Opinii și Editoriale

Manastirile in slujba PCRM?

Preotii din R. Moldova nu vor sa condamne comunismul. Mai rau, la Manastirea Hancu, bunaoara, unii slujitori desfasoara o campanie electorala agresiva pro-PCRM, ni se plang indignati cititorii nostri. „Sa nu votati democratii. Ei vor sa ne duca in Europa, iar asta inseamna introducerea stilului nou bisericesc si indepartarea de Biserica noastra Rusa. Nu putem permite instrainarea de Patriarhia Rusa” – acesta este mesajul unor preoti calugari de la Manastirea Hancu catre miile de credinciosi, care vin la ei dupa paine si apa duhovniceasca.

As vrea sa-i intreb pe acesti slujitori: in ce ati transformat celebrele manastiri basarabene, aceste manastirile care au daruit lumii mari duhovnici, condamnati in comunismul sovietic la ani grei de puscarie? In campanii electorale nesfarsite pro-comuniste si nu in oaze ale spiritualitatii ortodoxe. In hoteluri de lux si in resedinte pentru urmasii celor murdari de sangele preotilor martiri dupa `40 incoace. Acestea sunt „armele” crestinilor si ale monahismului?
Pentru voi asasinatele celor mai de seama preoti din Basarabia, deportarile lor si distrugerea vietii duhovnicesti, operate de partidul antihrist, nu mai inseamna nimic? Inainte de a va continua aceeasi retorica vicleana, amintiti-va de marii parinti ortodocsi – de Ilarion Argatu, urmarit toata viata de securitatea comunista; de Gheorghe Calciu, cu cei 21 de ani de temnita pentru marturisirea despre daramarea bisericilor din anii `80, de parintele Arsenie Boca, supranumit inca din timpul vietii „Sfantul de la Sambata”, mare predicator, inchis, caterisit, marginalizat pana la sfarsitul vietii, al carui mormant este vizitat si acum de mii de ortodocsi… Sunt doar cateva nume mari. Nu uitati si de marele duhovnic Damian Potoroaca, care s-a opus comunismului din tinerete pana in 2007, cand a fost umilit si fortat sa moara la Manastirea Dobrusa…
Dar, mai ales, va indemnam, inainte de a va determina enoriasii sa voteze partidul teroarei si al saraciei, indreptati-va privirile catre polonezi – ei celebreaza anul acesta doua decenii de la caderea comunismului. In Polonia, anume Biserica Catolica, cu ai sai preoti tematori de Dumnezeu si curajosi, in frunte cu Papa Ioan Paul al II-lea, a jucat un rol imens in disparitia regimului antiuman, inspirand transformarile ultimelor doua decenii in Europa de Est.

Autor: Angelina Olaru

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *