Cultură

Maria Stoianov: Aş vrea să ştiu cum e dragostea la 100 de ani

Anul 2011 a fost destul de prolific pentru ea. „Mă bucur că am reuşit să realizez multe. Am editat şi am lansat cea de-a doua carte de versuri – „Gânduri ţesute în suflet”, care a apărut graţie unei doamne cu suflet mare – Liliana Cernăuţanu”. Prima mea carte, sponsorizată de ea şi de Restaurantul „La vatra neamului” – „Şi îngerii ca omul plâng” -, a văzut lumina tiparului în 2008 şi a fost lansată la seara mea de creaţie „Trandafiri în trei culori”, de la Teatrul Naţional de Operă şi Balet”, ne-a spus Maria. O altă seară minunată a avut loc pe 5 mai curent, la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău, cu genericul „Au înflorit cireşii, dragul meu”. E titlul unei piese compuse de Maria şi interpretată de Cristina Scarlat. La manifestare au participat peste 40 de cântăreţi de muzică uşoară, care au în repertoriu piese compuse de ea: Ion Suruceanu, Olga Ciolacu, Ana Puică, Angela Marta (Iaşi), fraţii Irina şi Anatol Bivol, Maria Ţărnă, Cezara ş.a.

Maria Stoianov e mai mult în turnee decât acasă. Colaborează intens cu formaţia „Ştefan Vodă”, condusă de Tudor Ungureanu. Cu acest ansamblu şi cu grupul folcloric „Ethnos” a cutreierat toată România. Pe 10 septembrie, Maria şi Luminiţa Stoanov, împreună cu Zinaida Bolboceanu, vor organiza un spectacol la Gura Teghii, judeţul Buzău (România), iar pe 24 septembrie, împreună cu formaţia cu care cântă la ceremonii private (Anatol Nunu – trompetă, Oleg Grecu – acordeon, Sergiu Diaconu – cobză şi familia Dragomir – Luminiţa, Valentin (voce) şi Sandu (clape), va prezenta un concert la Moscova.

În prezent, Maria Stoianov lucrează la un roman de dragoste. „E vorba de istoria unei femei de la 16 până la 100 de ani. Dacă găsesc o bătrână de peste o sută de ani, aş vrea s-o întreb cum e dragostea la această vârstă”, afirmă ea.

Maria Stoianov a absolvit Şcoala de muzică din Nisporeni (clasa profesoarei Eugenia Ulinici), Colegiul de muzică „Ştefan Neaga” (prof. Valentina Ciobanu) şi Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău (prof. Laurenţiu Nujnoi). Până în prezent, împreună cu sora ei, a înregistrat cinci CD-uri: trei cu Zinaida Bolboceanu, unul cu Ioana Dordea (România) şi ultimul – cu Galina Ursu.

Maria Stoianov este moderatoarea emisiunii „Suflet de artist” de la postul de radio „Vocea Basarabiei”, care are o audienţă mare. Pentru anul viitor, îşi doreşte o seară de creaţie la Chişinău cu o invitată din România. În 2010, printr-un decret prezidenţial semnat de preşedintele interimar de atunci, Mihai Ghimpu, Maria Stoianov a fost distinsă cu titlul onorific „Artistă emerită”. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *