Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 09:53
Abonamente

Editorial 27 Iulie 2016, ora 07:25    Din editia print

Marime Font

Mămăliga de la Chișinău

Fragment din cartea „Blestemul de a fi”, 2009

 
 

Ministrul de Externe al României, Mihai Răzvan Ungureanu, referindu-se la provocarea rusească cu „delegația de moldoveni din România”, a spus că nu are de gând să comenteze și să analizeze „fanteziile politice” ale lui Voronin. E o replică diplomatică, în spiritul political correctness, dar suficient de sugestivă dată unui politician cu grave tulburări de imaginație. După această diversiune, relațiile dintre București și Chișinău vor intra și mai adânc în zona incertitudinilor și a involuțiilor.

Este de așteptat ca președintele român, sub presiunea opiniei publice românești, dar și a realităților, să-și modifice comportamentul față de fostul său „prieten” de la Chișinău și să devină mai prudent în „materie” de amiciții, să abordeze mai pragmatic, mai documentat și mai diferențiat situația din R. Moldova. E timpul ca și la București să se înțeleagă că „fanteziile politice” și tulburările de imaginație ale lui Voronin sunt provocate și stimulate de Rusia și sunt destinate nu numai „consumului intern”… În această zonă geopolitică nimic nu se întâmplă… întâmplător. Folosind oamenii lor, rușii pot da o mână de ajutor nu numai secuilor din vest, ci și moldovenilor din estul României, ca să-și tragă și ei o mică autonomie, fie, deocamdată numai … culturală.Astfel, Voronin nu sare de capul lui la gâtul unei țări membră a NATO și a UE. Voronin este instrumentul politicii imperiale rusești în această zonă. Tot „naționalismul” lui „moldovenesc” este o perdea de fum. Ținta lui e alta: să le ajute rușilor să se fixeze la Nistru, pe frontiera de vest a NATO și UE. Iar ca prezența rușilor aici să nu fie tulburată și amenințată de nimeni și de nimic, sarcina lui Voronin este să ducă la capăt sinistra operă rusească de imbecilizare a moldovenilor, începută în perioada primului mandat.

Oricâtă fantezie rusească are Voronin, el se înșală crezând că basarabenii, sunt o turmă, în masă, sunt o turmă nesimțită. Nefiind basarabean, el nu are cum înțelege că, așa cum sunt ei, bătuți în cap de o istorie vitregă, mutilați etnic și lingvistic, basarabenii sunt, totuși, români, iar sufletul românului e un imperiu plin de mistere. E greu să prognozezi cum se va manifesta sufletul basarabeanului când îi va crăpa răbdarea. Iar premizele pentru asta sunt: un mediu social-politic în continuă degradare, o alianță de guvernământ roș-oranj mafiotizată, care asigură interesele rusești în Basarabia, dar nu interesele naționale, degringolada moravurilor elitei de la conducere, corupția instituționalizată, sărăcia, depopularea satelor, rusificarea orașelor, demolarea sistemului național de învățământ, monopolizarea tuturor resurselor mediatice ș.a.m.d.

Amintesc despre toate acestea în contextul afirmației unui coleg din România despre aceea că în 1989 a explodat mămăliga la București și că la Chișinău e multă mămăligă…

E adevărat, e multă, dar îi vine și ei rândul să explodeze.

Constantin Tănase
1 martie 2007

Un articol de: Constantin Tănase
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md