Astăzi 18 Ianuarie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la 17 Ianuarie 2020
Abonamente

Actualitate 29 August 2017, ora 19:39

Manualele școlare - contemporane? Femeia – la cratiță și lângă copii, bărbatul – aducător de bani

Marime Font

Școala este una dintre instituțiile formatoare de opinie, unde copiii învață valorile general umane, drepturile omului și libertatea de expresie. Cu regret, manualele școlare din clasele primare perpetuează stereotipuri legate de gen, sugerând ideea că locul mamei este în bucătărie, iar al tatălui – la serviciu.

În încercarea de a stabili în ce măsură manualele pentru elevii din treapta primară influențează negativ percepția copiilor față de rolurile femeii și bărbatului, Suntparinte.md a analizat 18 manuale școlare (Abecedarul, Букварь, manualele de limbă română, matematică și de limbă engleză din școlile cu predare în limba română și rusă). În total, au fost identificate peste 300 de imagini care încalcă egalitatea de gen (în articol au fost folosite câteva dintre ele). Menționăm că au fost excluse imaginile care trebuiau să corespundă operei literare, anunță suntparinte.md.

Familia

Rolurile de gen specifice societății patriarhale de odinioară persistă și astăzi, într-o Moldovă contemporană. Percepția față de rolul bărbaților și femeilor în familie este una deloc îmbucurătoare – femeile au grijă de casă, de copii, în timp ce bărbații sunt capii familiei și principalii „aducători de venit”.

Cu regret, în manualele școlare de clasele primare, femeile (mama, bunica, fiica) sunt, în mare parte, tradiționale – îmbrăcate în haine de casă sau în halat, cu basma și șorț. De regulă, gătesc, au grijă de copii sau fac curățenie.

(colaj cu imagini din mai multe manuale)

Mama este ilustrată în imagini ca o femeie gospodină, însă pasivă din punct de vedere intelectual, fiind astfel într-o poziție de inferioritate față de tată. Aceasta are câteva activități de bază: spală, calcă, udă florile, îngrijiește copiii sau gătește la bucătărie. De exemplu, în manualul de limbă română de clasa a IV-a, titlul Unității „Pe cărările răbdării, sârguinței și hărniciei” este însoțit de imaginea unei femei (cel mai probabil, mama) care poartă o basma și un șorț, alături cu un lighean de rufe, în timp ce înșiră hainele pe sfoară (vezi imaginea a patra în colajul următor). De mers la serviciu, nici vorbă. Reiese astfel că locul potrivit al femeii este acasă, lângă cratiță și copii.

(colaj cu imagini din mai multe manuale)

Bărbații sunt ilustrați ca persoanele care asigură bugetul familiei. Am întâlnit și unele imagini în care bărbații sau feciorii se află la bucătărie, ajută la treburile casnice sau discută cu copiii, însă numărul acestora e foarte mic. De cele mai multe ori, tatăl poartă cămașă, cravată și pantaloni (în casă, niciodată nu poartă halat, spre deosebire de mamă). Este implicat în diferite activități, precum: lucrează la computer, vine cu produse alimentare, se duce/vine de la serviciu, joacă șah sau pescuiește cu feciorul (în nicio fotografie tatăl nu pescuiește și nu joacă șah cu fiica!), explică copiilor poziția geografică a țărilor, cântă la chitară, citește ziarul (mereu în fotoliu!).

Reiese că bărbații nu sunt buni la bucătărie, sunt implicați puțin în creșterea și educația copiilor, sunt o prezență activă, pot coordona cu succes diferite activități, vin obosiți de la serviciu, de aceea au nevoie de relaxare (ziar, șah, pescuit), sunt mai atașați de băieți. Datoria lor este să aducă bani acasă.

(Imagine din manualul de limbă română pentru alolingvi, clasa a II-a)

(imagine din Abecedar)

„În manualele școlare am văzut că, de cele mai multe ori, mama este gospodină-n casă. Mama mea tot gătește bine, dar ea nu stă numai la bucătărie. Nu doar mama gătește, ci și tatăl. Dintre copii, eu o ajut cel mai des pe mama la bucătărie”, ne spune Daniil, elev în clasa a V-a.

(imagini din manualul de l. engleză, clasa a II-a și clasa a III-a)

(imagini din manualul de l. engleză, clasa a II-a)

În cazul persoanelor de vârsta a treia, preponderent bunicii, am atestat o nedreptate dublă – inegalitate de gen și discriminare pe criterii de vârstă. Bunicii nu sunt implicați deloc în activități profesionale, stând doar pe lângă casă și având grijă de nepoți. De regulă, bunica tricotează, împletește, brodează, în timp ce stă pe scaun sau în balansoar, pregătește dulciuri și plăcinte cu nepoțelele (mai rar cu nepoții), iar bunelul citește, povestește nepoților istorii, joacă șah. De cele mai multe ori, bunicii poartă ochelari și baston, au părul cărunt, creând impresia că sunt neputincioși și cu o mulțime de probleme de sănătate specifice vârstei.

(colaj cu imagini din mai multe manuale)

„În cărți, copiii văd un model de adulți. Lor li se impune un model de părinte, care, în multe cazuri, este diferit de cel din familia reală. Vorbim despre identitatea persoanei. Femeia poate dorește și altceva decât cratița, poate dorește să devină cosmonaută, fotbalistă sau juristă. Femeia tot timpul este lângă mâncare și copii, în schimb, tatăl are competențe. Am remarcat de ani de zile o inegalitate de gen flagrantă, mai ales în manualele de limbă engleză. Mama se află în mod constant lângă cratiță sau rufe, tatăl citește un ziar, în timp ce bunica brodează. Tatăl stă în fotoliul cel mai confortabil, bunica stă pe un scaun sau într-un balansoar, iar mama e în picioare”, menționează Olga Bîtcă, coordonator de proiecte la Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO).

(imagine din Abecedar)

(Tata – inginer; mama – casnică. Imagine din manualul de limbă română pentru alolingvi, clasa a III-a)

„Există familii în care rolurile sunt repartizate altfel și ar fi bine să existe diversitatea – atât fetițe care practică sportul, cât și fetițe care brodează. Din păcate, ceea ce persistă încă în manuale, în special în cele de limbă engleză și științe ale naturii, induce doar un rol al femeii, bărbatului și al bunicilor. Fiecărui membru al familiei îi este atribuit doar un rol, care se repetă de la desen la desen.

Pentru copil, situația ideală este atunci când profesorul e sensibil inclusiv la drepturile omului. La momentul de față, nici profesorii, nici Ministerul (M. Educației, Culturii și Cercetării n.red.) nu sunt sensibili la drepturile copilului. Consider că problema se află la nivel de scheme, care pot fi coruptibile, la nivel de autor/editor și la nivel de Minister. E nevoie de un dispozitiv care să convină drepturilor copilului. Revine Ministerului Educației să pună accent pe un mod de viață sănătos, împreună cu unele politici ale M. Sănătății, care trebuie să conlucreze. Ar fi bine să existe o clarificare în privința manualelor și a autorilor, să înțelegem de ce aceiași autori apar în mai multe cărți, ca să existe o justificare pentru părinți”, adaugă Olga Bîtcă.

(imagine din manual de l. engleză, clasa a II-a)

Profesii

Unul dintre domeniile în care se observă vădit inegalitatea de gen este piața muncii. Profesiile sunt practic împărțite în: pentru bărbați și pentru femei, chiar dacă realitatea demonstrează că femeile pot activa cu succes în domeniile tehnic, economic, medical, iar bărbații – în cel al educației și culturii. La capitolul profesii, manualele de limbă engleză promovează cel mai mult profesiile stereotipizate.

Cu excepția câtorva imagini, cele care predau elevilor sunt femei – învățătoare de clasele primare, de matematică, de limbă engleză. Și de această dată, mai aproape de copii.

(colaj cu imagini din mai multe manuale)

În afară de două imagini identificate cu bărbați în calitate de vânzători, femeile pot vinde orice, în manualele școlare – ochelari, dulciuri, flori, bilete, pâine, animale, scrie suntparinte.md.

(colaj cu imagini din mai multe manuale)

Contactată telefonic de Suntparinte.md, Iulia Ignatiuc, una dintre autoarele manualelor de limbă engleză, a declarat că au existat discuții cu privire la respectarea egalității de gen:

„Chiar când compuneam dialogurile, „trimiteam” tatăl la bucătărie, ca să vadă copiii că tatăl trebuie să ajute. Noi am atras atenție la acest aspect. De ce apare mai des femeia în calitate de vânzătoare? Într-adevăr, majoritatea persoanelor care vând sunt femei: există profesii speciale pentru femei și pentru bărbați. În cazul în care vor fi reeditate manuale, cu siguranță, vom lua în considerare acest aspect al egalității de gen”.

Întrebată dacă Ministerul de resort vine cu recomandări privind respectarea egalității de gen, Iulia Ignatiuc a menționat că „textul și imaginile sunt la discreția autorilor, iar Ministerul Educației, Culturii și Cercetării nu vine cu recomandări. Curriculumul este singurul document după care ne conducem”.

(Funcțiile bărbaților: taximetrist, meșteșugar, antrenor de fotbal, antrenor pentru alpinism, șofer de camion, mecanic de tren, judecător, polițist/inspector de patrulare. Colaj cu imagini din mai multe manuale)

(Funcții exercitate de bărbați: frizer, bucătar, violonist, fermier, pilot, pictor, scriitor, croitor-cusător, medic.

Imagine din manualul de l. engleză, clasa a IV-a)

„Participarea femeilor la activitatea economică este esențială, nu numai pentru motive de echitate, ci ca un element strategic. Statele care nu reușesc să utilizeze talentul a jumătate din populația lor fac o alocare ineficientă a resurselor, au o creștere mai mică și își pun în pericol competitivitatea”, se menționează în Strategia pentru asigurarea egalității între femei și bărbați în Republica Moldova pe anii 2016-2020.

(profesii pentru bărbați: frizer-bărbier, poștaș, fermier; profesii pentru femei: asistentă medicală, florăreasă.

Imagine din manualul de l. engleză, clasa a III-a)

„Editorul este responsabil de orice cuvânt care apare în cărți. Este firesc să identificați această problemă (inegalitatea de gen n.red.) în toate manualele, întrucât oamenii vin dintr-o altă epocă în care aceste discuții nu erau. Sunt chestii firești. Primim recomandări cu privire la egalitatea de gen de la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. În anul 2000 a fost realizat un studiu și au fost numărați copiii (femei, bărbați, fete și băieți). Autorii au mână liberă să facă selecția pe care o cred ei de cuviință. Tot timpul am fost pentru libertatea autorilor. Dacă autorii au un text în care mama e cu șorț și cu broboadă, respectiv și pictorul face același lucru. Pictorul, de asemenea, are mână liberă să facă ceea ce crede, reieșind din textul care este pe pagină. De fapt, inegalitatea de gen nu este cea mai gravă problemă din manualele școlare”, ne-a spus fondatorul și editorul „Cartier”, Gheorghe Erizanu.


Citiți în continuare pe suntparinte.md

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 22:05

Maia Sandu își atacă foștii aliați: „Între mine şi Andrei Năstase există divergenţe iar O. Țîcu l-a ajutat pe Ion Ceban să câștige Primăria Chișinău”

Maia Sandu își atacă foștii aliați: „Între mine şi Andrei Năstase există divergenţe iar O. Țîcu l-a ajutat pe Ion Ceban să câștige Primăria Chișinău”

 Liderul PAS, Maia Sandu, acuză Partidul Unității Naționale că l-a ajutat pe socialistul Ion Ceban să câștige Primăria Chișinău prin atacurile făcute de reprezentanții formațiunii la adresa candidatului ACUM, Andrei Năstase. Declarațiile au fost făcute de către Maia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 19:51

Cristina Țărnă: Ce i se întâmplă lui Viorel Morari înseamnă răzbunarea scheletelor din sertarele PA

Cristina Țărnă: Ce i se întâmplă lui Viorel Morari înseamnă răzbunarea scheletelor din sertarele PA

 Fosta vicedirectoare a Centrului Național Anticorupție, Cristina Țărnă, consideră că arestarea fostului șef al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari și ceea ce i se întâmplă acestuia înseamnă răzbunarea scheletelor din sertarele PA. Potrivit ei, toți cei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 19:18

 Viceprimarul municipiului București, Aurelian Bădulescu, a infirmat categoric semnarea oricărui act sau acord de colaborare, dintre Chișinău și București, de către partea română, în cadrul ședinței Consiliului municipal Chișinău, din 15 ianuarie. Acesta susține că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 19:11

 Procuratura Generală a contestat încheierea Judecătoriei Chișinău, oficiul Ciocana din 13 ianuarie curent, prin care demersul procurorului la aplicarea arestului preventiv în privința șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost admis parțial.

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 17 Ianuarie 2020, ora: 18:16 de Mihaela Culcinschi

La începutul acestei săptămâni, Vladimir Putin a propus implementarea unui șir de schimbări în Constituția Rusiei, printre care: acordarea pentru Duma de Stat a dreptului de a numi prim-ministrul, înăsprirea condițiilor alegerii președintelui, astfel ca orice...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 18:10

Gigantul aeronautic Airbus a anunţat vineri că efectuat cu succes prima decolare bazată pe recunoaştere vizuală, complet automatizată, cu un avion de test din familia Airbus, pe aeroportul Toulouse-Blagnac.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 18:09

El a scris pe pagina sa de Facebook că va discuta cu colegii din teritoriu, precum și cu cei de la celelalte partide din cadrul Mișcării Politice Unirea și ulterior va anunța decizia finală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 16:41

După atât timp, România intră în rândul lumii și va avea, în sfârșit, buletine biometrice. Îți vor încăpea în portofel, dar fac mai mult decât să fie mici.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:50

China a înregistrat în 2019 CEA MAI SLABĂ creştere economică din ultimii 29 de ani

China a înregistrat în 2019 CEA MAI SLABĂ creştere economică din ultimii 29 de ani

Creşterea economică a Chinei a fost de 6,1% în 2019, cea mai slabă din ultimii aproape 30 de ani, în contextul războiului comercial cu Statele Unite, însă regimul de la Beijing a introdus o serie de măsuri pentru a contracara o scădere şi mai mare anul acesta, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:47

Negocierile comerciale între UE şi SUA merg în direcţia potrivită: Bursele europene reacţionează şi ating un record istoric

Negocierile comerciale între UE şi SUA merg în direcţia potrivită: Bursele europene reacţionează şi ating un record istoric

Bursele europene au atins un record istoric, vineri, după ce Phil Hogan, comisarul european pentru Comerţ, a anunţat că negocierile cu Washingtonul se înreaptă în direcţia potrivită, ceea ce a liniştit pentru moment investitorii, potrivit Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:45

Cutremur în cazul Caracal! Gheorghe Dincă a depus plângere penală! Pe cine a denunțat

Cutremur în cazul Caracal! Gheorghe Dincă a depus plângere penală! Pe cine a denunțat

Situație halucinantă în cazul de Carcal. Părinții Luizei și ai Alexandrei au rămas fără cuvinte când au auzit. Se pare că lui Gheorghe Dincă, nu prea îi convine situația în care se află acum. Acesta este nemulțumit de cum a fost tratat de forțele de ordine.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:22

Primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur a împlinit 80 de ani

Primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur a împlinit 80 de ani

Primul Preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a împlinit vineri, 17 ianuarie, 80 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:14

Mărturia emoţionantă a unei jurnaliste de top de la CNN despre întoarcerea în Chişinău, oraşul natal, după 30 de ani

Mărturia emoţionantă a unei jurnaliste de top de la CNN despre întoarcerea în Chişinău, oraşul natal, după 30 de ani

O jurnalistă premiată, originară din Chişinău, a scris pentru CNN o mărturie emoţionantă despre momentul în care şi-a vizitat ţara natală după trei decenii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:11

Sondaj: Deși recunosc rămânerea în urmă față de Occident, rușii se consideră ”popor ales” cu un rol deosebit în istorie

Un procent de 61% dintre ruși sunt rușinați de faptul că poporul rus trăiește „în sărăcie veșnică și nesiguranță”, rezultă din rezultatele sondajului realizat de ”Levada Center”, potrivit Meduza.io.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 14:30

ANRE, reacție după scumpirea carburanților: NU AVEM nici o informație

ANRE, reacție după scumpirea carburanților: NU AVEM nici o informație

După ce șoferii s-au trezit astăzi, 17 ianuarie, cu prețuri majorate la carburanți, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) vine cu un comentariu în acest sens.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 14:28

Companiile de transport din Capitală cer majorarea prețului pentru o călătorie cu microbuzul până la 10 lei

Companiile de transport din Capitală cer majorarea prețului pentru o călătorie cu microbuzul până la 10 lei

Companiile de transport care prestează servicii de transportare a pasagerilor în Capitală cer ca prețul unui bilet de călătorie cu microbuzul să fie majorat. În acest sens, în data de 13 ianuarie, companiile de transport au depus o cerere de ajustare a tarifului pentru serviciile de...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 17 Ianuarie 2020, ora: 11:47

Republica Moldovenească a Întregii Moldove!

Republica Moldovenească a Întregii Moldove!

Mai multe state din lume şi-au delimitat perioadele istorice prin numerotarea lor. Astfel, avem cinci republici franceze, trei poloneze, trei greceşti şi tocmai şase sud-coreene. În ordine similară, avem trei Reich-uri germane (deşi primul s-a numit Sfântul Imperiul Roman),...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 11:37

ULTIMA ORĂ /// UNIONIȘTII intră în luptă - Vlad Țurcanu este candidatul PUN pentru alegerile parlamentare noi desfășurate la Hâncești / VIDEO

ULTIMA ORĂ /// UNIONIȘTII intră în luptă - Vlad Țurcanu este candidatul PUN pentru alegerile parlamentare noi desfășurate la Hâncești / VIDEO

Partidul Unității Naționale și-a prezentat candidatul la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, la alegerile parlamentare noi desfășurate în circumscripția 38, Hâncești. Este vorba despre Vlad Țurcanu, prim-vicepreședintele partidului, informează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 11:29

Mamele din Orhei continuă să primească 7 și 10 mii de lei datorită lui Șor

Mamele din Orhei continuă să primească 7 și 10 mii de lei datorită lui Șor

Încă 54 de tinere familii din municipiul Orhei au primit vineri, 17 ianuarie, alocațiile suplimentare la nașterea copiilor, în cadrul programului „Capitalul matern”, lansat în anul 2015 de fostul primar al localității, Ilan Șor. Datorită acestui proiect, dar și a altor programe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:57

Tănase, despre eliberarea lui Filat: Sandu și Dodon s-au grăbit cu acuzațiile

Tănase, despre eliberarea lui Filat: Sandu și Dodon s-au grăbit cu acuzațiile

Vlad Filat nu a făcut nimic altceva decât să utilizeze prevederile legale pentru a-i fi redus termenul de detenție, iar eliberarea sa nu are în spate niciun fel de teorie a conspirației, în pofida acuzațiilor reciproce pe care și le-au adus Maia Sandu și Igor Dodon....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:47

PROGNOZA METEO PE 7 ZILE - FOTO

PROGNOZA METEO PE 7 ZILE - FOTO

 Vin gerurile! Meteorologii anunță pentru sfârșitul de săptămână temperaturi nițel mai scăzute decât în zilele anterioare. Totuși, acestea rămân a fi anormal de ridicate pentru această perioadă a anului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:15

HOROSCOP 17 IANUARIE 2020. Previziuni toate zodiile

HOROSCOP 17 IANUARIE 2020. Previziuni toate zodiile

HOROSCOP 17 ianuarie 2020. Iată ce vă rezervă astrele, în funcție de zodie, pentru ziua de vineri, 17 ianuarie 2020.  Berbec  Se apropie weekend-ul și ești cuprins de romantism. Îți îndrepți toată atenția către partenerul de viață. Un incident recent...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:13

Reacția fostului prieten al lui Dodon, acuzat că ar fi publicat pozele din vacanțele de lux: Dacă rămâne președinte, RENUNȚ la cetățenia R. Moldova

Reacția fostului prieten al lui Dodon, acuzat că ar fi publicat pozele din vacanțele de lux: Dacă rămâne președinte, RENUNȚ la cetățenia R. Moldova

Igor Grigoriev, fostul coleg de facultate al lui Igor Dodon, pe care șeful statului l-a acuzat că ar fi pus la dispoziția presei pozele pe care președintele le-a făcut în vacanțele sale de lux, a anunțat că nu are nicio legătură cu asta și că a părăsit Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:08

DEZASTRU FĂCUT DE UN ȘOFER BEAT. Și-a băgat prietenii în spital/ VIDEO

DEZASTRU FĂCUT DE UN ȘOFER BEAT. Și-a băgat prietenii în spital/ VIDEO

Accident de groază în capitală. Doi tineri au ajuns la spital după ce mașina în care se aflau ca pasageri s-a izbit violent într-un copac. La volan se afla prietenul victimelor, un tânăr de 21 de ani, în stare avansată de ebrietate

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)