Economie

Mărfurile ucrainene înghesuie producătorii autohtoni

Datele din 2011 arată că produsele agroalimentare din Ucraina au cea mai mare pondere din totalul de importuri ale R. Moldova – circa 30 la sută, în timp ce exporturile agroalimentare către țara vecină au fost de trei ori mai mici și au constituit circa 11 la sută, cu o valoare de 123,9 mln. dolari. 

Scade cota de piață a companiilor moldovenești

Mai mult, specialiștii atrag atenția că, în cazul unor categorii de produse, importurile acestora depășesc 50 la sută din totalul de importuri, lucru ce influențează negativ securitatea alimentară a țării noastre. Drept urmare, este atestată o dependență a R. Moldova față de importurile de carne, produse lactate, făină de grâu, produse cerealiere, produse de brutărie, de patiserie, apă, bere și, nu în ultimul rând, țigări de foi, trabucuri și țigarete.
Anatolie Ignat, expert la Institutul de Economie, Finanțe și Statistică (IEFS), menționează că fenomenul „invaziei” produselor ucrainene pe piața noastră este generat de mai multe cauze, precum: investiții mari în sectorul agroalimentar ucrainean, piața largă de desfacere și mărimea gospodăriilor agricole din țara vecină. „Piața ucraineană este o piață mult mai mare decât cea a Moldovei, ceea ce a favorizat unele investiții destul de serioase în agricultura Ucrainei. Respectiv, fiind investiții majore în tehnologiile moderne, atât la capitolul culturi de câmp, cât și la legume, aceasta le-a permis ucrainenilor să obțină niște recolte nemaipomenite pentru R. Moldova”, a remarcat Anatolie Ignat.

De cealaltă parte, analistul economic Gheorghe Costandachi afirmă că, dacă până în 1991, R. Moldova producea milioane de tone de fructe și legume, în prezent nu produce nici a treia parte. „Însă, țara are nevoie de produse alimentare și realizăm importuri masive din țările vecine. Mărfurile ucrainene au invadat piața și studiile efectuate au arătat că ceea ce se vinde la noi nu se vinde la ei, adică mărfurile sunt de o calitate inferioară față de cele din Ucraina”, a menționat expertul.

Produsele ucrainene sunt mai ieftine și mai competitive

Astfel, potrivit specialiștilor, dacă în R. Moldova o recoltă de 40 de tone de ceapă la hectar este una record, la ucraineni nici 80 tone de ceapă la ha nu sunt suficiente pentru a fi competitivi pe piață. Exemplul este aplicabil și în cazul ardeilor, roșiilor, castraveților ș.a.
„În Ucraina sunt fabrici moderne, care, prin producția lor, au invadat R. Moldova cu ketchup-uri și maioneze, care le fac din produse agricole mult mai ieftine și mult mai competitive. Bineînțeles că nu sunt investiții ucrainene, ci străine și, întrucât piața ucraineană este una mare, nu cred că aceste investiții ar fi venit vreodată în R. Moldova”, a completat expertul de la IEFS.
Situația este similară și în ceea ce vizează comercializarea produselor lactate ucrainene, dat fiind faptul că în țara vecină s-au păstrat ferme cu 500-1000 de capete, în timp ce la noi nu sunt. „Așadar, având o producere stabilă de lapte, de o anumită calitate, plus o cerere foarte mare, s-au făcut investiții în ramura de prelucrare a laptelui. În prezent, în Ucraina sunt câteva fabrici de producție a cașcavalului și a produselor lactate, care sunt automatizate, unde se obține o producție de calitate constantă, la prețuri avantajoase, în timp ce materia primă este ieftină”, a remarcat Anatolie Ignat.

Ucrainenii implementează tehnologii moderne și în sectorul cerealier

Statisticele demonstrează că gospodăriile agricole care implementează tehnologii avansate la prelucrarea terenurilor, în decurs de zece ani, recolta crește dublu, comparativ cu cei care nu aplică aceste tehnologii. „Se obțin niște recolte stabile, care nu depind atât de mult de fluctuațiile secetă – ploaie, în timp ce la noi recolta de cereale se reduce cu 50 la sută. Ulterior, ei obțin același grâu cu 20-30 la sută mai ieftin ca în R. Moldova”, a punctat Anatolie Ignat.

Nu trebuie să demonizăm Ucraina, ci să „supraviețuim”

Odată ce există o amenințare continuă că vor fi importuri ieftine și de calitate din Ucraina, experții sunt de părerea că, asupra întreprinderilor agroalimentare din RM, va persista pericolul de a fi eliminate de pe piață foarte repede. „Aceasta impune producătorilor locali o sarcină aproape imposibilă de a rezista în asemenea condiții: de a se concentra pe niște produse de nișă, în primul rând, producție cu încărcătură științifică și tehnologică foarte înaltă, unde noi mai avem niște avantaje competitive. Și asta pentru că, în producția de masă, cum ar fi cea de legume, de cereale și a lactatelor, nu putem concura cu ucrainenii, ci trebuie să supraviețuim”, a spus expertul Ignat.
Totodată, expertul economic Gheorghe Costandachi a menționat că nu este facilitată producția agricolă, investițiile din acest domeniu și, deși noi avem potențial pentru a produce aceste produse alimentare, piața noastră este invadată de mărfuri ucrainene.

Contrabanda nimicește industria zahărului

Alexandru Slusari, preşedintele Uniunii Republicane a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, susține că în prezent nu pot fi limitate importurile prin sistemul nostru de calitate. „Tot ce putem face este crearea unor condiții mai bune sub aspectul subvenționării și cel fiscal pentru ca agricultorii noștri să fie mai competitivi”, a declarat Alexandru Slusari.
O altă problemă în ceea ce privește ponderea mare a produselor ucrainene pe piața noastră este contrabanda la frontiera de Est, care afectează, în primul rând, producătorii de zahăr autohtoni. Potrivit președintelui „UniAgroProtect”, într-un an-doi aceasta poate duce nu doar la nimicirea producătorilor de zahăr, dar și a ramurii sfeclei de zahăr.
Potrivit lui Ion Tornea, expert asociat IDIS „Viitorul”, în acest context, apare o concurență nu prea loială din partea mărfurilor respective și, în mod cert, cu cât mai multe mărfuri de contrabandă ajung pe piața noastră, cu atât mai puțin întreprinderile noastre pot să vândă.
În concluzie, Alexandru Slusari afirmă că autoritățile R. Moldova trebuie să se gândească care ar fi domeniile în care să susțină producătorii autohtoni, cum să adapteze managementul nostru pentru a limita importurile, chiar dacă acest proces va dura.

Tatiana Lariușin, expert economic IDIS „Viitorul”

„Problema creșterii ponderii produselor ucrainene pe piața autohtonă este din cauza faptului că nu implementăm suficiente tehnologii moderne ca să ținem piept competiției foarte dure, chiar și cu produse cu care ne mândrim. Un alt factor este absența frontierei sigure la Est și piața internă necompetitivă. Astfel, producătorii autohtoni pierd nu doar competiția pe piețele externe, cum ar fi de așteptat, dar și pe piețele interne”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *