UE / Nato

Majoritatea medicilor din UE care lucrează în Marea Britanie iau în considerare plecarea, din cauza Brexit-ului

La sondajul realizat de GMC au luat parte 2.115 medici veniți din Zona Economică Europeană (EEA), care cuprinde statele membre ale UE, dar și Norvegia, Islanda și Liechtenstein, și a relevat că 1.171 dintre ei (55%) se gândesc să părăsească Marea Britanie, votul în favoarea Brexit-ului fiind una dintre cauze, a relatat marți Independent în ediția sa online.

Numărul medicilor proveniți din UE sau EEA este de circa 10.200, aproximativ 9% din numărul total de medici din cadrul NHS, conform statisticilor oficiale. Iar dacă jumătate dintre ei ar părăsi Marea Britanie, atunci acest lucru ar avea un impact uriaș asupra sistemului de sănătate, care are deja deficit de personal în unele zone.

Dintre cei 1.171 de medici care au spus că se gândesc să plece, 596 (45%) au precizat că intenționează să facă acest lucru în următorii doi ani, iar 312 (24%) — în următorii 3-5 ani.

Peste 1.000 dintre medicii din UE și EEA au adăugat comentarii, spunând în sondaj ce părere au despre Brexit și despre impactul acestuia asupra activității lor. GMC a precizat că s-au conturat două teme principale: impactul emoțional al Brexit-ului — mulți medici spunând că se simt nedoriți și demoralizați — și nesiguranța privind viitorul statutului lor de rezidenți. Această nesiguranță a fost amplificată foarte probabil și de refuzul premierului Theresa May de a confirma cel puțin deocamdată menținerea drepturilor cetățenilor din UE în Marea Britanie după Brexit, mai comentează Independent.

"Medicii din EEA au o contribuție uriașă și vitală la serviciile de sănătate din Marea Britanie. Este extrem de îngrijorător că unii dintre ei iau în considerare părăsirea Marii Britanii în următorii câțiva ani. Dacă vor pleca, acest lucru ar avea un impact mare asupra pacienților și ar pune sub o presiune și mai mare restul profesiei medicale din Marea Britanie", a declarat directorul executiv al GMC, Charlie Massey.

Sondajul GMC vine în contextul în care există deja o îngrijorare extrem de răspândită în legătură cu deficitul de personal cu care se confruntă NHS.

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *