Actualitate

Maria Britanie devastată: un stat american a devenit a cincea mare economie a lumii

Produsul Intern Brut al statului California a crescut cu 126 miliarde de dolari în 2017 comparativ cu 2016, depăşind pragul de 2.700 miliarde dolari. În aceeaşi perioadă, PIB-ul Marii Britanii, calculat în dolari, a scăzut uşor din cauza fluctuaţiilor cursului de schimb.

Datele statistice scot în evidenţă importanţa economică a statului California, un stat cu aproape 40 de milioane de locuitori (12% din populaţia SUA) care găzduieşte Hollywood-ul, Silicon Valley şi un prosper sector agricol. Economistul şef al departamentului de Finanţe al statului California, Irena Asmundson a subliniat că toate sectoarele economice, cu excepţia agriculturii, au contribuit la majorarea PIB-ului. În frunte au fost serviciile financiare şi sectorul imobiliar care au înregistrat o creştere de 26 miliarde dolari, urmate de sectorul tehnologiei informaţiei cu o creştere de 20 miliarde dolari şi sectorul manufacturier cu o creştere de 10 miliarde dolari.

California a mai fost a cincea economie a lumii şi în anul 2002 însă ulterior, din cauza recesiunii, a coborât până pe locul 10 în anul 2012. Între timp însă cel mai populat stat american a creat două milioane de noi locuri de muncă iar PIB-ul său a crescut cu 700 miliarde de dolari.
Comparativ, Marea Britanie are 25 de milioane de locuitori mai mulţi decât California dar Produsul său Intern Brut este mai mic. Ohanian atrage însă atenţia că puterea economică a Californiei este concentrată în metropolele de coastă din jurul oraşelor San Francisco, San Jose, Los Angeles şi San Diego.

Sursa: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *