Maia Sandu nu înțelege că oamenii așteaptă de la Guvern programe care să aducă prosperitate, nu doar demisii de răsunet

publicat în Actualitate pe 13 August 2019, 07:14

Premierul Maia Sandu se confruntă cu un şir de probleme serioase şi acestea ies tot mai mult în evidenţă. Preluând peste 80% din Guvern (deşi avea doar 14 mandate de deputat), ea şi-a asumat şi cea mai mare parte din responsabilitate pentru guvernarea ţării, iar deficienţele şi problemele ce apar, e şi logic, sunt trecute în mare parte pe seama Premierului.

Cea mai mare problemă pe care o are Maia Sandu este că a identificat doar una din cele două mari aşteptări ale societăţii faţă de ea şi echipa sa – eliberarea instituţiilor statului de oamenii fostului regim. Probabil, Maia Sandu consideră că, oferind poporului show-uri, se va ridica la nivelul aşteptărilor sale. Dar încă de pe timpul Imperiului Roman se ştie că poporul vrea nu doar distracţii, ci şi…. pâine. Şi aici ajungem la cea de-a doua mare aşteptare faţă de Guvernul Sandu, pe care Premierul fie nu a identificat-o, fie a identificat-o dar nu are capacitate de a o soluţiona – programele de dezvoltare a ţării. În două luni de când este în funcţie acest Guvern, nu s-a auzit nimic de careva programe serioase de nivel naţional – doar demiteri/demisii şi unele legi cu caracter îngust. Ceea ce se pare că nu înţelege Maia Sandu e că oamenii aşteaptă de la Guvernul său nu doar demisii de răsunet, ci şi programe care să aducă prosperitate. Şi dacă acestea nu vor apărea, situaţia Premierului se va înrăutăţi considerabil în viitorul apropiat.

A doua mare problemă a Maiei Sandu este că nu poate privi lucrurile în perspectivă. Atunci când pune la cale o demisie de răsunet, Maia Sandu trebuie deja să ştie ce va urma. Această incapacitate a sa şi a echipei sale de a vedea lucrurile cu un pas înainte au redus la zero tot efectul demisiilor pe care le-a „organizat”. În locul celor plecaţi, fie nu a venit nimeni şi astfel situaţia în multe importante instituţii a rămas suspendată, activitatea acestora fiind practic paralizată, fie au venit oameni care au „reuşit” să trezească nemulţumirea şi nedumerirea nu doar a cetăţenilor, ci şi a… deputaţilor din coaliţia majoritară. Maia Sandu nu a ştiut să studieze atent sistemul şi să înţeleagă ce „surprize” îi poate oferi el, iar aceasta i-a afectat serios imaginea şi a ridicat mari semne de întrebare în rândul cetăţenilor privind calitatea oamenilor din echipa Premierului şi capacitatea lor reală de a schimba lucrurile în ţară.

A treia mare problemă este că ea şi colegii săi nu au deloc experienţă de coabitare politică şi nici măcar nu încearcă să înţeleagă cât de importantă este această capacitate. Astfel, şi Premierul, dar mai ales oamenii din echipa sa, sfidează frecvent deschis partenerii politici (cei care le asigură de fapt stabilitatea aflării în funcţie), le sfidează viziunile, programele, alegătorii, iar aceasta poate avea consecinţe extrem de grave. Unele semne în acest sens există deja şi, dacă nu vor face concluziile de rigoare, cei din echipa Premierului vor pierde puterea în cel mai ruşinos mod, iar aceasta le va afecta serios perspectivele politice.

Desigur, sunt şi alte probleme cu care se confruntă Maia Sandu şi echipa sa, dar cele tei menţionate sunt cele mai mari. Dacă nu va face anumite concluzii pe marginea celor întâmplate până în prezent şi nu va acţiona corespunzător, Maia Sandu va risca să-şi compromită întreaga carieră politică.

http://tribuna.md/