Actualitate

Margaret Thatcher a refuzat să transporte urşi panda în propriul avion

Practicată de China de secole, aşa-numita diplomaţie panda implică trimiterea cu împrumut a urşilor pufoşi alb cu negru marilor puteri pentru a dezvolta relaţiile bilaterale.

Animalele nu se bucurau însă de simpatia lui Margaret Thatcher, care a refuzat o solicitare a Grădinii zoologice din Londra de a transporta un panda mascul cu avionul ei în SUA în 1981, potrivit documentelor date publicităţii de Arhivele Naţionale.

,,Nu iau un panda cu mine. Panda şi politicienii nu sunt semne bune", a scris ea în răspunsul dat grădinii zoologice.

Instituţia avea probleme financiare la momentul respectiv şi sperase că decizia de a împrumuta un urs panda Institutului Smithsonian i-ar putea ridica profilul şi ar fi un gest de pe urma căruia ar beneficia şi relaţiile anglo-americane, se menţionează într-un comunicat al Arhivelor Naţionale.

Grădina zoologică a încercat din nou să o convingă pe Doamna de Fier să transporte un panda cu avionul ei anul viitor, când i-a cerut să aducă în ţară o femelă din China, unde efectua o vizită de stat. ,,Istoria panda ca daruri este una lipsită de noroc", a răspuns Margaret Thatcher. Ea a deţinut funcţia de prim-ministru al Marii Britanii între 1979 şi 1990.

Sursa: Agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *