Actualitate

Maia Sandu îl provoacă pe Igor Dodon la o dezbatere publică: „Dacă are curaj, să vină”

„Guvernul lucreează împotriva oamenilor, este un guvern al scumpirilor, al micilor reforme, un guvern al izolării internaționale, al preluării schemelor de corupție”, a spus Sandu.

Totodată, lidera PAS a explicat punctual la ce capitole, din punctul ei de vedere, actualul Guvern înregistrează restanțe:

Pe planul politicilor externe Moldova promovează o politică externă total dezechilibrată și izolată. Această situație se datorează credibilității extrem de scăzute a lui Dodon personal și a Guvernului lui. Ei nu promovează reformele în mod autentic. În consecință nu a fost obținută nici de-a doua tranșă a asistenței macro-financiare, ne-maivorbind de tranșa a treia. Acești bani nu se debursează pentru că nu există progres pe reforma justiției. Nu există niciun progres pe liberalizarea pieței energetice și a sectorului de gaze. Nici în relația cu Federația Rusă guvernarea nu a obținut niciun rezultat”.

Sandu a criticat și modul în care au acționat autoritățile în contextul scumpirilor de luna trecută. Fosta prim-ministră este convinsă că majorarea prețurilor la transportul interurban ar fi putut fi evitată dacă guvernarea ar fi făcut un audit al companiilor de transport, ar fi demonopolizat piața și ar fi acordat compensații pentru persoanele vulnerabile.

„La fel și prețurile la carburanți au crescut de 2 ori în ianuarie și s-au redus numai în urma reacției dure a cetățenilor. În februarie mai mulți oameni au semnalat că facturile la gaz și energia termică au fost mult mai mari decât în luna precedentă. Este un guvern al reformelor mimate: la nici 3 luni de la adoptarea unei noi modalități de indexare a pensiilor, Chicu renunță. Pensiile vor fi indexate cu 2 pp mai puțin decât s-a promis în decembrie. În 2021 mecanismele de indexare nu se vor deosebi în termeni reali de ceea ce există acum. Până azi nici societatea, nici partenerii nu înțeleg că actuala guvernare nu vrea să facă reforma justiției”, a concluzionat Maia Sandu.

AGORA amintește că pe 12 noiembrie 2019 executivul condus de Maia Sandu a fost demis în cadrul ședinței Parlamentului de marți. Majoritatea voturilor a fost asigurată de fracțiunile PSRM și PDM. Înainte de vot, prim-ministra Maia Sandu a citit un raport privind activitatea Guvernului. Pentru moțiune au votat 63 de deputați.

Demiterea Guvernului nu a fost susținută de fracțiunile PPDA, PAS și cea a Partidului Șor.

https://agora.md/ 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *