Astăzi 23 Februarie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 10:56
Abonamente

Economie Mondială 29 Decembrie 2015, ora 15:22

Mașinile electrice, pericol mortal pentru OPEC

Marime Font

OPEC, cartelul petrolului, rămâne sfidător și trăiește într-o bulă de timp, fără să pară conștient că politica energiei globale s-a schimbat pentru totdeauna, scrie The Telegraph.

Prognoza OPEC privind piața mondială a petrolului publicată săptămâna trecută este un document remarcabil, o apologie a unui interes ce refuză să țină cont de evidente, apreciază jurnalistul Ambrose Evans-Pritchard, expert în domeniul energiei.

Potrivit aprecierilor OPEC, dependența de petrol și gaz va rămâne neschimbată încă un sfert de veac, iar combustibilii fosili vor acoperi 78 la sută din energia lumii în 2040, marginal mai puțin decât în ziua de azi.


Cartelul prognozează că nu vor exista avansuri tehnologice importante și că rivalii lor mai mult vor risipi banii.

De asemenea, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol apreciază că emisiile de CO2 vor crește în continuare ca și când nu s-a întâmplat nimic la summitul de la Paris dedicat schimbărilor climatice unde s-a semnat un acord între 190 de țări.

Printre rândurile prognozei realizate de cartel se înțelege, astfel, că acordul nu are nici o relevanță, deși s-a asumat o reducere a emisiilor de gaze până în 2040 și chiar o „decarbonizare” până în 2070.

OPEC apreciază că cererea pentru țiței va crește cu 18 milioane de barili, până la 110 milioane de barili pe zi până în 2040.

Documentul aproape că nu ia în seamă autovehiculele electrice, apreciind că flota de mașini a lumii va crește de la un miliard la peste două miliarde de autovehicule în următorii 25 de ani, dintre care 94 la sută vor merge tot pe benzină și motorină.

„Fără un salt tehnologic major, vehiculele pe baterii electrice nu vor câștiga o cotă importantă de piață în viitorul previzibil”, se susține în prognoza, care argumentează că acestea costă prea mult, au o autonomie prea mică, iar bateriile nu dau randament dacă e prea cald sau prea frig.

Aceasta este o apreciere curajoasă, apreciază The Telegraph, amintind că Apple și Google își pun la bătaie vastele lor resurse în cursa pentru vehiculele încărcate la priză, iar modelul 3s al Tesla va fi pe piață până în 2017 la un preț de circa 35.000 de dolari.

De asemenea, Ford a anunțat de curând că va investi 4,5 mld. dolari în realizarea de modele electrice și hibride și va avea 13 astfel de mașini la vânzare până în 2020.

Plus Volkswagen care va dezvălui luna viitoare „un concept complet nou” ce promite o nouă era a „electromobilității pe distanță lunga la un preț accesibil”.

OPEC sfidează la fel de mult decizia Toyota de a paria pe mașini cu hidrogen, la fel și ținta stabilită de cel mai mare producător mondial de mașini de a înceta producția de mașini pe motorină și benzină până în 2050.

Goldman Sachs estimează că vehiculele ce se pot conecta la rețeaua de electricitate vor ajunge la o cota de piață în lume de 22 la sută în cel mult zece ani, ca prețul bateriilor va scădea cu 60 la sută în următorii cinci ani și că autonomia mașinilor electrice va urca cu 70 la sută în cincinalul ce urmează.

Aceste estimări sunt dintr-o altă lume față de cele ale OPEC, scrie publicația britanică, adăugând că aceste prognoze pot fi chiar depășite de viitoarele salturi tehnologice.

De exemplu, o echipă de chimiști de la Cambridge susține că a dezvoltat tehnologia bateriei litiu-aer, cu o eficienta de 90 la sută, capabilă să ofere unui vehicul energie să meargă de la Londra la Edinburgh (660 km. nota red.) cu o singură încărcare.

Noua tehnologie promite să taie patru cincimi din costurile actuale și să ajungă pe șosele în zece ani.

Pe lângă asta, veniturile anuale OPEC s-au prăbușit de la 1.200 de miliarde de dolari în 2012 la circa 400 mld. dolari la cotațiile actuale, cu costuri bugetare și politice mari pentru țările din cartel.

Sheikh Ahmed Zaki Yamani, fostul ministru saudit al petrolului a avertizat într-un interviu pentru The Telegraph acum 15 ani că va veni și ziua scadenței, menționând în mod special tehnologiile pilelor de combustie. „Peste treizeci de ani va exista o cantitate enormă de petrol și niciun cumpărător. Petrolul va fi lăsat în pământ. Epoca de Piatra va ajunge la final, dar nu pentru că ne vor lipsi pietrele”, comenta fostul ministru saudit.

Sursa: hotnews.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:56

Anul trecut s-au vândut în lume 86 milioane de automobile noi, iar SUV-urile au atins o cotă record de 36%, în timp ce mașinile electrice au avut și ele un an record, cu 1,2 milioane de unități. Datele JATO arată că cele mai vândute modele auto din lume sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:54

Îndrăgita interpretă Geta Burlacu susţine Partidul Democrat din Moldova, la alegerile parlamentare din 24 februarie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:53

Rusia pregătea un ajutor pentru viceministrul italian de orientare ultra-dreapta, Matteo Salvini, pentru ca acesta sa obțină succes la alegerile pentru Parlamentul European din luna mai. În acest sens, statul rus era dispus sa acorde o finanțare secretă în valoare de 3 milioane...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:26

Şeful organizaţiei din Suruceni a PAS, Vitalie Cara, şi-a îndemnat consătenii să o susţine la scrutinul de duminică pe Monica Babuc, candidat din partea Partidului Democrat din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:25

În lipsa oamenilor care provoacă accidentele, riscurile se reduc cu 90%, iar cei ce lucrează în domeniul asigurărilor auto încearcă să se pregătească pentru această schimbare. Dan Peate, un asigurator şi expert în capitalul de risc, vrea să facă pasul cel mare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:22

Iluştrii muzicieni Vitalie şi Vasile Advahov, care conduc una din cele mai bune orchestra de muyică populară din ţară, îşi exprimă public sprijinul pentru Alexandru Jizdan, candidat PDM la funcţia de deputat, pe circumscripţia 34, din Anenii Noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:22

O sondă spațială japoneză a aterizat cu succes pe un asteroid aflat la 340 de milioane de kilometri de Pământ. Hayabusa2 va colecta probe care ar putea răspunde unor întrebări despre originea vieții, transmite DW.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:20

În drum spre o întâlnire cu alegătorii din satul Vărzăreşti, raionul Nisporeni, liderul Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a făcut un scurt popas la casa părintească din Grozeşti, unde-l aşteptau mama sa, Zinaida Plahotniuc, şi cele trei surori ale sale,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:05

Atunci când oamenii de ştiinţă calculează câtă materie ar trebui să existe în Univers, estimările lor depăşesc vast cantitatea de materie observată. De fapt, lipseşte circa o treime din materie care ar trebui să fie acolo, conform calculelor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 09:58

Soldații venezueleni au deschis focul vineri asupra cetățenilor indigeni, aproape de granița cu Brazilia, omorând două persoane, în timp ce președintele Nicolas Maduro încearcă să blocheze aducerea ajutoarelor umanitare într-o țară devastată economic, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 23 Februarie 2019, ora: 07:53 de George Mârzencu

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar Din editia print

Dodon a fost premiat pentru propagandă românească în satul Sadova

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 23 Februarie 2019, ora: 06:00

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Când vorbim despre viața cuvintelor românești trebuie să începem cu... începutul: am arătat în episodul precedent că limba română continuă latina, limba-mamă. Este un adevăr pe care nu mă sfiesc să-l repet ori de câte ori voi avea prilejul s-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 01:27

Legăturile dintre președintele moldovean, Igor Dodon, și cel rus, Vladimir Putin, au o componentă financiară directă. Astfel, cel puțin 70.000 de euro au intrat în contul fundației “Din suflet”, a Galinăi Dodon (soția președintelui Republicii Moldova).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:29

Autoritățile de la Chișinău au informat astăzi Adunarea Parlamentară a OSCE despre imixtiunile grsolane ale Federației Ruse în procesul electoral din Republica Moldova. Deputatul democrat Sergiu Sîrbu s-a referit inclusiv la noul dosar fabricat de Moscova pe umele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:27

Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova dezminte, într-un comunicat de presă, informațiile tirajate de o parte a mass-media privind pretinsa înjunghiere a lui Veaceslav Platon, în Penitenciarul nr. 13.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:12

Rareori ți-e dat să vezi o criză de identitate a unei formațiuni politice în ajun de alegeri precum cea prin care trece astăzi blocul ACUM. Câteva zile în urmă, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate; Mihai Popșoi, a surprins pe toată lumea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:11

Declanșarea de către Rusia a unui dosar penal în care ar figura Vlad Plahotniuc, poartă un evident caracter electoral câtă vreme acest lucru se întâmplă cu două zile înainte de alegerile din R.Moldova. De această părere este analistul politic Ion...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:59

Fostul președinte al filialei Botanica a PPDA, Sergiu Cibotăreanu, susține că formațiunea condusă de Andrei Năstase nu este nici pe departe una proeuropeană. Potrivit lui, partidul format pe baza mișcării protestatare din 2015 a deviat foarte mult de la traseul său inițial....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:58

Mai mulți artiști iluștri își exprimă încrederea că PDM poate continua schimbările bune din Moldova, așa cum a făcut-o și în ultimii ani. Ei declară, în câteva mesaje live pe Facebook, că vor vota pentru Moldova și pentru fapte, nu vorbe, la alegerile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:56

Unul din autoturismele care asigura protecția în cortegiul prezidențial a fost accidentat astăzi, în timp ce se afla în misiune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:55

Astăzi povara fiscală pe care un angajator o simte este mai mică decât în urmă cu trei ani. Acest lucru se datorează actualei guvernări, care trebuie să-și continue actvitatea și după alegerile din 24 februarie, susțin managerii centrului comercial Grand Hall, într-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:54

Departamentului american pentru Securitate Internă a creat o universitate falsă, Universitatea din Farmington, pentru a lansa o capacană și pentru a aresta studenții străini care încearcă să rămână pe teritoriul american în mod ilegal, relatează The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:53

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, şi omologul său lituanian, Dalia Grybauskaite, au semnat joi, la Varşovia, o declaraţie privind securitatea comună, care include coordonarea politicilor de apărare şi securitate ale celor două ţări în cadrul NATO şi al Uniunii Europene şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:50 de Ana Marchitan

Duminică, 24 februarie, în R. Moldova, vor avea loc alegeri parlamentare ordinare. Astfel, pentru prima dată, cetățenii vor alege cei 101 deputați conform sistemului electoral mixt. Adică, 50 dintre aceștia vor accede în Legislativ pe liste de partid, mandatele urmând să...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)