Muzică

Maria Mocanu: „Ceea ce contează în artă este bucuria”

Cu vocea ei superbă şi cu chitara-i fermecată ne-a cucerit în anii Mişcării de eliberare şi renaştere naţională, la diverse manifestări culturale consacrate sărbătorilor noastre naţionale – Ziua Independenţei şi „Limba noastră cea română”. De asemenea, ea a prezentat spectacole de muzică populară şi folk în România, Ungaria, Ucraina, Iugoslavia, Austria, Italia, Franţa ş.a. 

De-a lungul carierei sale, Maria Mocanu a desfăşurat o activitate multiplă: pedagogică, ştiinţifică, artistică şi jurnalistică. A lucrat ca profesoară şcolară în satul Manta, raionul Cahul. În calitate de cercetătoare ştiinţifică, a efectuat expediţii folclorice în ţară şi în străinătate. A editat cărţile „Giurgiuleşti. Monografie etnofolclorică”, „Lin-pelin”, culegere de folclor, „Interviuri în do major”, „Colinde din sudul Basarabiei”. A fost realizatoare de emisiuni la mai multe posturi de radio şi televiziune.

Activitatea ei de bază însă o constituie cea de interpretă de muzică folk şi de muzică populară. A debutat cu muzică folk în 1980, la Radio Moldova. Este deţinătoarea Marelui Premiu la Festivalul Internaţional de muzică folk „Galbenă gutuie” (Chişinău, ediţia I, 1991), laureată a Concursului republican de romanţe „Crizantema de Argint” (2004). A mai luat premii şi la alte festivaluri din ţară şi de peste hotare. A înregistrat un album audio de muzică folk („Spune-mi ceva”) şi altul de colinde populare şi de autor („Sus, mai sus, pe lângă cer”), precum şi CD-urile „Ce să fac eu dorului?”, „Dorul de mine s-a prins” (muzică populară), „Vă colind Colindul Mare” (colinde), „Secunda care sunt eu” (muzică folk) ş.a.

Solicitată de TIMPUL, Maria ne-a spus că pregăteşte un album folk cu aranjamente orchestrale. „În primăvară, am debutat cu proză scurtă în revista „Lumina” din Serbia, iar în toamnă voi edita o carte cu povestiri pentru copii”, a mai adăugat ea.

În prezent, interpreta lucrează referent superior la cultură, învăţământ, ştiinţă, culte în aparatul preşedintelui RM. Dar nu uită de creaţie. Finisează volumul „Proverbe şi zicători” din seria „Tezaur folcloric”.

„Am înregistrat de curând câteva piese cu aranjament orchestral realizate de Anatol Rudei, interpret de muzică folk şi un foarte bun muzician. Continuăm colaborarea. Acum, el lucrează la alte piese de-ale mele pe care urmează să le înregistrez în toamnă”, ne povesteşte Maria. Cu ocazia sărbătorilor naţionale, ne-a spus ea, a fost la nişte filmări TV, la emisiuni radio, va cânta şi în spectacole.

„După Independenţă eram sigură că nu vom mai avea nevoie în repertoriu de cântece civice, dar iată că mereu revenim la cântecul patriotic, pentru că perioada de tranziţie durează. Sunt însă sigură că mereu vom avea nevoie de cântecul patriotic, deoarece Patria e parte din noi şi noi suntem o părticică din Patria-mamă”, a mai constatat cântăreaţa.

În 2010, prin decret prezidenţial, Mariei Mocanu i-a fost conferit titlul onorific „Artistă a Poporului”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *