Ultima oră

Manipulările eurasiatice merg la sigur cu Mitropolia Moldovei

Atributele astea sunt cele mai rezistente schimbărilor de orice fel. Dintre aceste subiecte, subiectele cele mai disputate de către moldoveni par a fi cel al identităţii naţionale, cel al identităţii cetăţeneşti şi cel al identităţii religioase.

Iar pentru că de câţiva ani comportamentul celei mai puternice biserici din republică, Mitropolia Moldovei (MM, subordonată patriarhiei ruse) provoacă multe controverse, culminând cu vizita patriarhului Kiril, subiectul acestui articol se referă la cea de a treia.

Prima controversă a fost cea legată de lipsa de toleranţă a MM faţă de alte culte, pe care şi-au demonstrat-o din plin atunci când au atacat violent mai mulţi evrei care s-au afişat în centrul capitalei alături de simbolul comunităţii lor, menora. Apoi au urmat mai multe episoade în care cei mai fanatici enoriaşi ai MM au agresat în mai toate formele posibile homosexualii, unii dintre ei tot creştini; dar înainte de toate oameni cu drepturi egale. Iar de o vreme, tema preferată a MM a devenit promovarea integrării RM în ipotetică uniune eurasiatică a lui Putin, de parcă n-am fi suficient de integraţi forţat cu Rusia (şocul produs de embargoul abuziv recent demonstrând-o din nou).

Publicul moldovean este obişnuit, chiar dacă le ignoră, cu investigaţii care au indicat fără drept de apel asupra unor legături periculoase dintre conducerea MM şi cercurile oligarhice şi politice de la Moscova. Cu alte cuvinte, investigaţiile (vezi, de exemplu materialul lui Pavel Păduraru din 24.08.12 cu privire la caracterul ilegal, amoral şi scandalos al activităţii şefului departamentului de relaţii externe al MM; agresarea unei echipe de jurnalişti de către reprezentantul MM, posesor al unui jeep Lexus cu numerele de înmatriculare KGB 410), ), dar şi analiza mesajelor publice ale clerului, arată că subordonarea dintre MM şi patriarhia rusă se vrea tradusă printr-o subordonare primitivă a RM faţă de Rusia. Merită observat faptul că între 2001 şi 2009, MM a funcţionat într-o simbioză perversă cu PCRM, confruntându-se cu o contra-balanţă firavă în persoana liderilor opoziţiei şi ai ONG-urilor. Din 2009, însă, odată cu spargerea simbiozei de către AIE/CPE, au început să iasă la iveală anumite lucruri care ar putea schimba radical percepţia MM şi conţinutul ei îmbrăcat în veşminte aurite ornamentate cu litere slavone. Dar asta numai dacă publicul moldovenesc nu s-ar regăsi, ca într-o oglindă, în realitatea descoperită treptat şi care iese la suprafaţă ca vârful unui iceberg, odată cu fiecare reportaj, cu fiecare filmare şi cu fiecare răspuns arogant şi insultător emis de înalţii ierarhi atunci când li se cer explicaţii cu privire la comportamentul unor indivizi ca cel amintit mai sus. Dar nu e vorba doar de el, pentru că cei mai mulţi dintre ei locuiesc în case imense, conduc maşini luxoase, sau îşi duc viaţa departe de ochii enoriaşilor, ascunşi prin cluburi sinistre şi întunecate.

Ceea ce trebuie să ne intereseze pe noi în primul rând şi înainte de toate, în calitatea noastră de cetăţeni, este că alţi cetăţeni (fie ei şi-nveşmântaţi în sutane şi cruci cu pietre) să nu paraziteze pe seama lipsei de educaţie, de curaj şi responsabilitate a unei alte categorii de cetăţeni (tot ei enoriaşi) care-i întreţin. Fiecare dintre noi trebuie să realizeze că MM promovează mesaje geopolitice “ne-creştineşti”, dăunătoare întregii societăţi, din banii tuturor enoriaşilor, speculând cinic pe seama unui regim financiar-fiscal mult prea permisiv, haotic şi prost gestionat de către stat. Cu alte cuvinte, fiecare membru al clerului face ce-l taie capul, având toate instrumentele necesare furnizate chiar de concetăţenii noştri de la putere şi de sub putere, pentru a invalida eforturile de europenizare promovate tot de către aceştia. Prin urmare, corect ar fi ca MM să-şi asume deschis rolul de maşinărie de propagandă sovietică şi anti-europeană. Sau cel puţin să nu o mai facă pe banii noştri, ai contribuabililor şi ai enoriaşilor săi minţiţi.

Sursa: TudorCojocariu.eu 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *