Actualitate

Maia Sandu, posibilă înlocuitoare a lui Vlad Filat la conducerea PLDM?

Potrivit lui Streleț, Vlad Filat rămâne deocamdată liderul PLDM, iar el asigură doar interimatul. Premierul a mai spus că Filat va fi exclus din partid dacă se va demonstra că se face vinovat de acuzațiile aduse de procurori privind fraudele de la Banca de Economii, una din cele trei bănci implicate în devalizarea a circa 1 miliard de dolari la sfârșitul anului 2014.

‘Dacă va fi condamnat printr-o decizie irevocabilă (…) va trebui să înțelegem că a comis erori ce sunt inadmisibile și incompatibile cu funcția de lider de partid sau de membru de partid’, a afirmat premierul moldovean.

Cu toate acestea, Streleț nu exclude că Maia Sandu ar putea prelua conducerea partidului la viitorul congres. ‘Dacă va dori să candideze, eu cred că va obține o susținere cvasiunanimă’, a afirmat el, în baza nivelului ridicat de popularitate al fostului ministru, care prin reformele de la educație, și-a făcut o imagine bună, de om politic incoruptibil.

Candidatura fostului ministru al educației, Maia Sandu, la conducerea PLDM a fost menționată și de deputatul liberal-democrat Chiril Lucinschi, care a subliniat necesitatea unei reforme profunde a partidului, nu doar a unei cosmetizări.

‘O respect mult. Am lucrat trei ani împreună la Codul Educației, ea ca ministru, eu ca șef al Comisiei parlamentare pentru educație. Aș vrea ca Maia Sandu să fie în conducerea PLDM. Ne dorim oameni ca Maia Sandu în rândurile formațiunii noastre’, a declarat Chiril Lucinschi, citat de Ziarul Național din Chișinău.

Un congres al PLDM, care va alege noua conducere a formațiunii, urmează să aibă loc în viitorul apropiat, la o dată care nu a fost încă decisă.

Maia Sandu, cu studii în SUA în domeniul administrației publice și experiență la Banca Mondială, a fost ministru al educației în perioada 2012 — 2015. În iulie, ea a fost propusă la funcția de prim-ministru, însă candidatura sa nu a fost agreată de către deputații democrați și nici de cei liberali.

Recent, ea și-a anunțat intenția de a crea o organizație neguvernamentală. ‘Mă voi implica într-un proiect non-guvernamental care se va ocupa de buna funcționare a guvernului. Cu echipa, ne propunem să monitorizăm activitatea executivului la nivel de politici și implementarea reformelor, inclusiv în educație’, afirmase Maia Sandu.
 
Sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *