Majoritatea socialistă a respins candidatura magistratei Viorica Puică la funcția de judecătoare la Curtea Supremă de Justiție (CSJ).

publicat în Actualitate pe 14 Martie 2021, 17:36

 Majoritatea Parlamentară a respins candidatura magistratei Viorica Puică la funcția de judecătoare la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Vasile Bolea, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, a propus respingerea proiectul de lege, motivând că acesta nu a acumulat numărul de voturi pentru a fi înaintat spre examinare și adoptare în plenul Parlamentului.

 Totodată, Dinu Plângău, deputatul fracțiunii parlamentare Platforma Demnitate și Adevăr” (DA), a declarat că „de fapt, a avut loc o înțelegere politică pe seama justiției”, precizând că „nu se cunosc motivele pentru care unii candidați au fost votați și care sunt motivele pentru care unii au fost respinși”.

În cadrul ședinței Parlamentului din 12 martie, Vasile Bolea, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, a propus respingerea proiectul de lege privind numirea în funcție a judecătoarei Viorica Puică la CSJ până la atingerea plafonului de vârstă, motivând doar că proiectul de lege, fiind propus votului în cadrul ședinței Comisiei juridice, numiri și imunități, nu a acumulat numărul de voturi pentru a fi înaintat spre examinare și adoptare în plenul Parlamentului. Astfel, cu majoritate de voturi, candidatura magistratei a fost respinsă.

Totodată, în cadrul ședinței de vineri, Tamara Chișca-Doneva, magistrata care a făcut parte din completul de judecători care a luat decizia finală în dosarul „Gemeni” și a dus la obligarea statului de către Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) să achite prejudicii de până la 3,6 mln de euro, a fost numită de Parlament în funcția de vicepreședintă a CSJ. Proiectul de hotărâre privind numirea în funcția de vicepreședintă a CSJ, președintă a Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ a fost votat de majoritatea parlamentară, deși pentru excluderea proiectului de pe ordinea de zi au votat 31 de deputați.