Astăzi 20 Ianuarie 2019, Duminică - Ultima actualizare la 19 Ianuarie 2019
Abonamente

Atitudini 7 Aprilie 2014, ora 06:57    Din editia print

Marime Font

Mama noastră cea de toate zilele

Când eram la şcoală, în clasele primare, făceam serbări dedicate mamelor. 

Şi acum îmi amintesc un refren: „De ziua ta, mămico,/ În dar ţi-am adus inima/ Şi crede-mă, mămico,/ Un dar mai frumos nu se putea!”. Astăzi îmi răspund singură: ba se putea, o maşină de spălat.

Cele mai dese amintiri din copilăria mea, şi cred că a noastră a tuturor, e mama aplecată ba peste cada din baie, ba peste lighean, spălând haine. Celelalte amintiri sunt din bucătărie. Sau eventual de la sapă. Sigur, e vorba de mama, aşa că îmi amintesc cu drag. Şi mulţumesc lui Dumnezeu că în familia mea se respectau duminicile, aşa că îmi pot aminti şi anumite ieşiri la grătar cu finii sau cu alţi prieteni de familie. Acolo e şi mama. Închid ochii şi o văd. Dar nu făcând plajă sau bând un pahar de bere, ci făcând împreună cu fina salata ori pregătind carnea. Nici măcar după ce toţi ne-am săturat nu îmi amintesc de mama şezând. Adună masa, spală la pârâul mic de la Valea Izvorului paharele, farfuriile, cuţitele. Însă voi spune că există totuşi o amintire cu mama şezând pe iarbă, cu o privire mulţumită şi cu o bucată de cozonac în mână. Pe care aproape o frământă cu degetele, nu ştiu de ce, aşa face ea. E pauza de masă luată la pusul sau scosul cartofilor. În momentele respective până şi mama face o pauză.


Sigur că mamele rămân doar cu acel cadou minunat despre care vorbea cântecul: inimile noastre. Şi dacă avem un tată bun, nişte flori de ziua lor. Însă noi avem multe dorinţe pentru ele: să fie fericite, să nu mai muncească aşa de mult, să fie mulţumite de noi, să trăiască mult.
De aceea tot acest scandal legat de modificarea Legii 332 mă face să îmi pun câteva întrebări absolut legitime: politicienii noştri sunt născuţi în eprubetă? Oare doamna Buliga nu şi-ar fi dorit ca mama dumneaei să nu fie obligată să spele „pelincuţe”? Oare chiar consideră că mamelor le ajung inimile fiilor?

Mamele din zilele noastre pleacă să muncească în străinătate. Aşa că atunci când ele vor sta aplecate să spele podelele unor străini, copiii nu le vor vedea şi nu vor avea aceleaşi amintiri pe care le avem noi. Ei îşi vor aminti o femeie aproape necunoscută, cu o voce extrem de familiară, coborând din autocar cu genţi mari.

Cred că în ziua în care mi-ar sta în putinţă să schimb o lege, care ar dezavantaja mămicile, n-aş putea suporta privirea mustrătoare a mamei, şi – probabil – bătaia bine meritată pe care mi-ar aplica-o surorile mele, care sunt deja mămici. Nu, nu m-aş mai duce acasă. N-aş mai privi în ochi copiii ale căror mame ar lucra „la Italia”. Fiindcă eu ţin minte şi azi câtă suferinţă am avut când mama a fost câteva săptămâni în spital. Şi nu fiindcă era bolnavă, eram prea mică să înţeleg, ci fiindcă îmi era foarte dor de ea. Tata avea grijă de noi cum trebuie. Ne spăla, ne îmbrăca, ne aducea bomboane. Dar mie, cea mai mică din familie, îmi era dor de mama. Căutam cămaşa ei de noapte şi o miroseam. Chiar la un moment dat am agăţat-o la fereastră, m-am dus în faţa blocului şi le spuneam tuturor vecinilor care treceau pe acolo: „Uite, s-a întors mami!”.
Din cauza acestor amintiri cred că cei care au tăiat din indemnizaţii nu au nici mame, nici ruşine.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 23:29

 Președintele Dodon, a avut astăzi un program de lucru foarte aglomerat. Dimineața și-a tras un selfie făcător de minuni cu Mitropolitul Vladimir, mai apoi si-a tras niște poze la federația de șah iar la finele zilei de lucru, s-a filmat în chiloți cum se crucește in fața...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:22

 Polonezii și-au luat adio de la primarul orașului Gdansk, Pawel Adamowici, unul dintre cei mai respectați politicieni din țară, asasinat de un dezechilibrat mintal, duminica trecută. Peste 50 de mii de oameni au luat parte la funeralii în orașul-port de la Marea Baltică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:17

 România se pregătește din vara anului trecut, sub coordonarea prim ministrului, pentru retragerea Marii Britanii din UE fără un acord. Este una dintre precizările făcute de Ministerul de Externe pentru Știrile TVR.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:13

 Mii de persoane au protestat sâmbătă în capitala Ungariei, Budapesta, împotriva Guvernului condus de prim-ministrul Viktor Orban şi a legii care modifică regimul orelor suplimentare, relatează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:08

 Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) Cluj cere Ministerului Educației retragerea titlului de doctor acordat fostului procuror șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, confirmând după un an de cercetări că aceasta și-ar fi plagiat teza de doctorat,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 21:49

 Dacă ești român, e imposibil să îți fi petrecut copilăria fără să fi auzit de celebrul deochi. Știi povestea: venea o rudă în vizită, seara se întâmpla să te simți rău, așa că părinții sau bunicii tăi trăgeau concluzia cea mai logică...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 21:45

 Tabelul periodic a fost descoperit într-un laborator de chimie de la University of St. Andrews, din Scoția. În depozitul departamentului de chimie nu s-a făcut curățenie generală încă de la deschiderea din 1968. Un efort de acest fel a fost făcut în 2014, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 21:40

 Trei turişti, între care un copil de 14 ani, care s-au rătăcit în Munţii Făgăraş, pe Valea Arpaşului, au fost recuperaţi de jandarmii montani după mai bine de 12 ore, transmite corespondentul MEDIAFAX.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 12:54

 Cel puţin o dată pe an – de Ziua Culturii Naţionale, pe 15 ianuarie (perfectă sincronizare a celor două ţări, România şi Republica Moldova!) – e de bun simţ să-i chestionăm pe urmaşii lui Vasile Alecsandri, cum e cu lectura poeziei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 12:22

Investiții masive, gazoducte, atragerea Serbiei în acordul de liber schimb al Uniunii Euroasiatice și alte „minuni”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 11:32

 Simona Halep, numărul 1 mondial a întâlnit-o în Turul III de la Australian Open pe jucătoarea americană Venus Williams. Simona a câștigat în două seturi 6-2 6-6-3. În sferturile de finală Simona Halep o va înfrunta pe mult mai celebră Serena...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 11:20

 Miliardarul Bill Gates, în vârstă de 63 de ani, a fost surprins, în weekend, în timp ce aștepta la coadă de la un fast-food din Seattle să-și cumpere burger, cartofi prăjiți și suc.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 11:04

 Reporterii e la Deschide.MD , au reușit să afle cine este „eroul” pentru care mai mulți reprezentanți ai societății civile s-au grăbit să-l linșeze public pe polițist pentru faptul că a refuzat să-i răspundă acestuia în limba rusă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 08:08

Ex-primarul municipiului Chișinău, vine cu acuzații dure în adresa unuia dintre liderii ACUM – Andrei Nastase.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 07:41

 Abou Zakkour, un bărbat în vârstă de 68 de ani, locuitor al oraşului sirian, Aleppo, a devenit cunoscut drept Omul Galben. El se îmbracă în această culoare de 35 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 07:35

 Ministrul de stat pentru Europa şi America al Regatului Unit, Sir Alan Duncan, i-a transmis ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, că indiferent de deznodământul procesului Brexit, drepturile cetăţenilor români din Marea Britanie vor fi respectate,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 07:25

 Dacia Duster cu șenile este unul dintre cele mai utile automobile create vreodată. Și asta nu doar pentru că ne-ar fi tuturor necesară, la ce drumuri avem.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 22:43

 Pe principul cui pe cui se scoate, un bărbat care putea să moară din cauza alcoolului a fost supus unei intervenții chirurgicale în care medicii au fost nevoiți să pompeze o cantitate impresionantă de bere în corpul său.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 16:00

 Rusia va înlocui legendarele pistoale de tip Makarov - în armată şi poliţie - cu o nouă armă armă care poate funcţiona la o temperatură de până la -70 de grade Celsius şi să străpungă o vestă antiglonţ de la distanţa de 100 de metri, a anunţat vineri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 14:18

Un fotograf profesionist a avut nevoie la Orheiland de ajutorul pazei pentru ași convinge copilul să meargă acasă, după 4 ore de distracții și plimbare. Alexandru Kiriak a fotografiat Orheiland-ul de noapte de la înălțime, iar pozele ilustrează o atmosferă parcă desprinsă din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 12:51

Încă o mostră de ipocrizie, oferită de liderul PPDA, Andrei Năstase. După ce, în anul 2015, a catalogat PLDM drept partid implicat în furtul din sistemul bancar, astăzi acesta cooperează intens cu cei pe care i-a blamat. Mai mult, oameni din anturajul fostului șef al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:48

Regele umorului din Moldova, Gheorghe Urschi,  împlinește astăzi 71 de ani!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:47

Nu există alternativă pentru Republica Moldova decât continuarea procesului de apropiere de Uniunea Europeană, a declarat ministrul de externe român, Teodor Meleşcanu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:43

 Rachete cu o rază de acțiune până la 500 kilometri se află acum la o distanță de 400 de kilometri de teritoriul ucrainean

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:16

Guvernul a dispus astăzi majorarea numărului buletinelor, dar și a secţiilor de vot pentru alegerile din 24 februarie, destinate moldovenilor de peste hotare. Astfel, numărul buletinelor va crește de la 3 mii la 5 mii la o secție. În total, numărul buletinelor va crește cu peste...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)