Astăzi 21 Ianuarie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 08:57
Abonamente

Actualitate 4 Iulie 2019, ora 12:03

Maia Sandu îl amenință pe Dodon: Vom scăpa Moldova de oligarhi

Marime Font

Noile autorități ale Moldovei se află acum în proces de curățare a statului de oligarhi.

Despre acest lucru a declarat premierul moldovean, Maia Sandu, într-un interviu acordat DW, vorbind despre modul în care noul guvern luptă cu consecințele aflării oligarhilor la putere și despre cum vede perspectiva țării.

Maia Sandu la 15 februarie 2019: „Regimul Plahotniuc-Dodon vrea să menţină teritoriul dintre Prut şi Nistru într-o zonă gri, unde să domine arbitrariul, unde să nu existe legi şi reguli, unde să nu existe instituţii democratice, unde să nu existe opoziţie, ca ei să poată guverna şi exploata resursele ţării cât mai mult”.

Dodon - cel mai mare oligarh de la putere din R. Moldova

Dacă e să-l credem pe preşedintele PSRM, acesta duce un trai destul de modest şi chiar a fost pus în situaţia de a accepta ajutorul părinţilor, intelectuali pensionaţi, care locuiesc la ţară.


Anchetele jurnalistice, însă, au documentat mai multe afaceri secrete, dar şi abuzuri de serviciu comise de către Igor Dodon.

În perioada când era ministru al Economiei, începând cu anul 2006, Dodon a beneficiat de un salariu lunar de şapte mii de lei de la Institutul de Economie, Finanţe şi Statistică al Academiei de Ştiinţe, deşi nu a activat nici o zi acolo. Astfel, Dodon a prejudiciat bugetul cu 3,5 milioane de lei. Asupra cazului a fost intentat un dosar penal, în care Igor Dodon a avut calitatea de martor, iar ex-directoarea institutului, Valentina Fetiniuc, a fost achitată pe un capăt de acuzare, iar pe cel de-al doilea, procesul a fost încetat în legătură cu atragerea la răspundere administrativă şi aplicarea unei amenzi de două mii de lei.

Presa a mai scris că, Igor Dodon, și-ar fi făcut averi de milioane din scheme de corupție și protecționism, pe care le-a aplicat împreună cu cei de la serviciul rus Rospotrebnadzor. Igor Dodon, ar sta în spatele Mafiei Cărnii și a schemelor aranjate pentru exportul de vinuri și divinuri pe piața rusească.

Amintim că, în cadrul unei inspecţii efectuate de către Rospotrebnadzor, au fost verificate fabrica de vinuri „Moldavsskii standart” şi „Carne-Sud” din Taraclia, care aparţin lui Nicolai Lutsik. Astfel, Compania „Moldavskii standart”, datorită pilelor pe care le avea Dodon la Moscova, a fost prima care a reuşit să scape de embargoul aplicat de Federaţia Rusă în 2011.

Dodon şi Lutsik au devenit apropiaţi încă din 2006. Atunci Dodon a elaborat şi a făcut lobby pentru un regulament cu privire la eliberarea autorizaţiilor pentru importul unor produse. Astfel, a fost creată o comisie specială condusă de către Dodon, care era abilitată cu eliberarea autorizaţiilor pentru importul cărnii. Aşa a ajuns Igor Dodon unica persoana de care depindea dacă agentul economic primea licenţă pentru importul cărnii. Importatorii de atunci spuneau că pentru a primi autorizaţia de import, erau puşi în situaţia să-i achite lui Dodon zece la sută din valoarea importului.

În anul 2008, Dodon cu Lutsik, susţinuţi de către Viorel Melnic, care se afla atunci în funcţia de director al Serviciului Vamal, au implementat o schemă, prin care carnea importată din Brazilia era trecută documentar drept produs autohton, fiind evitate taxele vamale. O partea din acest lot ar fi ajuns şi pe piaţa rusă.

Întâmplător sau nu, odată cu impunerea monopolului asupra importului de carne, director adjunct al Agenţiei Sanitar-Veterinare, implicată în eliberarea licenţelor, a fost numit fratele lui Igor Dodon, Alexandru.

Aceasta nu este unica schemă pusă în aplicare de Igor Dodon, atunci când deţinea funcţia de ministru al Economiei. Începând cu 1 iunie 2008, Moldova începe să procure curent electric din Ucraina la un preţ cu zece la sută mai mare. Dodon îşi asumă responsabilitatea pentru acest contract, declarându-l drept un succes, deoarece partea ucraineană ar fi solicitat o majorare de cel puţin 50 la sută. De fapt în schemă a fost introdus un intermediar, firma Energo-Partner Kft din Ungaria, controlată de un milionar ucrainean de origine slovacă. Pe parcursul anului 2008, preţul la curentul electric importat din Ucraina ajunge de la 3,8 la 5,5 cenţi. La sfârşitul anului 2008 Energo-Partner Kft a început să vândă energia cu 5,8 cenţi, în timp ce la Ukrinterenergo a ajuns la 4,5-4,6 cenţi.

Presa a scris că, Igor Dodon, deţine 37 la sută din acţiunile Fabricii de Conserve din Călăraşi, care o parte au fost scrise pe numele unei persoane din anturajul preşedintelui PSRM, Alina Boţoc şi Ghenadie Mereanu, cumnatul lui Dodon. Prin intermediul lui Mereanu, socialistul mai deţine şi pachetul majoritar de acţiuni de la Fabrica de Vinuri din Onişcani, Călăraşi.

Preşedintele PSRM, este beneficiarul a două posturi de televiziune, înregistrate pe numele unor persoane apropiate lui Dodon. Compania Exclusiv Media SRL, al cărui fondator este deputatul socialist, Corneliu Furculiţă, a obţinut la finele anului trecut dreptul de a retransmite postul de televiziune rusesc НTВ, sub denumirea NTV Moldova. În trecut postul de televiziune rusesc НTВ era retransmis de TV7 cu inserţii locale preponderent în limba română. În primăvara anului curent, TV7 a renunţat la buletinele de ştiri emise de postul rusesc.

Pos­tul Accent TV, îl are bene­fi­ci­a­r pe Vadim Ciu­bară, un mol­do­vean sta­bi­lit la Moscova şi pre­zen­tat de mai multe site-uri drept un apro­piat al lide­ru­lui PSRM.

Potrivit Declaraţiei pe venit, Igor Dodon, trăieşte din salariul de deputat, care a cresut teptat de la 129, 5 în anul 2011, la 160.9 mii de lei în 2015. Soţia sa Galina, care în perioada respectivă a adus pe lume un copil, a fost angajată în tot acel timp la Compania Exclusiv Media SRL, potrivit decaraţiei pe venit al deputatului socialist. Femeia ar fi fost remunerată cu peste 110 mii lei, obţinându-i în anul 2014.

În vara anului 2013, Igor Dodon, intră în posesia unei case cu trei niveluri din sectorul Buiucani.

Casa de locuit este înscrisă în declaraţiile de avere din 2013 şi 2014 cu valori diferite, în 2013 în valoarea casei fiind inclusă şi cea a terenului aferent. Totuşi, valoarea cumulată a casei şi a terenului aferent declarată în 2013, 2 milioane 110 mii lei, este mai mică decât valoarea separată a casei, declarată în 2014, 2 milioane 160 mii lei.

Experţii imobiliari susţin însă că, valoarea de piaţă a acestei case este de cel puţin cinci milioane de lei.

Dodon, spune că şi-a procurat casa de la o rudă stabilită în Italia şi pentru aceasta a trebuit să ia un credit de aproape un million şi jumătate de lei de la Victoriabank şi să vândă apartamentul de 50 de metri patraţi. Dodon s-a plâns în cadrul unei emisiuni televizate că, din cauza datoriei la bancă se confruntă cu dificultăţi financiare şi are noroc de părinţii care îl mai ajută.

În declaraţiile de venit semnate de Igor Dodon, se arată că familia sa nu deţine în proprietate, leasing sau locaţiune nici un mijloc de transport. Cu toate acestea, nimeni nu l-a văzut pe liderul socialiştilor în transportul public.

Într-o investigație recentă, marca rise.md, s-a descoperit faptul că, socialiștii s-au grupat în jurul unei afaceri secrete cu o companie offshore conectată la Federația Rusă și creată într-unul dintre cele mai cunoscute paradisuri fiscale din lume – Bahamas. Miza a fost mare: un transfer de peste 30 de milioane de lei, sumă care depășește cu mult bugetul Partidului Socialiștilor de la alegerile locale din 2015, scrie sursa citată mai sus.

Banii au intrat în Moldova cu câteva luni înainte de prezidențiale, printr-o firmă de media. În baza unor contracte de împrumut, milioane de lei au ajuns din această companie la sponsori ai partidului. Personajul cheie ar fi mâna dreaptă a socialistului, și anume Corneliu Furculiță, deputat PSRM.

Pe Dodon și Furculiță îi leagă mai multe lucruri, cei doi sunt din aceeași localitate– Sadova (Călărași) nu doar deputați și colegi de partid. Totodată, îi leagă și o tranzacție imobiliară din 2013. Atunci, Dodon i-a vândut lui Furculiță un apartament de 50 m.p., cu peste 270.000 de lei, situat în sect. Rîșcani din Chișinău, iar soția lui Igor Dodon, Galina, este angajată de mai mulți ani la firma lui Corneliu Furculiță – Exclusiv Media SRL, de la care a încasat anul trecut peste 50.000 de lei.

Westerby Limited este o firmă din Bahamas cu acționariat secret. Înregistrată în 1999, compania a fost administrată până acum de șapte directori interpuși, dintre care cinci panamezi. Numele companiei figurează și în scurgerea masivă de documente #BahamasLeaks.

În luna februarie 2016, Westerby ar fi transferat cca 1,5 milioane de euro în contul firmei Exclusiv Media SRL. Banii au ajuns în Moldova în baza unui contract de împrumut, a cărui prevederi fac trimitere la legislația Federației Ruse Același offshore a mai făcut un transfer de 6 mln de euro în perioada octombrie 2015 – martie 2016, societății Natur Bravo, una dintre cele mai mari fabrici de conserve din Moldova, administrată de cetățeanul rus Vasily Kheyman. Din cele peste 30 de milioane de lei primiți de la Westerby Limited și depozitați pentru scurt timp în contul Exclusiv Media SRL, peste 20 de milioane de lei au fost ridicați de la bancă, cash, de administratorul companiei Petru Burduja, în baza unor documente semnate de către soția lui Corneliu Furculiță, Ludmila.

Banii (între 300.000 și 500.000 de lei) au ajuns apoi la persoane fizice, afiliate Partidului Socialiștilor, fără dobândă.

Familia Dodon şi vacanţele de lux

Deşi susţine că se confruntă cu probleme financiare, Igor Dodon îşi răsfaţă familia cu vacanţe luxoase, la care majoritatea moldovenilor nici nu îndrăznesc să viseze. În 2015, deputatul socialist, s-a odihnit împreună cu familia la stațiunea balneară „Karlovy Vary” din Cehia, o destinaţie costisitoare, preferată şi de fostul președinte Vladimir Voronin.

Primeşte Dodon bani din Federaţia Rusă?

Partidul Socialiştilor din Moldova este lider la capitolul cheltuieli. Formaţiunea nu se zgârceşte atunci când este vorba de spoturi electorale, pliante, ziare, panouri etc. Potrivit Raportului Financiar publicat pe site-ul CEC, PSRM a cheltuit în anul 2015 o sumă totală de 27.161.007 lei, dintre care, 18.559.290 de lei în campania electorală, iar 1.220.458 de lei pentru sediu şi întreţineri.

Deşi se vehiculează că PSRM ar fi sponsorizat la greu de către Federaţia Rusă, Igor Dodon, respinge acuzaţiile şi susţine că toţi banii cheltuiţi de PSRM, reprezintă cotizaţiile de membru şi donaţiile simpatizanţilor.

Dodon, a declarat recent într-o emisiune TV că, în fiecare lună donează partidului o mie– două de lei, după posibilitate.

Din analiza datelor din ra poartele financiare, rezultă că, PSRM are membri şi simpatizanţi bogaţi. Chiar şi tânăra deputată Marina Rădvan a donat partidului în 2015, 49 de mii de lei. Alţi deputaţi socialişti au făcut donaţii de cel puţin 90 de mii de lei.

Unul din sponsorii generoşi ai PSRM este fratele lui Igor Dodon, Alexandru, care pe parcursul unui an a donat partidului 442800 de lei. Dinar Cojocaru, un medic din Orhei, care este remunerate lunar cu cel mult patru mii de lei, a donat Partidului Socialist, în cinci tranşe, 407500 de lei.

Deputata socialistă, Ala Dolinţă, care a declarat un venit de 93 de mii de lei, a donat PSRM-ului suma de 228 de mii lei. Consilierul socialist în CMC, Petru Corduneanu, a donat 271 de mii 500 de lei, sumă care depăşeşte aproape de două ori câştigul său anual, iar pensionarul Leonid Burlacu, cu o pensie lunară de puţin peste o mie de lei, a dăruit PSRM 875000 lei. Cum au obţinut donatorii PSRM aceste sume, rămâne o enigmă.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 08:57 de Silviu Tănase

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști Din editia print

Zilele trecute lidera PAS Maia Sandu a oferit un interviu pentru TVR Moldova unde a conturat primele teze referitoare la viitoarea campanie prezidențială. Deși a ezitat să-și anunțe participarea în viitoarea campanie prezidențială, declarând că „PAS va susține un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 08:25

 Ieri, 20 ianuarie, a avut loc „Gala Cineaștilor 2020”. Evenimentul a fost organizat în premieră de către Uniunea Cineaștilor din Moldova în colaborare cu Centrul Național al Cinematografiei și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Laureații Galei...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Ianuarie 2020, ora: 07:58

A făcut senzație publicarea unui pachet de fotografii din satele basarabene ale anilor 50-60, la apogeul Uniunii Sovietice. Pe mine m-au întristat și vă spun de ce.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Ianuarie 2020, ora: 07:52

Horoscopul zilei de 21 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 06:33

Mai mult de trei sferturi (79%) din infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice din Europa era controlată de companiile de utilităţi şi petroliere.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 21 Ianuarie 2020, ora: 05:49

Cum vorbim, cum scriem?: Despre ton şi intonaţie

Cum vorbim, cum scriem?: Despre ton şi intonaţie Din editia print

În prezent, în spaţiul audiovizualului există numeroase (ca să nu zicem nenumărate) posturi de radio şi TV, care încearcă din răsputeri să ne ademenească, să capteze cu orice preţ atenţia publicului. În avangarda acestei permanente competiţii sunt cei de la...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Ianuarie 2020, ora: 00:25

Şapte trucuri pentru folosirea mai eficientă a minţii

Şapte trucuri pentru folosirea mai eficientă a minţii

Conştientul emite raţionamente şi subconştientul produce; conştientul alege şi subconştientul livrează marfa. Vă prezentăm câteva trucuri. Este de la sine înţeles că puteţi adăuga cele care corespund aşteptărilor, nevoilor sau dorinţelor voastre. 

( ) Citeşte tot articolul

Film 20 Ianuarie 2020, ora: 20:52

Radu Jude, primul regizor român cu trei producții la Berlinale 2020

Radu Jude, primul regizor român cu trei producții la Berlinale 2020

Cea de-a 70-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin se va desfășura între 20 februarie și 1 martie 2020

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 20:23

Au vrut să fugă ca EL CHAPO, doi pușcăriași din Lipcani au încercat să evadeze săpând un tunel

Au vrut să fugă ca EL CHAPO, doi pușcăriași din Lipcani au încercat să evadeze săpând un tunel

Doi deținuți de la Penitenciarul nr.2-Lipcani intenționau să evadeze printr-un tunel săpat sub zidul închisorii, dar au fost prinși până să-și pună planul în practică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 20:03

EI NU-S NORMALI!!!! /// Parlamentul vrea să cumpere 110 tablete pentru deputați, în valoare de peste DOUĂ MILIOANE de lei

EI NU-S NORMALI!!!! /// Parlamentul vrea să cumpere 110 tablete pentru deputați, în valoare de peste DOUĂ MILIOANE de lei Foto: Ramin Mazur

Portalului e-licitatie.md arată că Secretariatul Parlamentului Republicii Moldova a demarat o licitație publică pentru a achiziționa 110 de tablete noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 19:18

RUSIA: Putin a depus la parlament propunerile sale de amendare a Constituţiei

RUSIA: Putin a depus la parlament propunerile sale de amendare a Constituţiei

 Preşedintele rus Vladimir Putin a depus luni la parlament propunerile sale de amendare a Constituţiei, la mai puţin de o săptămână de la anunţul său surpriză privind o reformă a sistemului politic, transmite AFP. Proiectul de lege, publicat pe site-ul Dumei de Stat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 18:56

MAI există „blocul ACUM” ? /// PPDA anunță că nu o susține pe Olesea Stamate și cheamă alte partide să-l susțină pe Mihai Druță

MAI există „blocul ACUM” ? /// PPDA anunță că nu o susține pe Olesea Stamate și cheamă alte partide să-l susțină pe Mihai Druță

Platforma Demnitate și Adevăr a anunțat că nu o va susține pe Olesea Stamate în cadrul alegerilor parlamentare anticipate pe circumscripția uninominală Hîncești și optează pentru candidatura lui Mihai Druță. Anunțul a fost luat în cadrul ședinței de astăzi a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 16:35

Procurorul general își cere scuze de la „sutele de cetățeni” care au fost urmăriți penal ilegal în ultimii ani de către procurori

Procurorul general își cere scuze de la „sutele de cetățeni” care au fost urmăriți penal ilegal în ultimii ani de către procurori

Mimarea combaterii corupției, arestări ilegale și învinuiți achitați pe bandă rulantă!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:53

Virusul MISTERIOS din China se răspândeşte îngrijorător şi face noi victime. A fost RAPORTA și în Coreea

Virusul MISTERIOS din China se răspândeşte îngrijorător şi face noi victime. A fost RAPORTA și în Coreea

Stare de alertă pe întreg teritoriul Chinei. Cea mai mare temere a specialiştilor s-a adeverit. Noul tip de coronavirus s-a răspândit în alte două provincii din China, după Wuhan.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:48

10 ani de pușcărie pentru 200 de euro / Polițistă din Bălți, reținută pentru luare de mită

10 ani de pușcărie pentru 200 de euro / Polițistă din Bălți, reținută pentru luare de mită

O angajată a Serviciului Poliţiei Judecătoreşti a IGP din Bălţi a fost reţinută de ofiţerii DGT,,Nord” a CNA şi procurori pentru corupere pasivă. Potrivit denunțătorului, poliţista i-ar fi cerut 200 de euro pentru a grăbi încetarea dosarului de căutare, pornit pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:24

Porturile maritime românești, trafic record de mărfuri în 2019

Porturile maritime românești, trafic record de mărfuri în 2019

În 2019 s-a înregistrat cel mai mare trafic de mărfuri din istoria porturilor maritime românești, anunță Compania Națională Administrația Porturilor Constanța, citată de Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:15

VIDEO / Rusia: Cinci morți, după spargerea unei conducte de apă caldă

VIDEO / Rusia: Cinci morți, după spargerea unei conducte de apă caldă

Spargerea unei conducte cu apă caldă, în plină noapte, a ucis cel puțin cinci oameni și a rănit alți trei într-un hotel din centrul Rusiei, au anunțat luni autoritățile, citate de AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 20 Ianuarie 2020, ora: 13:58

Ilan Șor: Vom construi la Hâncești un adevărat Strasbourg

Ilan Șor: Vom construi la Hâncești un adevărat Strasbourg Din editia print

Consiliul electoral al circumscripției Hâncești a înregistrat grupul de inițiativă în susținerea candidatului Partidului Politic ȘOR la funcția de deputat, Vitalie Balinschi. Candidatura propusă locuitorilor circumscripției 38 Hâncești a fost prezentată în...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 20 Ianuarie 2020, ora: 13:21

OPINIA CITITORULUI / Statalismul este preferat de românofobi și de cei care vor să fure miliarde

OPINIA CITITORULUI  / Statalismul este preferat de românofobi și de cei care vor să fure miliarde

Un cititor a reacționat la editoriaul „Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 13:13

Prietenii lui Dodon cad unul după altul //// Putin a cerut DEMISIA procurorului general al Rusiei, Iurie Ciaika

Prietenii lui Dodon cad unul după altul //// Putin a cerut DEMISIA procurorului general al Rusiei, Iurie Ciaika

Procurorul general al Federației Ruse, Iurie Ciaika, va pleca din funcție la cererea lui Vladimir Putin, anunță serviciul de presă al Kremlinului. Putin îl propune în această funcție pe vice-președintele Cimitetului de Anchetă, Igor Krasnov.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 12:11

PPDA cere convocarea Comisiei securitate: „Dodon și-a depășit atribuțiile și acționează în interesele separatiștilor”

PPDA cere convocarea Comisiei securitate: „Dodon și-a depășit atribuțiile și acționează în interesele separatiștilor”

Șeful statului și-a depășit atribuțiile când a promis Tiraspolului și Moscovei anularea normei legale care prevede că din 10 ianuarie 2019 toate autovehiculele din stânga Nistrului pot intra în alte țări doar cu plăcuțe neutre de înmatriculare, însoțite de abțibildul MD lipit pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 10:46

Laura Urschi: Cum e să fii incurabil-bolnav în Moldova?

Laura Urschi: Cum e să fii incurabil-bolnav în Moldova?

 Boala nu alege. Ea vine pur și simplu. Nechemată. Neașteptată. Nemiloasă. Ea vine și încearcă a-ți lua totul: profesie, prieteni, familie, casă, viață. Tu ai de ales: lupți sau nu. Simplu, da? Iar acum fără fabule abstracte și metafore.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)