Astăzi 18 Noiembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 09:36
Abonamente

Economie Mondială 29 Decembrie 2015, ora 15:22

Mașinile electrice, pericol mortal pentru OPEC

Marime Font

OPEC, cartelul petrolului, rămâne sfidător și trăiește într-o bulă de timp, fără să pară conștient că politica energiei globale s-a schimbat pentru totdeauna, scrie The Telegraph.

Prognoza OPEC privind piața mondială a petrolului publicată săptămâna trecută este un document remarcabil, o apologie a unui interes ce refuză să țină cont de evidente, apreciază jurnalistul Ambrose Evans-Pritchard, expert în domeniul energiei.

Potrivit aprecierilor OPEC, dependența de petrol și gaz va rămâne neschimbată încă un sfert de veac, iar combustibilii fosili vor acoperi 78 la sută din energia lumii în 2040, marginal mai puțin decât în ziua de azi.


Cartelul prognozează că nu vor exista avansuri tehnologice importante și că rivalii lor mai mult vor risipi banii.

De asemenea, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol apreciază că emisiile de CO2 vor crește în continuare ca și când nu s-a întâmplat nimic la summitul de la Paris dedicat schimbărilor climatice unde s-a semnat un acord între 190 de țări.

Printre rândurile prognozei realizate de cartel se înțelege, astfel, că acordul nu are nici o relevanță, deși s-a asumat o reducere a emisiilor de gaze până în 2040 și chiar o „decarbonizare” până în 2070.

OPEC apreciază că cererea pentru țiței va crește cu 18 milioane de barili, până la 110 milioane de barili pe zi până în 2040.

Documentul aproape că nu ia în seamă autovehiculele electrice, apreciind că flota de mașini a lumii va crește de la un miliard la peste două miliarde de autovehicule în următorii 25 de ani, dintre care 94 la sută vor merge tot pe benzină și motorină.

„Fără un salt tehnologic major, vehiculele pe baterii electrice nu vor câștiga o cotă importantă de piață în viitorul previzibil”, se susține în prognoza, care argumentează că acestea costă prea mult, au o autonomie prea mică, iar bateriile nu dau randament dacă e prea cald sau prea frig.

Aceasta este o apreciere curajoasă, apreciază The Telegraph, amintind că Apple și Google își pun la bătaie vastele lor resurse în cursa pentru vehiculele încărcate la priză, iar modelul 3s al Tesla va fi pe piață până în 2017 la un preț de circa 35.000 de dolari.

De asemenea, Ford a anunțat de curând că va investi 4,5 mld. dolari în realizarea de modele electrice și hibride și va avea 13 astfel de mașini la vânzare până în 2020.

Plus Volkswagen care va dezvălui luna viitoare „un concept complet nou” ce promite o nouă era a „electromobilității pe distanță lunga la un preț accesibil”.

OPEC sfidează la fel de mult decizia Toyota de a paria pe mașini cu hidrogen, la fel și ținta stabilită de cel mai mare producător mondial de mașini de a înceta producția de mașini pe motorină și benzină până în 2050.

Goldman Sachs estimează că vehiculele ce se pot conecta la rețeaua de electricitate vor ajunge la o cota de piață în lume de 22 la sută în cel mult zece ani, ca prețul bateriilor va scădea cu 60 la sută în următorii cinci ani și că autonomia mașinilor electrice va urca cu 70 la sută în cincinalul ce urmează.

Aceste estimări sunt dintr-o altă lume față de cele ale OPEC, scrie publicația britanică, adăugând că aceste prognoze pot fi chiar depășite de viitoarele salturi tehnologice.

De exemplu, o echipă de chimiști de la Cambridge susține că a dezvoltat tehnologia bateriei litiu-aer, cu o eficienta de 90 la sută, capabilă să ofere unui vehicul energie să meargă de la Londra la Edinburgh (660 km. nota red.) cu o singură încărcare.

Noua tehnologie promite să taie patru cincimi din costurile actuale și să ajungă pe șosele în zece ani.

Pe lângă asta, veniturile anuale OPEC s-au prăbușit de la 1.200 de miliarde de dolari în 2012 la circa 400 mld. dolari la cotațiile actuale, cu costuri bugetare și politice mari pentru țările din cartel.

Sheikh Ahmed Zaki Yamani, fostul ministru saudit al petrolului a avertizat într-un interviu pentru The Telegraph acum 15 ani că va veni și ziua scadenței, menționând în mod special tehnologiile pilelor de combustie. „Peste treizeci de ani va exista o cantitate enormă de petrol și niciun cumpărător. Petrolul va fi lăsat în pământ. Epoca de Piatra va ajunge la final, dar nu pentru că ne vor lipsi pietrele”, comenta fostul ministru saudit.

Sursa: hotnews.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Noiembrie 2018, ora: 09:36 de Mariana S. Țăranu

Poem din timpul foametei organizate: „Fără Moscova noi n-am avea lumină,/ Fără Moscova nici gândul n-ar fi gând...”

Poem din timpul foametei organizate: „Fără Moscova noi n-am avea lumină,/ Fără Moscova nici gândul n-ar fi gând...” Din editia print

În Ucraina, fiecare a patra sâmbătă a lunii noiembrie este Ziua oficială de comemorare a victimelor Holodomorului și represiunilor politice. În memoria celor care au fost omorâți de către ocupanții sovietici, au fost ridicare monumente și oamenii depun aici flori,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 09:34

 Vânzările de autoturisme Dacia au înregistrat în octombrie un avans de 7,8% în Europa, iar cota de piaţă a producătorului de automobile a urcat la 3,4%, de la 2,9% în perioada similară din 2017, conform statisticilor Asociaţiei Constructorilor Europeni de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 09:18

E haos pe şoselele din Franţa! Cel puţin o persoană a murit şi peste 100 au fost rănite în timpul protestului "Vestelor Galbene". Oamenii sunt nemulţumiţi de creşterea taxelor la carburanţi şi îi cer demisia preşedintelui Emmanuel Macron. Aproape 2.000 de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 09:04

CÂNTECUL FOAMETEI: Marelui STALIN, mulțămim!

CÂNTECUL FOAMETEI: Marelui STALIN, mulțămim! Din editia print

În timp ce părinții și buneii noștri mureau de foame, poeții Moldovei sovietice au scris o scrisoare de mulțumire în versuri dictatorului Stalin.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 08:50

 Sfârşit cumplit pentru un tânăr din judeţul Botoşani, care duminică ar fi împlinit 20 de ani. Maşina pe care o conducea a ieşit de pe şosea, şi după un impact puternic a luat foc.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Noiembrie 2018, ora: 08:46

 O zi reuşită. O să dăm dovadă de flexibilitate şi dacă apar situaţii noi faţă de programul pe care ni l-am făcut o să ne pliem pe cerinţele prezentului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 21:06

De la ora 18, toate blocurile din sectorul Râșcani, care au rămas în frig din cauza unei defecțiuni la rețea, vor fi reconectate la sursa de încălzire. Termoelectrica anunță că din totalul de 271 de blocuri afectate, peste 100 au fost deja rebranșate la o altă linie,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 15:18

PPDA a beneficiar de cel puțin 2000 de dolari din partea unei companii prin care era finanțată Fundația Open Dialog a Ludmilei Kozlovska. Acest lucru rezultă din partea secretă a raportului prezentat ieri în Parlament de către comisia care a investigat legăturile dintre Kozlovska...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:26

Guvernarea de la Chişinău a reuşit să probeze un caz de spionaj şi imixtiune în treburile interne ale ţării cum nu a mai făcut-o până în prezent. De această părere sunt mai mulţi analişti politici, care au comentat raportul Parlamentului privind conexiunea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:24

Rusia a redirecţionat o parte din forţele sale navale din apropierea Crimeei ocupate spre un avanpost în Marea Azov, a declarat vineri consilierul şefului Serviciului pentru frontiera de stat a Ucrainei, Oleg Slobodian, citat de agenţia de presă ucraineană Unian.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 17 Noiembrie 2018, ora: 13:36

Potrivit unor studii recente, un aliment pe care şi tu îl consumi în fiecare zi este vinovat de răspândirea cancerului în tot corpul, potrivit realitatea.net. Consumul excesiv de zahăr intoxică celulele şi favorizează formarea tumorilor canceroase, arată studiile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 13:34

Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia a încercat să obțină acces la baza de date a centrului de vize TLScontact, care oferă servicii de procesare a aplicatiilor de vize pentru țările Schengen și Regatului Unit, se arată în ancheta grupului Bellingcat și publicatia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 13:32

Liderul PPDA, Andrei Năstase, a declarat, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVR Moldova, că agitaţia electorală în ziua alegerilor este un pericol pentru procesul electoral. Opinia lui Năstase a fost exprimată după ce Parlamentul a votat în prima lectură...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 12:59

Sancțiunile impuse de SUA și UE împotriva Rusiei în 2014 au redus economia Rusiei cu 6%, a estimat Bloomberg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 12:55

Formarea unui bloc electoral din mai multe partide de opoziţie a devenit imposibilă din cauza atitudinii totalitare a liderei PAS, Maia Sandu. Părerea aparţine vicepreşedintelui “Partidului Nostru”, Dmitri Ciubaşenko, şi a fost formulată în cadrul unei emisiuni la postul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 09:21

Inspectoratul Național de Patrulare informează că starea traficului rutier pe drumurile din țară poate fi îngreunată din cauza precipitațiilor sub formă de ninsoare în unele regiuni din țară. În momentul de față, circulația se desfășoară în regim normal,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 09:15

Submarinul San Juan, pe care Argentina l-a anunțat dispărut în urmă cu un an, a fost identificat pe fundul Oceanului Atlantic. În momentul dispariției, 44 de oameni erau la bordul său.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:52

Un nou cutremur s-a produs vineri la ora 16.53, în zona seismică Vrancea, județul Buzău. Seismul a avut magnitudinea de 2.7 pe scara Righter și s-a produs la adâncimea de 143 kilometri .

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:45

În Spania, o femeie a primit un an şi trei luni de închisoare pentru că şi-a spionat soţul umblându-i în telefon. Fără ştirea lui, femeia a accesat conţinutul telefonului său mobil ca să-şi confirme bănuielile că are o amantă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:41

Usturoiul este folosit pentru prevenirea bolilor cronice și tratarea răcelilor. Vezi ce se întâmplă când îl ții în gură timp de 30 de minute.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 17 Noiembrie 2018, ora: 08:38

Silvio Berlusconi este implicat într-un nou dosar de prostituție. A fost pus sub acuzare Citeşte întreaga ştire: Silvio Berlusconi este implicat într-un nou dosar de prostituție. A fost pus sub acuzare

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:34

Purcari Wineries realizează un profit brut în creștere cu 29% la nouă luni, pe o cifra de afaceri pe plus cu 20%

În primele 9 luni din 2018, Purcari Wineries a înregistrat vânzări nete în valoare de 113,3 milioane de lei, o creștere cu 20% față de perioada similară a anului precedent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:24

Un copil de 5 ani din Rusia e senzatia momentului pe internet.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 17 Noiembrie 2018, ora: 08:04

 Horoscop 17 noiembrie 2018. O zi destul de liniştită din toate punctele de vedere. Bucuraţi-vă de această ocazie de a vă relaxa şi petreceţi timpul alături de familie şi cei dragi.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)