Femeia

Mamuţii aveau “antigel” în sânge

Oamenii de ştiinţă au "înviat" o proteină din sângele unui mamut pentru a ajunge la această descoperire.

Mamuţii au dispărut mult mai târziu decât se credea

Proteina este prezentă în eritrocite, şi are rol în transportul oxigenului. Echipa de cercetători a descoperit că mamuţii au o adaptare genetică care permite hemoglobinei să elibereze oxigen în corp chiar şi la temperaturi scăzute. Capacitatea hemoglobinei de a elibera oxigen în ţesuturi este, în general, înhibată de frig.

Testând proteine din sângele mamuţilor, oamenii de ştiinţă au descoperit trei modificări în secvenţa de ADN a hemoglobinei, care permiteau transferul de oxigen la temperaturi scăzute. Adaptarea nu este prezentă şi în sângele elefanţilor, urmaşi ai mamuţilor.

Viagra in ADN-ul mamuţilor

Fără această adaptare genetică, mamuţii ar fi pierdut iarna mai multă energie şi ar fi fost forţaţi să mănânce mai mult pentru a supravieţui.

"A fost extraordinar sa aducem la viaţă o proteină complexă a unei specii dispărute şi să descoperim adaptări importante, care nu sunt întâlnite la nici o specie de azi", a declarat co-autorul studiului, Alan Cooper, director al Centrului Australian pentru ADN Antic de la Universitatea Adelaide.

Sursa: ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *