Actualitate

Malurile de Prut, un nou Zid chinezesc

Introducerea vizei pentru cetatenii romani din Romania care vor sa calatoreasca in RM a condus la crearea unui zid chinezesc dintre cele doua state. Intrebarea „cati romani au intrat in Moldova dupa 7 aprilie?” ramane in suspans, deoarece atat Chisinaul oficial, cat si Bucurestiul evita sa vorbeasca la acest subiect. Iar mica noastra investigatie s-a soldat cu o aventura si un joc de-a telefonul stricat.

Conform noilor prevederi, cetatenii romani care doresc sa vina in RM au nevoie de invitatii din partea cetatenilor moldoveni, eliberate de Biroul Migratie si Azil al MAI, pentru a fi prezentate ulterior doar la Sectia consulara a Ambasadei RM la Bucuresti. Apoi, termenul de perfectare a vizei este de cinci zile lucratoare.

Intrebat cate cereri de acest fel au fost depuse pana in prezent, Veaceslav Banzari, directorul Biroului Migratie si Azil al MAI, ne-a declarat ca legea nu-l obliga sa ne ofere „la solicitare” asemenea informatii si ne-a sugerat sa facem un demers oficial – care poate fi satisfacut timp de 30 de zile calendaristice – ori sa ne adresam Serviciului de presa al MAI. Totusi, un responsabil al Biroului ne-a spus ca, zilnic, institutia este asaltata de numerosi solicitanti ai invitatiilor de obtinere a vizelor si administratia a fost nevoita sa ofere un oficiu mai spatios in acest scop. Ala Meleca, sefa Serviciului de presa al MAI, ne-a raspuns neputincioasa ca nicio zi nu i-a ajuns sa afle cati romani au obtinut invitatii de obtinere a vizelor timp de doua saptamani.

Telefonul Consulatului RM de la Bucuresti, desi e afisat pe site-ul oficial al Ambasadei RM, suna de parca ai suna… in cosmos. Un reprezentant al ambasadei a pus problema in carca Departamentului afaceri consulare al Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene. Nici acolo, insa, jurnalistii cu asemenea demersuri nu sunt bineveniti. Dorina Roman, responsabila de relatiile cu presa a ministerului in cauza, nu a scos informatiile de sub capac. Si Consulatul Roman tace in ceea ce priveste accesul propriilor cetateni dupa zidul chinezo-moldovenesc.

Adio, tovarasi!

De fapt, introducerea vizelor pentru cetatenii romani este o problema de ordin economic, ne sugereaza mai multi experti. Romania este cel mai mare partener comercial al RM, in 2008 a depasit Rusia pentru prima oara semnificativ. Balanta de plati comerciale cu Romania este favorabila RM. In aceste conditii, autoritatile comuniste au inceput sa se teama de impactul economic romanesc tot mai pronuntat, ce ar putea conduce la o blocare atat pentru coruptii de la conducere, dar si pentru rusi. Asa cum cineva a prevazut scenariul devastarilor din 7 aprilie, s-a dorit si introducerea vizelor pentru cetatenii romani si, deci, blocarea relatiilor economice si celor diplomatice dintre cele doua state. Au si fost contramandate festivalurile de Film Documentar „Cronograf” si cel al Filmului Romanesc. Iar daca nu se va sparge zidul chinezo-moldovenesc, va fi paralizata si dezvoltarea celor trei euroregiuni de la granita moldo-romana – „Dunarea de Jos”, „Prutul de Sus” si „Siret-Prut-Nistru”. Se vor pierde mari posibilitati de colaborare transfrontaliera si accesul la fonduri substantiale europene pentru saracele raioane basarabene, aruncate din nou in prapastia saraciei fara solutii de schimbare.

Pana si influentul om de afaceri roman Dinu Patriciu, care foarte rar scrie in presa, a lansat un semnal de alarma in privinta situatiei economice a RM, a „locului condus de banditi sub brand comunist”. „Moldova este victima cinismului politic desavarsit: cetateni, sunteti liberi economic, dar marile afaceri le facem noi. Mafia confisca economia prin instrumente politice. Nu va bagati in politica, aveti doar libertatea de-a ne alege”, scrie Dinu Patriciu. Oricum, el ne face sa fim optimisti: „Cifrele dovedesc totusi ca integrarea economica naturala exista. Ea ii va zbura de la putere pe comunisti in ciuda spuselor lui Voronin: „Vom rezista pana la capat, asa cum Cuba rezista pradatorilor imperialisti”. Solutia pentru Moldova este economica si, din fericire, nu are intoarcere. Adio, tovarasi!”.

Sursa: Angelina Olaru
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *