioneză, nutriţioniştii va sfătuiesc să o preparaţi în casă, din ouă proaspete şi ulei de măsline. Evitaţi ouăle de rată, fiindcă pot vehicula Salmonella. Utilizaţi zeamă de lămâie stoarsă pe loc, nu acid citric sau suc de lămâie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Decembrie 2019, ora: 17:59

Doi hackeri români au fost condamnaţi la închisoare de către un judecător federal din Statele Unite, după ce au lansat o serie de atacuri cibernetice în urma cărora mii de calculatoare au fost afectate în întreaga lume, relatează site-ul de ştiri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Decembrie 2019, ora: 15:40

Parlamentarii români discută despre reducerea TVA de la 19% la 16%

Parlamentarii români discută despre reducerea TVA de la 19% la 16%

Conducerea Camerei Deputaţilor a decis, luni, introducerea pe ordinea de zi a unei propuneri legislative a liderului deputaţilor liberali, Florin Roman, referitoare la reducerea nivelului cotei standard de TVA de la 19% la 16% de la 1 ianuarie 2020, în timp ce propunerile PMP privind...

( ) Citeşte tot articolul

Auto 9 Decembrie 2019, ora: 15:34

Mai bună decât electricele: nou record de autonomie pentru Hyundai Nexo

Mai bună decât electricele: nou record de autonomie pentru Hyundai Nexo

Multe voci spun că mașinile cu hidrogen sunt viitorul, iar recordul stabilit recent de Hyundai aduce un plus de credibilitate acestei teorii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Decembrie 2019, ora: 15:29

Proteste în Belarus împotriva ”integrării profunde” cu Rusia

Proteste în Belarus împotriva ”integrării profunde” cu Rusia

Doua actiuni de protest au avut loc in weekendul trecut în capitala Belarusului împotriva ”integrării profunde” cu Rusia. Actiunile nu au fost autorizate, dar politia nu a intervenit, mitingul fiind organizat în mod pașni, fără ca vreo persoana sa fie reținuta.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Decembrie 2019, ora: 14:09

Corneliu Popovici: Manualele de Istorie a Românilor sunt infectate de un „etnocentrism” perimat

Corneliu Popovici: Manualele de Istorie a Românilor sunt infectate de un „etnocentrism” perimat

Autorul de manuale de istorie integrată în variantă comunistă, Corneliu Popovici (foto), imediat după instalarea în fotoliul de ministru, a vorbit la Sputnik despre intenția de a schimba denumirea cursului „Istoria Universală și a Românilor”. După spusele oficialului,...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 9 Decembrie 2019, ora: 14:00

(FOTO DIN ARHIVĂ) Cum dansa „MOLDOVANUL” comunist Iurie Muntean HORA UNIRII

(FOTO DIN ARHIVĂ) Cum dansa „MOLDOVANUL” comunist Iurie Muntean HORA UNIRII

Acum paisprezece ani, un grup de oameni de afaceri şi ziarişti au participat la lucrările Consiliului Mondial Român de la Atlanta, SUA. Reamintim că din delegaţia basarabeană făcea parte şi Iurie Muntean(u) - astăzi „lider de partid”, fost înalt funcţionar şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Decembrie 2019, ora: 13:19

HÎNCEȘTI /// Femeie spulberată de un BMW în timp ce traversa strada

HÎNCEȘTI /// Femeie spulberată de un BMW în timp ce traversa strada

O femeie a murit, după ce a fost lovită de un BMW în timp ce traversa strada. Tragedia a avut loc în această seară, în jurul orei 19:25, pe strada Mihail Kogălniceanu din orașul Hîncești. Potrivit poliției din Hâncești, victima, o femeie în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Decembrie 2019, ora: 13:14

Femeile din Arabia Saudită au voie să intre în restaurante pe aceeași ușă ca și bărbații

Femeile din Arabia Saudită au voie să intre în restaurante pe aceeași ușă ca și bărbații

Guvernul Arabiei Saudite nu va mai solicita ca restaurantele să aibă intrări separate pentru familii și femei, respectiv pentru bărbați singuri, relatează Mediafax citând BBC. Anterior, era obligatoriu să existe o intrare pentru femei și copii și o alta separată pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Decembrie 2019, ora: 13:10

A mâncat usturoi cu miere pe stomacul gol, timp de 7 zile. Efectele au fost peste așteptări!

A mâncat usturoi cu miere pe stomacul gol, timp de 7 zile. Efectele au fost peste așteptări!

Un cățel de usturoi consumat în fiecare zi este extrem de bun pentru sănătatea generală a organismului nostru. Din acest motiv, toți mai mulți români caută rețete speciale bazate pe usturoi. O femeie a combinat mierea cu usturoiul și cu puțin ghimbir și a consumat această...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 9 Decembrie 2019, ora: 13:06

Cum se face coliva. Rețeta tradițională de colivă și originile ei

Cum se face coliva. Rețeta tradițională de colivă și originile ei

Coliva are origini înainte de creștinism, nefiind invenția creștinilor. Originile ei se regăsesc în ritualuri păgâne, mai exact în manifestările mortuare precreștine legate de cultul pământului ca divinitate. Află cum se face coliva.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Decembrie 2019, ora: 12:39

BOMBĂ în sportul mondial! Rusia, exclusă de la Jocurile Olimpice și de la Mondialul din 2022

BOMBĂ în sportul mondial! Rusia, exclusă de la Jocurile Olimpice și de la Mondialul din 2022

Agenția Mondială Anti-Doping (WADA) a dictat o suspendare de 4 ani pentru toți sportivii Rusiei, care nu vor avea dreptul să participe la Olimpiada de la Tokyo din 2020. De asemenea, echipa de fotbal a Rusiei va fi exclusă de la Mondialul din 2022 din Qatar. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Decembrie 2019, ora: 12:35

Vopseaua de păr permanentă duce la cancer la sân la femeile de culoare

Vopseaua de păr permanentă duce la cancer la sân la femeile de culoare

Majoritatea studiilor pe substanțele chimice din produsele de păr s-au axat doar pe femeile albe, deși sunt folosite și de cele de culoare. O cercetare nouă de la Institutul Național de Sănătate (NIH) a descoperit că vopseaua permanentă de păr și produsele chimice de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Decembrie 2019, ora: 12:30

VIDEO// Unul dintre liderii mişcării de protest din Irak a fost asasinat

VIDEO// Unul dintre liderii mişcării de protest din Irak a fost asasinat

Un militant irakian activ în cadrul manifestaţiilor împotriva puterii a fost asasinat duminică seară în faţa locuinţei sale în oraşul sfânt şiit Kerbala, relatează Agerpres. În imagini video vizionate apare Fahem al-Tai, în vârstă de 53...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Decembrie 2019, ora: 11:28

Ziua în care nu cumperi nimic, alternativa deșteaptă la Black Friday: ce este Buy Nothing Day// VIDEO

Ziua în care nu cumperi nimic, alternativa deșteaptă la Black Friday: ce este Buy Nothing Day// VIDEO

Black Friday este un fenomen global în care majoritatea oamenilor se aruncă la una sau mai multe achiziții, indiferent cât de tare au nevoie de respectivele produse. O manifestare agresivă de consumerism, în care oamenii își găsesc fericirea în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Decembrie 2019, ora: 11:21

Lipsa gravitației, un posibil leac pentru cancer: rezultatele experimentelor sunt uimitoare

Lipsa gravitației, un posibil leac pentru cancer: rezultatele experimentelor sunt uimitoare

Lipsa gravitației duce la rezultate uimitoare în tratamentul cancerului, conform unor experimente recente realizate de cercetătorii australieni. În speranța găsirii unui tratament eficient pentru cea mai periculoasă boală a secolului 21, oamenii de știință au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Decembrie 2019, ora: 11:16

Alimente care îți curăță vasele de sânge

Alimente care îți curăță vasele de sânge

Începând cu o anumită vârstă, grăsimile şi chimicalele din alimente îngroaşă pereţii arterelor, iar sângele nu mai poate transporta oxigenul şi substanţele nutritive în corp. Începând cu o anumită vârstă, grăsimile şi chimicalele...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)