Actualitate

“Mari personalitati ale Rusiei”: Caiete cu Stalin pe coperta

Autoritatile ruse condamna initiativa, insa nu pot interveni, noteaza Newsru.com. Caietele se vand in serie de cinci: in afara de Stalin, exista caiete cu Imparateasa Ekaterina a II-a, academicianul Koroliov, maresalul Kutuzov si compozitorul Rahmaninov. Pe penultima pagina a caietului cu Stalin cumparatorul poate citi o biografie amanuntita a fostului dictator, completata cu mai multe fotografii din perioade de viata diferite. In acelasi timp, exista si fotografii din GULAG, cu detinuti si turnuri de control.

In prezentare se spune ca Stalin a fost “o personalitate controversata si nu doar pentru istoria Rusiei, ci si pentru cea mondiala”. Se povesteste si despre represaliile staliniste, care sunt numite ‘teroare’, si sunt aduse informatii conform carora in timpul regimului Stalin au fost ucisi prin impuscare 640.000 de oameni si circa 2 milioane de oameni au fost trimisi in lagare de concentrare.

In acelasi timp, initiatorii proiectului subliniaza ca tocmai in timpul lui Stalin in URSS a aparut o industrie performanta, iar armata sovietica a devenit una dintre cele mai puternice din lume, fapt care a permis respingerea agresiunii fasciste.

Autoritatile Moscovei au reactionat negativ la aparitia in magazine a acestor caiete. ‘Pentru mine, Stalin este criminal, care a ucis milioane de conationali. ‘Mari personalitati ale Rusiei’ intre care sa fie inclus si Stalin este un nonsens. Asa ceva nu poate fi facut’, a declarat presedintele Comisiei pentru invatamant si politica de tineret Viktor Krugliakov pentru postul de radio Eho Moskvi.

Potrivit lui Krugliakov, controlul asupra productiei de caiete scolare nu tine de competenta Ministerului ªtiintei si Invatamantului. De asemenea, in Rusia nu exista prevederi legislative care sa interzica achizitionarea de caiete cu Stalin. Deputatul a precizat ca acest lucru este lasat la competenta firmei care tipareste aceste caiete.

In opinia presedintelui Consiliului pentru dezvoltarea societatii civile si drepturile omului de pe langa Presedintia rusa, Mihail Fedotov, ‘incercarea de a aduce politica in scoli este un lucru pe care scoala ar trebui sa-l combata’. ‘Scoala nu este un loc pentru propaganda politica. Exista personalitati care nu starnesc dispute politice – scriitori, compozitori, oameni de stiinta. Cred ca portrertul lui Puskin pe coperta nu ar revolta pe nimeni’, a subliniat Fedotov pentru Itar-Tass.

sursa: enational.ro

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *