Moldova

Marian Lupu: “I-am văzut pe comunişti cam pierduţi”

Preşedintele Parlamentului Marian Lupu a făcut bilanţul anului 2011 în cadrul unei conferinţe de presă neformale. Speakerul s-a referit la încheierea Acordului de constiuire a Alianţei pentru Integrare Europeană-2 de pe 30 decembrie 2010, evoluţia relaţiilor din cadrul AIE-2, activitatea Parlamentului, tentativa de alegere a preşedintelui ţării şi relaţiile cu noul lider al Transnitriei, Evgheni Şevciuk. Citiţia mai jos câteva declaraţii ale lui Marian Lupu.

"Semnarea Acordului de constituire a Alianţei a fost unul corect. Acea formulă politică pe care am constituit-o a fost pe potriva solicitărilor timpului. Dacă opoziţia ar fi avut o altă abordare şi un alt comportamet, poate aş fi ales altă opţiune. Ei însă au rămas pe baricade şi continuă lupta veche cu duşmani interni şi externi". 

"Anul 2011 a adus evidente exemple de violare a acestui Acord. Am ajuns la momente de mare ferbinţeală, când puteam fi martori la distrugerea lui.  Nu cred că trebuie să găsim sfinţi şi părţi suta la sută culpabile în acest joc". 

"Actuală formulă politică nu este nici pe departe ideală. Nu este nici măcar optimală". 

" Întrebarea despre viitorul AIE-2 nu poate să aibă un răspuns imediat.  Viitorul AIE depinde de părţile ei constitutive". 

"Pe Evgheni Şevciuk l-am întâlnit la Bruxelles. Mi-a lasat impresii destul de bune, se vedea ca e un politician de noua generatie, are alta gândire decât Smirnov. Am însă un optimism moderat.   Voi da aprecieri cand voi vedea actiuni concrete. Pe viitor voi iniţia un dialog cu Şevciuk". 

"Ideea unui candidat apolitic e una abstracta, ireală, pentru că fiecare partid va incerca să promoveze o persoana obidientă".  

Marian Lupu a amintit că nu va participa doar la alegerile prezindenţiale de pe 15 ianurie. După părerea lui, comuniştii ar fi fost derutaţi de această decizie. "Nu ştiu dacă aţi observat, dar i-am văzut pe comunişti cam pierduţi".

El a declarat că în prima săptămână a anului 2012, liderii Alianţei se vor întâlni pentru a purta discuţii pe tema alegerii preşedintelui. PCRM ar fi desemnat deja trei deputaţi comunişti respondsabili de purtarea dialogului cu partidele din Alianţă. Printre aceştia ar fi Iurie Munteanu şi Maria Postoico. 
 
Timpul.md
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *