Actualitate

Maria Cosniceanu a fost omagiata la Academie

Zilele acestea, la Academia de Stiinte a Moldovei a avut loc conferinta stiintifica dedicata aniversarii a 75-a de la nasterea doctorului in filologie Maria Cosniceanu, conferentiar cercetator, conferentiar universitar, cercetator stiintific coordonator.

Manifestarea a fost organizata de Institutul de Filologie al ASM, unde omagiata activeaza din 1958, parcurgand mai multe trepte ale ierarhiei stiintifice, pana la cercetator stiintific coordonator (1995 – prezent).

In anii 1964-1967, sub conducerea academicianului Nicolae Corlateanu, face doctoratul, sustinand, in 1971, teza de doctor in filologie, consacrata antroponimiei nationale. Nicolae Corlateanu, patriarhul lingvisticii noastre, scria cu prilejul unei aniversari a fostei sale studente: „Demna de toata lauda si cinstea, Maria Cosniceanu merita urarea de sanatate, fericire si sa nu scape nicicand din mana tocul de scris lucrari stiintifice, apreciate nu numai in mica noastra tarisoara, ci si peste hotarele ei”. O cercetatoare de la Bucuresti, Domnita Tomescu, consemna cu privire la activitatea stiintifica a omagiatei: „Inventarul antroponimic realizat de Maria Cosniceanu completeaza cu atestari unice sau foarte rare tezaurul antroponimic romanesc, consultarea sa fiind obligatorie in cercetarea numelor de persoana in limba romana”.

In cadrul conferintei, un cuvant de salut a rostit presedintele ASM, academicianul Gheorghe Duca. Au urmat trei comunicari stiintifice cu temele: Maria Cosniceanu – cercetator remarcabil al antroponimiei romanesti; Maria Cosniceanu – un barbat al limbii romane; Maria Cosniceanu: „Hronicul si cantecul” numelor, care au fost prezentate, respectiv, de dr. hab. Anatol Eremia, dr. Vlad Ciubucciu si dr. Elena Ungureanu.

De asemenea, doamnei Maria Cosniceanu i-au adus omagii colegii de serviciu si cei care o cunosc de-a lungul anilor: Alexandru Darul, Vasile Pavel, Viorica Raileanu, protoiereul Ioan Ciuntu, Marcela Mardare, Ion Melniciuc, Angela Savin, Galaction Verebceanu, Tudor ?opa s.a. In calitate de moderator al conferintei s-a produs dr. hab. Vasile Bahnaru, directorul interimar al Institutului de Filologie al ASM.

Un alt reper al acestui eveniment l-a constituit lansarea cartii Nume de familie (din perspectiva istorica), vol. II, Chisinau, 2010, semnat de dr. Maria Cosniceanu, care a intregit expozitia de lucrari publicate de Domnia Sa.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *