Astăzi 21 Septembrie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la 20 Septembrie 2019
Abonamente

Social 20 Septembrie 2016, ora 08:44    Din editia print

Majorări salariale cu țâra pentru profesori

Marime Font

Noul an de învățământ a venit cu noi majorări salariale pentru cadrele din sistemul de învățământ. Chiar dacă în bugetul pentru acest an, se prevedea o creștere de zece la sută, profesorii vor avea parte de o mărire cu 8,6 la sută. Ce spun profesorii despre cele câteva sute de lei adăugați la salariu, aflați în materialul următor.  

Bugetul de stat pentru anul 2016 prevedea majorări de salariu pentru judecători și procurori cu 90 la sută, pentru funcționarii publici cu 15 la sută, iar pentru bugetari cu doar zece la sută. Se întâmplă în măsura creșterii procentuale preconizate salariului mediu în economia națională în anul de raportare, în comparație cu un salariu mediu al cadrelor didactice din trimestrul IV al anului precedent. Pentru 2016, salariul mediu prognozat este de 5050 de lei pe lună. Totodată, potrivit informaţiilor Biroului Naţional de Statistică, în ultimul trimestru din 2015, salariul mediu lunar al cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar a fost de 4650 de lei. Pentru realizarea proiectului de majorare a salariilor cadrelor didactice în 2016, sunt necesare 85 de milioane de lei.

„E mai bine, decât nimic”

Pentru a afla cât de mult înseamnă această majorare pentru profesori, am discutat cu Dumitru Ivanov, președintele Consiliului General al Sindicatului Educaţiei şi Ştiinţei. „E mai bine decât nimic. Aici mare fericire nu este. Asta este legea adoptată încă acum trei ani, când prim-ministru era Iurie Leancă. Ca să nu mai facem noi acțiuni de protest, a spus că media pe economie trebuie să fie egală cu media pe învățământ. Noi avem foarte mult personal, mai ales, în grădinițe, școli, universități, care au salariu de circa 900 de lei. Nu poate profesorul să trăiască cu un așa salariu.

Au fost niște inițiative din partea profesorilor din orașe de a protesta, dar s-au oprit. Chiar de la începutul lunii septembrie profesorii erau hotărâți să protesteze”, a declarat președintele sindicatelor. Potrivit acestuia, ultima majorare a salariilor profesorilor a avut loc în 2013. Ivanov a adăugat că în prezent a fost inițiat un grup de lucru, care urmează să elaboreze o metodologie a salariilor diferențiate pentru cadrele didactice. „Nu știu cât de corect ar fi aceasta, că un profesor merită mai mult, iar altul mai puțin. Așteptăm luna decembrie să vedem care va fi rezultatul. Însă, este cert că, este nevoie de reformare integrală atât la programele școlare, cât și la toate elementele acestui domeniu”, a precizat liderul sindicaliștilor.

„Noi suntem în urma căruței”

Liuba Pleșca, directorul liceului din satul Sălcuța, Căușeni, a spus că profesorii din instituția, pe care o conduce, sunt nemulțumiți de această majorare. „Recent am avut un consiliu de administrație cu angajații, iar lumea nu este deloc emoționată despre aceste majorări. Nici măcar bucuroasă nu este, fiindcă toate majorările acestea cu trei la sută, cu țâra asta e mult restantă în raport cu majorarea prețurilor și cu nebuneala economică, care este la noi în țară.


Cu aceste opt la sută nu se schimbă situația deloc. S-au anunțat majorări la gazele naturale, la energia electrică, dar cum nu dai, noi suntem în urma căruței. Adică majorările acestea mai degrabă ar trebui să le spună pseudocompensări”, a precizat directoarea. Potrivit Liubei Pleșca, pentru ca un cadru didactic să trăiască decent, acesta are nevoie de un salariu de circa cinci mii de lei, ca să își poată acoperi serviciile comunale în sezonul de iarnă. „Nu mai pomenesc că profesorii au copii la studii, cărora le plătesc contracte și ei nu au gospodării. La noi în școală, profesorii nu țin oi, vaci, fiindcă toată ziua se află în școală, iar lumea lucrează cu dăruire și cu adevărat muncesc”, a spus directoarea.

„Indexarea – insultă pentru profesori”

Profesorii din raionul Florești la fel nu sunt mulțumiți de această indexare. Tatiana Pascaru este profesoară de limba și literatura română, cu o experiență de aproape 30 de ani în domeniu. „Eu lucrez pe un salariu și jumătate și am gradul întâi, cu stagiu de muncă, de aceea la salariul meu, cei 400 de lei, sunt puțini de tot. Pentru tinerii specialiști, cei 80 de lei mai mult este aproape nimic. Dacă vorbim metaforic, ne aducem aminte de vorbele lui Grigore Vieru, care a spus că „sunt iarbă, mai simplu un pot fi”. Eu aș asocia și aș compara profesorii noștri din Republica Moldova cu o iarbă, pe care toți vor să o calce în picioare sau să o taie cu coasa, în primul rând, de guvernanți. Eu aș privi această indexare sau mărire ca o insultă, pentru că, chiar își bat joc de profesori, care sunt iarba și din care toți absolut sorb seva cunoștinței, a culturii și a înțelepciunii. Absolut toți venim și suntem instruiți și învățați, și educați de profesori. De aceea, cred eu că aceste opt procente sunt un fir de nisip într-o mare”, a comentat profesoara.

Veaceslav Leiba, este profesor de istorie în orașul Cornești, dar este nevoit să mai activeze într-o instituție de învățământ, pentru ca să aibă un salariu decent. „Este infimă această majorare. Tinerii specialiști se descurcă foarte greu. Eu am colegi cu stagiu de zece ani și ei de acum vor să plece. Este destul de greu să te descurci cu 3000 de lei la nivelul prețurilor care sunt existente acum. Vor să plece din domeniu, să se ducă în străinătate. Nu mai vor, nu mai pot. Profesorii au câte doi-trei copii și nu rezistă”, a conchis profesorul care predă și la un liceu din orașul Ungheni.

„În ajunul campaniei electorale se folosesc de resurse”

Tatiana Lariușin, expertă în economie la IDIS Viitorul, a rectificat că această majorare față de rata inflației, care s-a mărit, nu produce nicio schimbare pentru categoria de persoane vizate mai sus. Specialista a mai precizat că majorarea cu câteva procente a salariilor din domeniul învățământului este mai mult o corectare pentru creșterea prețurilor. „Sectorul public acum este în criză financiară. Prima impresie este că orice politică în ajunul campaniei electorale încearcă să se folosească de acele resurse, care sunt accesibile pentru a înmuia electoratul. Părerea mea este că ar fi de dorit ca, totuși, reforma aceasta în sectorul educațional, să fie într-adevăr luată în serios. Multe lucruri care le afectează activitatea profesorilor trebuie schimbate.

De aceea, profesorii care sunt foarte fideli acestei profesii umanistice, trebuie să nu supraviețuiască, dar să aibă o viață decentă. Din acest punct de vedere se necesită reformarea în complex nu doar a reformei educației dar și celelalte domenii”, a precizat experta. În concluzie, specialista a spus că țara are nevoie de politicieni care au voință politică. „Sunt politicieni care țin la interesele proprii și promit mult, dar fac puțin. În limbajul economic acestea se numesc reforme amânate, care ne costă tot mai scump cu fiecare amânare”, a conchis experta.

Potrivit legii, un profesor universitar va ridica lunar un salariu între 3.625 şi 4.030 de lei. În acelaşi timp, un lector superior va primi aproape 3.360 de lei. Salariul mediu al unui profesor cu studii medii şi superioare va fi între 2.700 şi 3.000 de lei.

Un articol de: Lia Ciutac Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 18:53

WineTech Moldova: WINET - un nou proiect în domeniul comerțului și cooperării din sectorul vinicol din regiunea Bazinului Mării Negre

WineTech Moldova: WINET - un nou proiect în domeniul comerțului și cooperării din sectorul vinicol din regiunea Bazinului Mării Negre

 WINET este primul proiect transfrontalier din regiunea Bazinului Mării Negre ce va cuprinde, inițial, trei țări: Moldova, România și Bulgaria. În cadrul acestui parteneriat vinicol, Republica Moldova este partener lider și implementator.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 13:04

Jurnalist britanic despre Aeroportul Chișinău: promisa dezoligarhizare să nu se transforme în „dodonizare”

Jurnalist britanic despre Aeroportul Chișinău: promisa dezoligarhizare să nu se transforme în „dodonizare”

Atacurile directe și mai voalate ale președintelui Igor Dodon și Guvernului de la Chișinău asupra companiei a preluat contractul de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău provoacă tot mai multe îngrijorări în mediul diplomatic, dar și în cel al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:56

Cine este în realitate cetățeanul rus Alexander Rahr pe care presa lui Dodon îl laudă ca fiind un mare „expert german”

Cine este în realitate cetățeanul rus Alexander Rahr pe care presa lui Dodon îl laudă ca fiind un mare „expert german”

Alexander Rahr este unul dintre „picioarele de pod” ale propagandei ruse în Germania.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:36

opinie O nouă mișcare de opoziție împotriva dodonizării

O nouă mișcare de opoziție împotriva dodonizării

Scena politică de la Chișinău a fost marcată de plecarea lui Octavian Țîcu din fracțiunea Dreptate și Adevăr. Modul în care s-a produs, declarațiile actorilor politici provocate de această plecare ne arată că a existat, și în continuare există, o tensiune mare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:15

Dodonizme - Trebuie să avem relații foarte bune cu România ș Ucraina / Igor Nicolaevici n-a fost NICIODATĂ la București sau Kiev

Dodonizme - Trebuie să avem relații foarte bune cu România ș Ucraina / Igor Nicolaevici n-a fost NICIODATĂ la București sau Kiev

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a acordat un interviu în exclusivitate RFI România.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 20 Septembrie 2019, ora: 12:11

“Suntem mult mai preocupaţi de Germania decât de Brexit.” Unda de șoc ce se propagă în întreaga Europă

“Suntem mult mai preocupaţi de Germania decât de Brexit.” Unda de șoc ce se propagă în întreaga Europă

Deşi Brexitul domină agenda în prezent, Franţa este preocupată mai mult de impactul încetinirii creşterii economice a Germaniei, principalul său partener comercial, conform unei analize publicate de Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:11

FLASH /// Nistor Grozavu a fost REȚINUT / Procurorii îl acuză de depășirea atribuțiilor de serviciu

FLASH /// Nistor Grozavu a fost REȚINUT / Procurorii îl acuză de depășirea atribuțiilor de serviciu

Fostul viceprimar al Capitalei Nistor Grozavu a fost reţinut în această dimineaţă. Informaţia a fost confirmată de şeful Procuraturii Municipale, Ştefan Şaptefraţi. Acesta a declarat că Grozavu este cercetat penal pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 10:57

Drumurile europene ale alianței ACUM-PSRM /// Un miliardar rus ar putea construi șoseaua de centură a Chișinăului

Drumurile europene ale alianței ACUM-PSRM /// Un miliardar rus ar putea construi șoseaua de centură a Chișinăului

Igor Bukato, președintele grupului de companii Vozrojdenie din Sankt Petersburg, Rusia ar fi să construiască oi șosea de centură în jurul Chișinăului, care ar corespunde tuturor standardelor internaționale, anunţă Preşedinţia Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 10:17

Delegația Guvernului va cheltui aproape 270 de mii de lei pentru vizita la New York / Nu se știe cât ne va costa și „turismul” lui Dodon în America

Delegația Guvernului va cheltui aproape 270 de mii de lei pentru vizita la New York / Nu se știe cât ne va costa și „turismul” lui Dodon în America Foto: Sediul ONU

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Nicolae Popescu, alături de diplomații Tatiana Molcean și Galina Nipomici, vor merge la New York pentru a participa la cea de-a 74-a sesiune a Adunării Generală a ONU. Costul total al deplasării celor trei diplomați, care vor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 09:54

30 de minute de mers pe jos: cum îţi îmbunătăţesc starea de sănătate

Poate că la prima oră a dimineţii nu ai dispoziţia necesară să faci prea multă mişcare. Nu vorbim de exerciţiile fizice pe care le poţi face, câteva antrenamente uşoare sau stretching pentru că sigur nu sunt o prioritate. Avem obiceiul ca după ce ne trezim să mai stăm puţin...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 09:35

Un scenariu care dă fiori: Ce s-ar întâmpla în primele ore ale unui război Rusia-SUA

90 de milioane de oameni ar cădea victime ale unui război între Rusia și Statele Unite, în primele ore de la izbucnirea lui.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 08:56

După ce i-a dat țara lui Dodon, Năstase s-a trezit? / „Dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru”

După ce i-a dat țara lui Dodon, Năstase s-a trezit? / „Dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru”

Fostul deputat si ministrul MAI, Andrei Năstase, susține că dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru. 

( ) Citeşte tot articolul

Sport 20 Septembrie 2019, ora: 08:51

Europa League VIDEO /// CFR Cluj vs Lazio 2-1 / Debut de vis - Campioana României îi bate pe italieni și e lider în grupa E

VIDEO /// CFR Cluj vs Lazio 2-1 / Debut de vis - Campioana României îi bate pe italieni și e lider în grupa E

CFR Cluj a avut parte de un debut perfect în grupele Europa League, câștigând cu 2-1 duelul de pe teren propriu cu Lazio. Campioana României a fost condusă cu 1-0 de formația din Serie A, dar a restabilit egalitatea pe finalul primei reprize, grație unui penalty...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Septembrie 2019, ora: 08:49

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 SEPTEMBRIE 2019. RACII DEVIN EXCESIV DE CRITICI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 SEPTEMBRIE 2019. RACII DEVIN EXCESIV DE CRITICI

Horoscopul zilei de 20 septembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 septembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 04:22

„A mai rămas doar o cameră” Booking.com ar continua să inducă turiștii în eroare, în ciuda avertismentelor primite

„A mai rămas doar o cameră” Booking.com ar continua să inducă turiștii în eroare, în ciuda avertismentelor primite

Booking.com se apără împotriva acuzațiilor conform cărora continuă să utilizeze tactici de presiune pentru a vinde, în ciuda sancțiunilor impuse de autoritățile britanice, scrie CNN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 01:51

Ce prevede DOCUMENTUL privind Pactul Ribbentrop-Molotov care va fi votat în Parlamentul European

Ce prevede DOCUMENTUL privind Pactul Ribbentrop-Molotov care va fi votat în Parlamentul European

Parlamentul European va vota, joi, adoptarea unei rezoluții prin care UE condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov încheiat între Uniunea Sovietică și Germania nazistă, semnat la 23 august 1939.Rezoluția Parlamentului European privind 80 de ani de la începerea celui de-al Doilea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Septembrie 2019, ora: 20:08

Usatîi: „Localitățile din țară au nevoie stringentă de proiecte investiționale, iar eu sunt gata să le asigur”

Usatîi: „Localitățile din țară au nevoie stringentă de proiecte investiționale, iar eu sunt gata să le asigur”

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a declarat că pentru dezvoltarea țării este nevoie de proiecte investiționale și granturi, iar el este gata să plătească din bani proprii o echipă de experți moldoveni și străini, care să creeze aceste programe. De altfel, Usatîi...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)