Interviu

Marian Lupu: Voronin nu mi-a cerut sa-i demitem pe Filat si Ghimpu”

– Dle Lupu, in ce calitate ati fost sambata la Moscova, ce intrevederi ati avut si care a fost scopul acestei vizite?

– Am plecat in calitate de parlamentar si presedinte al PD, la invitatia conducerii partidului „Edinaia Rossia”. Am avut mai intai o intrevedere cu Constantin Kosaciov, presedintele Comisiei pentru afaceri externe a Dumei de Stat, discutiile axandu-se pe mentinerea relatiilor interparlamentare moldo-rusesti, care ar fi o filiera destul de importanta pentru dezvoltarea dialogului bilateral. In cadrul intrevederii cu Tatiana Iakovleva, prim-vicepresedinta fractiunii „Edinaia Rossia”, accentele au fost plasate pe subiecte ce vizeaza colaborarea dintre partidele noastre. Iakovleva a propus sa incepem negocierile pentru a semna un acord de colaborare intre PDM si „Edinaia Rossia” pana la finele anului curent. A treia intrevedere am avut-o cu dl Nariskin, seful administratiei prezidentiale rusesti, cu care am facut un schimb de pareri referitor la situatia privind alegerile prezidentiale din RM. L-am informat despre ce se intampla, i-am explicat ca avem nevoie de opt voturi, care nu stim daca ne vor fi oferite de PCRM. Nariskin a exprimat inca o data pozitia Kremlinului, care vizeaza cointeresarea Rusiei in depasirea crizei politice din RM, reinstaurarea stabilitatii si, respectiv, dezvoltarea unui parteneriat strategic cu RM, in baza prioritatilor pentru politica externa, pe care le-am exprimat si anterior.

– Presa rusa scria ca si Voronin a fost la Moscova, unde Nariskin ar fi incercat sa-l convinga sa voteze pentru dvs. Ce stiti despre aceasta?

– Stiu foarte putine in acest sens, fiindca exista unele norme etice de comportament in cadrul dialogului politic. Nu mi-au fost deschise parantezele despre eventualul continut al acestei intrevederi. Rusii, ca si toti partenerii nostri din strainatate, dau dovada de un comportament foarte corect. Atat Vestul, cat si Estul au nevoie de RM, ca de un partener stabil. De aceea, toti isi doresc ca aici sa se stabileasca toate structurile statale, pentru a dezvolta o politica interna si externa echilibrata si previzibila.

– Dupa intalnirea pe care ati avut-o saptamana trecuta cu Voronin, presa vehicula ideea ca el v-ar fi cerut sa declarati vot de neincredere lui M. Ghimpu si Guvernului Filat, in schimbul votului PCRM pentru dvs. E adevarat?

– Nu e adevarat si deja chiar ma satura lucrurile astea. Noi am purtat o discutie calma si foarte scurta, de vreo 40 de minute. Subiectele respective nu era logic sa fie abordate din simplul motiv ca PD a declarat de nenumarate ori ca suntem parte componenta a AIE si vom merge in continuare in acest fel. O spun inca o data si, probabil, pentru ultima data ca niciun fel de schimbari si remanieri nu se discuta. Discutia noastra s-a axat pe situatia in care ne putem pomeni, daca nu se voteaza seful statului si ajungem la anticipate.

I-am atras atentia ca vom avea in continuare instabilitate politica, o situatie tensionata in societate si ca atunci toata atentia noastra se va axa pe elemente de campanie electorala, iar lucrurile fundamentale de politici economice complexe, pentru depasirea crizei economice, vor trece pe plan secund. Totodata, vor aparea mari probleme cu atragerea fondurilor din strainatate, fiindca toate organele puterii de stat vor intra pe filiera unui statut temporar. Iar partenerii externi vor fi foarte prudenti in dialogul cu RM, asteptand rezultatele anticipatelor.

– Cred, va dati bine seama ca, fara un compromis din partea AIE, PCRM nu va va vota niciodata. Ce v-a raspuns Voronin?

– Domnia sa m-a ascultat si atat. Saptamana trecuta, au inceput sa vina apeluri si din partea societatii civile, a mediului academic si rectorilor. Toata lumea se deranjeaza. Intelectualitatea, mintile lucide, oamenii cu capacitati de analiza isi dau bine seama in ce faza am putea sa intram, daca vor esua alegerile prezidentiale. Eu l-am indemnat pe Voronin sa ne gandim, sa ne mai intalnim, sa mai discutam. Noi le putem oferi respectul drepturilor opozitiei parlamentare, neignorarea pozitiei lor. De exemplu, la doua sau trei luni, agenda unei sedinte de parlament sa fie organizata, ca si in unele tari occidentale, numai in baza propunerilor opozitiei.

Astfel, vocea PCRM va fi auzita, nu va fi ignorata, ceea ce vizeaza standardele democratice. Noi nu vedem sensul schimbarii guvernarii in a ataca si a nimici PCRM, in contextul statutului sau de partid de opozitie. Or, compromisul tine de responsabilitatea PCRM. La prima vedere, situatia este complexa si sofisticata, dar, daca privim chintesenta, aceasta se arata a fi in felul urmator: PCRM voteaza sau nu voteaza. Daca da, e bine, daca nu, mergem la anticipate. In atare situatie, decizia trebuie adoptata de PCRM si toate consecintele vor fi asumate de catre ei. Din partea noastra, trebuie sa lasam usa deschisa pentru un eventual scenariu pozitiv, in sensul ca seful statului va fi votat. Repet, toti partenerii nostri externi doresc sa aiba in RM un partener stabil.

– Dupa intalnirea dvs. cu Voronin, Diacov a declarat jurnalistilor ca cei „16 comunisti, care urmau sa voteze pentru dvs., nu se stie daca vor mai vota”. Pentru prima data, s-a anuntat o cifra concreta…

– Nu-s de acord cu aceasta formula. Nu pot sa va spun daca sunt 16 sau nu, nici sa dau nume. Cert este ca, intr-adevar, in cadrul PCRM sunt auzite diferite voci. Si nu este un secret ca exista, in linii mari, doua tabere. Pe de o parte – cei care nu doresc sa se ajunga la anticipate, pe de alta parte – cei care sustin aceasta idee. Sa asteptam sa vedem cum va evolua situatia.

– Dle Lupu, prin culoarele puterii se vorbeste ca in AIE exista mari disensiuni. Spuneti-ne, va rog, ca fost spicher, ce parere aveti despre comportamentul lui Ghimpu, in calitate de presedinte al parlamentului, de care comunistii se arata foarte nemultumiti?

– Haideti sa spunem asa: avem o situatie cand sedintele parlamentului se desfasoara intr-o ambianta destul de specifica, deoarece suntem in ajunul alegerilor prezidentiale si lucrul acesta se resimte. Am sa va raspund la nivel general, fiindca nu-mi place sa fac remarci de ordin personalizat. Sarcina noastra comuna – a conducerii parlamentului, a comisiilor si a intregului plen – este ca parlamentul sa-si perfectioneze activitatea, sa iasa pe o faza de stabilitate, una calma si constructiva, sa fie lasate la o parte aspectele emotionale, care deseori se fac vazute la suprafata. Iar ca parlamentul sa devina cat de curand posibil o structura foarte eficienta tine de responsabilitatea noastra.

– Prin aceleasi culoare, se mai vorbeste ca, pana la formarea Guvernului Filat, functiile se imparteau in mod egal, dar, dupa aceasta, premierul imparte functiile dupa algoritm. Astfel, partidele minoritare din AIE nu exclud o posibila noua coalitie de guvernamant cu comunistii neortodocsi, dupa alegerea dvs. in functia de sef al statului. Ce ne puteti spune despre aceasta?

– Suna frumos „comunisti neortodocsi”, dar ce presupune lucrul acesta in termeni foarte reali, de vreme ce Voronin este seful lor? Disensiuni cred ca exista, pornind de la premisa ca oricare formula de coalitie este una complexa si cere toleranta si formarea de compatibilitati, a unui spirit de munca in echipa. Pot sa presupun ca uneori au existat unele dificultati, dar trebuie sa se faca abstractie de la niste interese mai inguste de partid si sa fie pus pe prim-plan interesul national. Este o incercare pentru AIE in acest sens si trebuie sa ajungem la formarea acestei compatibilitati, la un nivel decent de cultura politica, pentru a asigura eficienta activitatii cabinetului. Si aici toata lumea trebuie sa inteleaga ca de succesul acestui exercitiu depinde foarte mult viitorul RM.

– Ati declarat de mai multe ori ca PD si PCRM au multe pozitii comune. Asa cum fiecare component al AIE si-a asumat initial unele angajamente, in cazul destabilizarii situatiei din Alianta, este, totusi, posibil sa formati o alta coalitie de guvernamant cu PCRM?

– AIE a fost formata dupa discutii si negocieri, pe baza unor principii, valori si prioritati. Stabilitatea coalitiei este determinata – si acum, si in viitor – de faptul ca toate partile componente vor asigura realizarea obiectivelor anuntate si in declaratia de formare a AIE. Daca se va merge pe aceasta cale, se va asigura stabilitatea si dezvoltarea AIE. Dar daca se vor face abateri de la obiectivele anuntate, daca se vor atesta directii false, evident ca vor apare probleme. Daca ati observat, PD pana astazi nu a creat si nici nu are de gand sa creeze asemenea situatii.

– Daca, la 5 aprilie, PCRM ar fi acumulat o majoritate convenabila sau daca dna Greceanai ar fi fost aleasa presedinte, ati mai fi parasit PCRM?

– Plecarea mea a fost determinata nu de alegerea sau nealegerea dnei Greceanai, ci de disensiunile pe care le aveam cu referinta la denumirea partidului, programul de activitate, documentele de baza si miscarea in pas cu timpul a unei formatiuni. Daca aceste reforme erau sa se produca, eu categoric aveam sa raman in componenta partidului. Am plecat in momentul in care mi-am dat seama ca in PCRM exista incompatibilitati care nu au sanse sa fie lichidate.

– Dar daca PCRM v-ar fi propus pe dvs. candidat la presedintie?

– Evident, aveam sa merg la aceste alegeri. Aceasta avea sa reprezinte faptul ca Marian Lupu este totusi o valoare pentru PCRM, iar promovarea mi-ar fi intarit pozitiile in partid, dupa mai multi ani de marginalizare. Atunci as fi ridicat sansele de a influenta procesele de modernizare a partidului si de a-l transforma in unul de stanga, de tip european.

– Se pare totusi ca, daca ati fi plecat din PCRM inainte de a fi votat pentru dna Greceanai, ati fi acumulat mai multe voturi la 29 iulie…

– Sa nu excludem absolut nimic, dar nu mai are rost sa facem analize din ceea ce putea sa fie in trecutul care nu mai poate fi schimbat. A fost sa fie asa si acum trebuie sa vedem ce facem mai departe.

– Va multumim pentru interviu.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *