Astăzi 28 Februarie 2020, Vineri - Ultima actualizare la ora 11:03
Abonamente

Social 20 Septembrie 2016, ora 08:44    Din editia print

Majorări salariale cu țâra pentru profesori

Marime Font

Noul an de învățământ a venit cu noi majorări salariale pentru cadrele din sistemul de învățământ. Chiar dacă în bugetul pentru acest an, se prevedea o creștere de zece la sută, profesorii vor avea parte de o mărire cu 8,6 la sută. Ce spun profesorii despre cele câteva sute de lei adăugați la salariu, aflați în materialul următor.  

Bugetul de stat pentru anul 2016 prevedea majorări de salariu pentru judecători și procurori cu 90 la sută, pentru funcționarii publici cu 15 la sută, iar pentru bugetari cu doar zece la sută. Se întâmplă în măsura creșterii procentuale preconizate salariului mediu în economia națională în anul de raportare, în comparație cu un salariu mediu al cadrelor didactice din trimestrul IV al anului precedent. Pentru 2016, salariul mediu prognozat este de 5050 de lei pe lună. Totodată, potrivit informaţiilor Biroului Naţional de Statistică, în ultimul trimestru din 2015, salariul mediu lunar al cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar a fost de 4650 de lei. Pentru realizarea proiectului de majorare a salariilor cadrelor didactice în 2016, sunt necesare 85 de milioane de lei.

„E mai bine, decât nimic”

Pentru a afla cât de mult înseamnă această majorare pentru profesori, am discutat cu Dumitru Ivanov, președintele Consiliului General al Sindicatului Educaţiei şi Ştiinţei. „E mai bine decât nimic. Aici mare fericire nu este. Asta este legea adoptată încă acum trei ani, când prim-ministru era Iurie Leancă. Ca să nu mai facem noi acțiuni de protest, a spus că media pe economie trebuie să fie egală cu media pe învățământ. Noi avem foarte mult personal, mai ales, în grădinițe, școli, universități, care au salariu de circa 900 de lei. Nu poate profesorul să trăiască cu un așa salariu.

Au fost niște inițiative din partea profesorilor din orașe de a protesta, dar s-au oprit. Chiar de la începutul lunii septembrie profesorii erau hotărâți să protesteze”, a declarat președintele sindicatelor. Potrivit acestuia, ultima majorare a salariilor profesorilor a avut loc în 2013. Ivanov a adăugat că în prezent a fost inițiat un grup de lucru, care urmează să elaboreze o metodologie a salariilor diferențiate pentru cadrele didactice. „Nu știu cât de corect ar fi aceasta, că un profesor merită mai mult, iar altul mai puțin. Așteptăm luna decembrie să vedem care va fi rezultatul. Însă, este cert că, este nevoie de reformare integrală atât la programele școlare, cât și la toate elementele acestui domeniu”, a precizat liderul sindicaliștilor.

„Noi suntem în urma căruței”

Liuba Pleșca, directorul liceului din satul Sălcuța, Căușeni, a spus că profesorii din instituția, pe care o conduce, sunt nemulțumiți de această majorare. „Recent am avut un consiliu de administrație cu angajații, iar lumea nu este deloc emoționată despre aceste majorări. Nici măcar bucuroasă nu este, fiindcă toate majorările acestea cu trei la sută, cu țâra asta e mult restantă în raport cu majorarea prețurilor și cu nebuneala economică, care este la noi în țară.

Loading...


Cu aceste opt la sută nu se schimbă situația deloc. S-au anunțat majorări la gazele naturale, la energia electrică, dar cum nu dai, noi suntem în urma căruței. Adică majorările acestea mai degrabă ar trebui să le spună pseudocompensări”, a precizat directoarea. Potrivit Liubei Pleșca, pentru ca un cadru didactic să trăiască decent, acesta are nevoie de un salariu de circa cinci mii de lei, ca să își poată acoperi serviciile comunale în sezonul de iarnă. „Nu mai pomenesc că profesorii au copii la studii, cărora le plătesc contracte și ei nu au gospodării. La noi în școală, profesorii nu țin oi, vaci, fiindcă toată ziua se află în școală, iar lumea lucrează cu dăruire și cu adevărat muncesc”, a spus directoarea.

„Indexarea – insultă pentru profesori”

Profesorii din raionul Florești la fel nu sunt mulțumiți de această indexare. Tatiana Pascaru este profesoară de limba și literatura română, cu o experiență de aproape 30 de ani în domeniu. „Eu lucrez pe un salariu și jumătate și am gradul întâi, cu stagiu de muncă, de aceea la salariul meu, cei 400 de lei, sunt puțini de tot. Pentru tinerii specialiști, cei 80 de lei mai mult este aproape nimic. Dacă vorbim metaforic, ne aducem aminte de vorbele lui Grigore Vieru, care a spus că „sunt iarbă, mai simplu un pot fi”. Eu aș asocia și aș compara profesorii noștri din Republica Moldova cu o iarbă, pe care toți vor să o calce în picioare sau să o taie cu coasa, în primul rând, de guvernanți. Eu aș privi această indexare sau mărire ca o insultă, pentru că, chiar își bat joc de profesori, care sunt iarba și din care toți absolut sorb seva cunoștinței, a culturii și a înțelepciunii. Absolut toți venim și suntem instruiți și învățați, și educați de profesori. De aceea, cred eu că aceste opt procente sunt un fir de nisip într-o mare”, a comentat profesoara.

Veaceslav Leiba, este profesor de istorie în orașul Cornești, dar este nevoit să mai activeze într-o instituție de învățământ, pentru ca să aibă un salariu decent. „Este infimă această majorare. Tinerii specialiști se descurcă foarte greu. Eu am colegi cu stagiu de zece ani și ei de acum vor să plece. Este destul de greu să te descurci cu 3000 de lei la nivelul prețurilor care sunt existente acum. Vor să plece din domeniu, să se ducă în străinătate. Nu mai vor, nu mai pot. Profesorii au câte doi-trei copii și nu rezistă”, a conchis profesorul care predă și la un liceu din orașul Ungheni.

„În ajunul campaniei electorale se folosesc de resurse”

Tatiana Lariușin, expertă în economie la IDIS Viitorul, a rectificat că această majorare față de rata inflației, care s-a mărit, nu produce nicio schimbare pentru categoria de persoane vizate mai sus. Specialista a mai precizat că majorarea cu câteva procente a salariilor din domeniul învățământului este mai mult o corectare pentru creșterea prețurilor. „Sectorul public acum este în criză financiară. Prima impresie este că orice politică în ajunul campaniei electorale încearcă să se folosească de acele resurse, care sunt accesibile pentru a înmuia electoratul. Părerea mea este că ar fi de dorit ca, totuși, reforma aceasta în sectorul educațional, să fie într-adevăr luată în serios. Multe lucruri care le afectează activitatea profesorilor trebuie schimbate.

De aceea, profesorii care sunt foarte fideli acestei profesii umanistice, trebuie să nu supraviețuiască, dar să aibă o viață decentă. Din acest punct de vedere se necesită reformarea în complex nu doar a reformei educației dar și celelalte domenii”, a precizat experta. În concluzie, specialista a spus că țara are nevoie de politicieni care au voință politică. „Sunt politicieni care țin la interesele proprii și promit mult, dar fac puțin. În limbajul economic acestea se numesc reforme amânate, care ne costă tot mai scump cu fiecare amânare”, a conchis experta.

Potrivit legii, un profesor universitar va ridica lunar un salariu între 3.625 şi 4.030 de lei. În acelaşi timp, un lector superior va primi aproape 3.360 de lei. Salariul mediu al unui profesor cu studii medii şi superioare va fi între 2.700 şi 3.000 de lei.

Un articol de: Lia Ciutac Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 10:39

Cel puțin 33 de soldați turci au fost uciși într-un atac aerian întreprins de forțele regimului de la Damasc în nord-vestul Turciei, în provincia Idlib, relatează BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 10:05

(FOTO, VIDEO) În memoria victimelor Masacrului de la Hodjalî! „Au fost uciși doar pentru că erau azeri”

(FOTO, VIDEO) În memoria victimelor Masacrului de la Hodjalî! „Au fost uciși doar pentru că erau azeri”

Pe 26 februarie, la Chișinău, cu sprijinul Ambasadei Republicii Azerbaidjan și al Congresului Azerilor din Moldova, a avut loc o conferință dedicată celei de-a 28-a comemorări a victimelor Masacrului de la Hodjalî. La evenimentul care a avut loc pentru prima dată la Muzeul Național...

( ) Citeşte tot articolul

Film 28 Februarie 2020, ora: 09:40

Proiecţiile "Siberiei din oase" la Patria Multiplex

Proiecţiile "Siberiei din oase" la Patria Multiplex

Proiecţiile docudramei "Siberia din oase", un film despre deportările din Moldova, care a avut un răsunător ecou la public.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 08:18

Voronin despre "Pomelnicul" lui Igor Dodon: "Știți nu e prostie, dar este idiotism"

Voronin despre "Pomelnicul" lui Igor Dodon: "Știți nu e prostie, dar este idiotism"

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, spune ca este o prostie ca presedintele Igor Dodon sa aiba un “Pomelnic personalizat”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 08:10

Slusari crede că este „etic și moral” ca Maia Sandu să se retragă în favoarea lui Andrei Năstase, care conform ultimelor sondaje ar fi susținut de tocmai 3,4% din cetățeni

Slusari crede că este „etic și moral” ca Maia Sandu să se retragă în favoarea lui Andrei Năstase, care conform ultimelor sondaje ar fi susținut de tocmai 3,4% din cetățeni

„Sub aspect moral, ţinând cont de pasul care l-a făcut Andrei Năstase în 2016, şi nu doar Andrei Năstase, dar tot partidul. Noi doar nu ne-am retras din cursă şi am stat acasă. Câteva săptămâni noi am făcut un volum nebun de muncă în teritoriu.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 28 Februarie 2020, ora: 08:05

Pavel Filip, despre acuzațiile Pro Moldova: „Minciuni grosolane. Să aibă drum bun”

Pavel Filip, despre acuzațiile Pro Moldova: „Minciuni grosolane. Să aibă drum bun”

Președintele PDM, Pavel Filip, a respins acuzațiile aduse de deputata Pro Moldova Eleonora Graur, care a spus că atât ea, cât și democrații care au părăsit organizația teritorială PDM Rezina sunt intimidați și amenințați. „Face parte din minciuni grosolane”, a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 07:46

CORONAVIRUS: 18 noi cazuri de infectare în Germania

CORONAVIRUS: 18 noi cazuri de infectare în Germania

Un număr de 18 noi cazuri de contaminare cu noul coronavirus au fost diagnosticate joi seară în Germania, potrivit autorităţilor sanitare regionale, crescând la 44 numărul de persoane infectate în ţară, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 07:35

Grav accident la PERESECINA. O mașină s-a răsturnat și a ajuns într-o curte - VIDEO

Grav accident la PERESECINA. O mașină s-a răsturnat și a ajuns într-o curte - VIDEO

Imaginile de la fața locului au fost postate în grupul Automobilist.md, pe o rețea de socializare.

( ) Citeşte tot articolul

Chișinău 28 Februarie 2020, ora: 07:28

Codreanu crede că împrumutul din care vor fi procurate autobuze pentru capitală va băga cetățenii în datorii

Codreanu crede că împrumutul din care vor fi procurate autobuze pentru capitală va băga cetățenii în datorii

După ce edilul capitalei, Ion Ceban, a anunțat că până la sfârșitul anului Primăria va procura 100 de autobuze noi din Belarus, ex-primarul interimar Ruslan Codreanu spune că autoritățile bagă chișinăuienii în datorii. Aceasta din cauza sumei creditului ce trebuie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 07:24

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, VINERI 28 FEBRUARIE 2020. Dragoste și siguranță până la capăt!

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, VINERI 28 FEBRUARIE 2020. Dragoste și siguranță până la capăt!

Astazi are loc o cuadratura intre Venus in Berbec si Pluto in Capricorn, transformand ziua in una super intensa si sexy. Daca inima ta isi doreste ceva si exista un monstru in calea dorintei, acesta e alcatuit fie din fricile tale fie din ambitiile egoului tau, gelozie sau lacomie. Dar degeaba...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 07:18

Japonia oferă R. Moldova un CREDIT cu rată de 20 de ori mai mică decât dobânda la creditul rusesc promis lui Dodon

Japonia oferă R. Moldova un CREDIT cu rată de 20 de ori mai mică decât dobânda la creditul rusesc promis lui Dodon

Republica Moldova va accesa un credit japonez preferenţial în valoare de 18,6 milioane de dolari pentru modernizarea tehnicii şi a echipamentului agricol. Un proiect de hotărâre cu privire la iniţierea negocierilor asupra proiectului Acordului de împrumut dintre Guvern şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 07:12

Cruzimea împotriva animalelor se pedepsește!

Cruzimea împotriva animalelor se pedepsește!

 Bestialitatea, barbaria cu care unii indivizi aleg să acționeze poate pentru amuzament, din frustrare sau din dorința de a-și exterioriza superioritatea asupra necuvântătoatelor a devenit o adevărată problemă, un adevărat fenomen social în zilele noastre care cu greu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 07:09

VIDEO - Pieton accidentat pe trotuar

VIDEO - Pieton accidentat pe trotuar

Accident de groază în capitală. Două mașini s-au tamponat și au lovit un pieton. Totul s-a întâmplat în dimineața de 27 februarie, la intersecția străzilor Zamfir cu Doncev. La fața locului, poliția a stabilit că un șofer de 20 de ani, conducând un...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 28 Februarie 2020, ora: 07:00

Cu toții știm că Vitamina C este importantă pentru sistemul nostru imunitar. Din fericire, sunt o multitudine de legume și fructe cu care ne putem ajuta organismul să rămână sănătos.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 04:14

Un britanic ar putea deveni cel mai în vârstă bărbat din lume, după decesul japonezului de 112 ani - VIDEO

Un britanic ar putea deveni cel mai în vârstă bărbat din lume, după decesul japonezului de 112 ani - VIDEO

Un fost profesor și inginer din Hampshire, Marea Britanie, în vârstă de 111 ani, urmează să fie desemnat drept cel mai în vârstă bărbat din lume. Bob Weighton, care s-a născut pe 29 martie 1908, urmează să fie deținătorul recordului după decesul lui Chitetsu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 04:10

În contextul riscului de contaminare cu coronavirusul Covid–19, Patriarhia Română recomandă evitarea temporară a sărutării icoanelor din biserică, persoanele putând săruta icoanele din propria casă, arată un comunicat al patriarhiei. Persoanele care manifestă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 00:53

opinie A început acțiunea americano-europeană de anihilare a președintelui pro-rus Igor Dodon

A început acțiunea americano-europeană de anihilare a președintelui pro-rus Igor Dodon

„Filumena Marturano sau Divorţ în stil italian” e un spectacol de succes al Teatrului Național din București, jucat, de altfel, și la Chișinău. Subiectul piesei e cunoscut şi din celebrul film „Căsătorie în stil Italian” (cu Sophia Loren şi Marcello...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 00:49

Un nou caz suspect de coronavirus. O tânără din TIMIȘOARA, plasată în carantină

Un nou caz suspect de coronavirus. O tânără din TIMIȘOARA, plasată în carantină

Un nou caz suspect de coronavirus a apărut la Timișoara. Este vorba despre o tânără care s-a întors de la Veneția, în weekend, cu autocarul, și era în autoizolare acasă, pentru că venea dintr-o zonă declarată de risc de autoritățile italiene. Tânăra a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 00:08 de Mihaela Culcinschi

OPERAȚIUNEA FILIP? Trei tineri au adus 1,5 mln. de euro din Moscova și București pentru a cumpăra Casa Presei și cantina Guvernului

OPERAȚIUNEA FILIP? Trei tineri au adus 1,5 mln. de euro din Moscova și București pentru a cumpăra Casa Presei și cantina Guvernului

La începutul anului trecut, înainte de alegerile parlamentare în urma cărora Partidul Democrat a pierdut puterea în R. Moldova, fosta cantină a Cancelariei de Stat a fost înstrăinată din proprietatea statului cu numai 9 mln. lei, iar 2000 de metri pătrați din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 17:10

Cartofi umpluți cu brânză și piept de curcan la cuptor

Cartofi umpluți cu brânză și piept de curcan la cuptor

Iata o reteta deosebita, foarte usor de preparat: Cartofi umpluti cu branza si piept de curcan la cuptor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 17:06

Bruschete cu roșii și legume fripte

Bruschete cu roșii și legume fripte

Va prezentam o deliciosa reteta de bruschete cu rosii si legume fripte.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 16:58

Care este cea mai bună perioadă a zilei pentru a face sport, potrivit cercetătorilor

Care este cea mai bună perioadă a zilei pentru a face sport, potrivit cercetătorilor

Pentru a stimula functiile de invatare si memorare ale creierului exista o anumita perioada a zilei cand ar trebui sa faci sport, spun specialistii. Cel mai bun moment al zilei in care ar trebui sa fii in sala de sport pentru antrenament este dimineata, pentru ca exercitiile facute inca de la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 16:52

Hipertensiunea intracraniană: simptome, diagnostic, tratament

Hipertensiunea intracraniană: simptome, diagnostic, tratament

Creierul joacă rolul de centru de control al întregului organism, așa că este firesc să devenim foarte îngrijorați dacă vreo afecțiune ajunge să determine modificări aici. Unul dintre sindromurile frecvente la acest nivel este hipertensiunea intracraniană! Ce este...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)