Social

Marcajele de pe carosabilele din Capitală, invizibile

Autorităţile dau asigurări că în scurt timp trecerile de pieton vor fi reamenajate, astfel încât pietonii să poată traversa în siguranţă.

Pe strada Bucureşti din Capitală, trecerea pentru pietoni abia de poate fi zărită. Aşa că mulţi pietoni care traversează aici regulamentar îşi riscă viaţa. Grav este faptul că astfel de zebre sunt peste tot în oraşul Chişinău:

„Când vrei să traversezi trebuie să fii atent că nu ştii dacă el vede trecerea de pietoni şi trebuie să se oprească. De aceea mergem mai atent decât dacă ar fi fost un marcaj vizibil. Dacă ziua trecerile de pietoni se văd rău, ce să mai vorbim de noapte".

"Când am ajuns în Moldova primul lucru pe care l-am spus la Aeroport a fost că lipsesc zebrele, în oraş nu se văd".

"Cred că autorităţile trebuie ia atitudine. Sunt oameni care au văd rău şi pot să să nu vadă trecerea de pietoni."

Autorităţile promit că în curând toate străzile centrale vor fi marcate cu treceri de pietoni noi. Vorbim despre o vopsea pe bază de granule de plastic care este folosită în infrastructura ţările europene. Doar că de această onoare vor avea parte doar străzile reparate capital. În primăvara anului trecut responsabilii au realizat cu această vopsea un experiment pe o porţiune de drum.

Aşa ar trebui să arate toate trecerile de pietoni din capitală. Aceasta este singura modernizată din întregul oraş şi se află pe strada Alecu Ruso din sectorul Râşcani. La un an după ce a fost aplicată vopseaua, zebra arată ca nouă şi este văzută de la o poştă de şoferi, iar pietonii pot traversa fără nicio grijă."

"Este pe bază de granule de plastic ilumniscentă sau neiluminiscentă este important că este o altă calitate. Aceste lucrări ne va da posibilitatea ca să nu revenim în următorii 2, 3 ani la lucrări. Doar că trebuie să înţelegem că orice timp de lucrare bună, necesită şi investiţii serioase", a specificat şeful Direcţiei Transport a primăriei Chişinău, Igor Gamreţchi.

Costul marcajului din plastic este de până la zece ori mai scump decât vopseaua care a fost aplicată pană acum pe străzile Chişinăului. Autorităţile Capitalei au început să aplice vopsea doar pe trecerile de pietoni de pe câteva dintre străzile principale. Restul marcajelor vor fi aplicat la sfârşitul lunii, când vor fi încheiate licitaţiile pentru desemnarea companiei care va executa lucrările.

"Noi am solicitat ca să fie urgentate aceste pregătiri, licitaţii să se urgenteze pentru că sper că această săptămână să avem rezultatele clare", a menţionat şeful Direcţiei Transport a primăriei Chişinău, Igor Gamreţchi.

Astfel, sperăm ca în scurt timp să putem traversa în siguranţă străzile din capitală. În bugetul pentru anul 2016 sunt preconizate 16 milioane de lei pentru marcarea străzilor.

Sursa: Publika.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *