Astăzi 23 Mai 2019, Joi - Ultima actualizare la 22 Mai 2019
Abonamente

Interviu 6 August 2015, ora 07:00    Din editia print

Mariana Ciobanu: „Prejudecățile împiedică fetele să aleagă o carieră în IT”

Marime Font

Foto: Arhiva personală

Cine a făcut puțină informatică în școală știe că literele pe care le culegem la o tastatură sau click-urile pe ecran nu sunt altceva decât interminabilele simboluri 0 și 1. 

Pentru mulți dintre noi, calculatorul este, totuși, o cutie neagră. Nu și pentru specialiștii din domeniul tehnologiilor informaționale (IT). Mariana Ciobanu lucrează la compania Visa, denumirea căreia o întâlnim pe cardurile bancare lucioase. La Londra, Mariana dezvoltă servicii bancare digitale, demonstrând că IT-ul nu e un sector destinat doar bărbaților.

- Aveți studii în domeniul financiar, cum ați ajuns să faceți IT?
- Într-adevăr, specializarea pe care am absolvit-o este Bănci și Burse la Academia de Studii Economice. Din păcate, în Moldova acelui moment, în domeniul bancar nu erau salarii bune și nici multe locuri vacante. Nu puteam vorbi nici despre o piață bursieră activă și interesantă. După absolvire, am decis să fac IT. A fost o decizie influențată de circumstanțe, aveam mulți prieteni, trei verișori în acest domeniu și mi s-a părut fascinant să lucrezi în cadrul unor proiecte internaționale. După un job scurt în timpul facultății, m-am concediat, am stat acasă câteva luni cu cărți și lecții online recomandate de verișori și m-am pregătit de interviuri. A fost mai greu să conving intervievatorii să-mi acorde o șansă, dar am reușit. De atunci am lucrat pentru mai multe companii: am început cu Adobe, a urmat Pentalog, apoi Endava unde am avut nenumărate proiecte în care am lucrat pentru bănci și chiar bursa de valori din New York – New York Stock Exchange. Acum, sunt la Visa de 3 ani.


- Ce presupune meseria dvs. de inginer la Visa?
- La Visa, răspund de calitatea produsului, adică mă asigur că programul face exact ce trebuie să facă. Proiectul la care lucrez acum e un „portmoneu digital”, numit V.me. Utilizatorul acestui serviciu trebuie să-și creeze un cont, să adauge cardurile bancare, iar atunci când face cumpărături online, să caute logo-ul sau simbolul portmoneului digital V.me. Printr-un simplu click pe acel simbol, cumpărătorul poate plăti din portofelul său virtual, fără a ieși din casă. Conceptul seamănă cu serviciile existente de Paypal sau Google Wallet. Cu toate acestea, într-un proiect sunt mai multe poziții. Dacă cineva e interesat de acest domeniu, are de unde alege. Există specialiști responsabili de dezvoltarea produsului, care scriu codul. Designerii fac interfața, adică ceea ce vedem pe ecranul calculatorului, iar analiștii business scriu cerințele din punctul de vedere al clienților.

- Care sunt provocările unei profesii în IT?
- În IT e o provocare să înveți mereu lucruri noi, ca să rămâi pe piață. Trebuie să știi să adresezi întrebări, să afli adevărul. Deseori, se întâmplă ca dimineața să nu ai habar cum lucrează un lucru în proiect și e OK. Pentru că până la sfârșitul zilei vei învăța. Ca în orice altă meserie, în unele zile jobul pare incitant, în altele mai puțin.

- Cum ați reușit să vă mutați la Londra? Ce emoții v-a adus această schimbare?
- Inițial, am fost trimisă la Londra de compania britanică la care lucram la acel moment, Endava. Asta se întâmpla la sfârșitul lui decembrie 2011. Abia venisem și deja intrasem în toată învălmășeala de Crăciun. Eram vreo zece din 150 care lucrau în acea perioadă. Toți își luaseră liber. Nu mi-a fost frică de această schimbare, deoarece Londra este un megapolis internațional. Pentru că e un proiect IT, lucrez și cu mulți indieni, spanioli, italieni, români, maghiari și nigerieni. Sunt emigranți ca și mine, iar asta ajută. Experiența de Work and Travel din New York pe când eram studentă m-a făcut să mă acomodez la engleza americană. Aici, a fost un mic șoc cultural să descopăr engleza britanică. Mi-au trebuit luni bune să-i înțeleg pe unii colegi de-ai mei care vorbeau cu accente regionale sau cu expresii idiomatice. Recunosc, după luni de lecții de șoferie, îl înțeleg pe instructorul meu din Yorkshire în proporție de 80%, iar asta nu ajută prea mult orelor mele de condus, dar eu mă încăpățânez să continui cu el.

- Credeți că în Moldova, femeile beneficiază de egalitate de șanse în sectorul IT sau nu?
- Oricât ar părea de ciudat, dar în Moldova, femeile sunt mai bine reprezentate în IT decât în Anglia. La companiile la care am lucrat în Moldova, există mai puține femei decât bărbați, dar în unele echipe, proporția femeilor se apropie totuși de 30-40%. La Londra, situația e mai proastă, dacă vă vine să credeți. Suntem, în medie, cam 1-2 femei (deseori emigrante) la fiecare echipă de 10-12 persoane. La moment, IT-ul nu e privit ca o profesie pentru englezi, și cu atât mai puțin una pentru femei. În Anglia, la fel ca în Moldova, sunt programe de încurajare a fetelor tinere să aleagă acest domeniu după absolvirea școlii.
Paradoxul e că la școală, în foarte multe clase, eminenții sunt, de fapt, eminente, adică fete. Deseori, ele sunt mai străduitoare. Însă atunci când depun actele la universitate, mai au anumite rețineri și clișee, cum ar fi acela care spune că ingineria e pentru bărbați. Aceste prejudecăți le împiedică să aleagă o carieră IT. Cel puțin, asta s-a întâmplat cu mine după ce am absolvit școala.
Cred că în IT nu e loc de discriminare. După un an de zile la Londra, am condus o echipă de opt persoane la Visa. E unul dintre puținele domenii în care contează mai puțin de unde vii, ce gen ai, cum arăți etc. Contează ce poți face și asta e îmbucurător. E una dintre cele mai democratice profesii. Iar asta e valabil atât în Moldova, cât și în Anglia. Tind să cred că cei care lucrează în alte țări vor fi de aceeași părere.

- În ce condiții ați accepta să reveniți acasă?
- Îmi este greu să spun. M-am mutat în Anglia acum 3 ani, sunt interesată de tot ce se întâmplă aici, dar și în Moldova. Din fericire, cu profesia mea, atât eu, cât și soțul meu care lucrează la fel în IT, ne putem întoarce oricând în Moldova. Avem cunoscuți care, după ani de zile petrecuți în Anglia, s-au întors în Moldova, dar nu cred că e la fel de ușor în toate domeniile... Probabil o să sune banal, dar m-aș întoarce dacă ar fi stabilitate politică, economică. Probabil ar fi naiv acum să-mi doresc ca Moldova să fie parte a Uniunii Europene. Mi-aș dori o campanie de eradicare a corupției ca în România. Una adevărată, nu mimată, evident.

- Ce rol a jucat soțul în cariera dvs.? Cât de important este ca bărbatul să-și susțină soția?
- Mi-am întâlnit soțul fiind în Moldova, ne-am mutat în Anglia împreună. Am avut și perioade grele. Un an am locuit departe de Londra. În fiecare zi, făceam două ore spre lucru și două ore înapoi. El ajungea primul acasă, pregătea cina și mă aștepta să luăm masa împreună. A mai fost și o perioadă în care timp de un an am fost ambii manageri, ne întorceam seara extenuați, după întâlniri, termeni-limită și alte stresuri, unele din ele de acomodare. Cred că e benefic pentru un cuplu să treacă prin perioade grele împreună. Noi am aflat multe unul despre celălalt și ne-am oferit multă susținere necondiționată.
Când ambii parteneri fac ceea ce-și doresc cu adevărat (carieră, cresc copii), vor exista mai puține frustrări într-o relație și mai multe șanse pentru o viață fericită împreună.

- Ce credeți despre sistemul bancar din Moldova?
- Mă bucură faptul că în sistemul bancar din Moldova există internet banking-ul (n.red. - sistem electronic de plată) pe care-l folosesc deja de câțiva ani, când vin acasă, în vacanță. Am fost plăcut surprinsă să aflu că metoda de plată de tip contactless e deja folosită în Moldova (n.red. - metoda de plată contactless presupune apropierea unui card special de un terminal de plată, fără a fi nevoie de a introduce cardul și a tasta parola). În Anglia apar noi și noi metode de plată, e o mică revoluție: metode de plată contactless la ceas, la breloc, multe terminale de acest fel au fost introduse în ultimul an în metrouri și autobuze. Sper să le văd și în Moldova când vin prin vacanțe.

Acest articol este publicat în cadrul Programului ONU „Femeile în politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finanțat de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate în cadrul materialului aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția Programului.

Un articol de: Victoria Colesnic Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 21:00 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:36

Șeful Platformei DA, Andrei Năstase, a atacat ONG-urile de media în cadrul unei emisiuni online, pentru faptul că a fost inclus în panoul „Inamicii Presei” ce a fost instalat în fața Parlamentului Republicii Moldova pe data de 3 mai 2019. Năstase a ajuns să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:35

Politologul Dionis Cenușă susține că, liderii Blocului ACUM au sugerat recent că vor să organizeze proteste în masă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:06

Partidul Politic „ȘOR” este singura formațiune politică parlamentară care a început realizarea programului său electoral chiar în condițiile în care Parlamentul nu și-a început activitatea din cauza unor interese politice înguste ale altor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:05

Președintele Igor Dodon a dat un ultimatum deputaților. Șeful statului a oferit două săptămâni pentru depășirea actualei crize politice. În caz contrar, va dizolva Parlamentul ales pe 24 februarie. Declarațiile au fost făcute la un briefing de presă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:04

Aşa-zisa şedinţă specială a Parlamentului, convocată ieri de deputaţii blocului ACUM, a fost doar un bun prilej pentru ca unii dintre aceştia să-şi facă selfie în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:03

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskii l-a numit în calitate de șef al administrației aparatului prezidențial pe consilierul său în problemele juridice, care este și avocatul personal al oligarhului Igor Kolomoiskii, Andrei Bogdan. Ordinul a fost publicat pe site-ul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 14:34

Rusia pierde timpul în situaţia cu Transnistria şi toate acestea se pot sfârşi foarte trist, consideră analistul politic Alexandr Angheli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 10:05

Atunci când o formațiune politică face greșeli și insistă pe acestea până în pânzele albe, acestea sunt simptome îngrijorătoare și înseamnă o boală politică incurabilă care duce, inevitabil, la o moarte politică. Despre aceasta spune jurnalistul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 09:55

Horoscopul zilei de 22 mai 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 spune...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 21:59

După concedierea redacției politice a ziarului Kommersant, deținute de oligarhul rus Alișer Usmanov, articolele politice sunt scrise de Vladimir Soloviov. Ultimul dintre acestea vizează învestirea oficială a noului președinte al Ucrainei Vladimir Zelenski și a provocat reacții...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:13

Așa-zisa ședință specială a Parlamentului, convocată astăzi de deputații blocului politic ACUM este un spectacol de prost gust, montat de Andrei Năstase și Maia Sandu. Este reacția deputatului PSRM Grigore Novac, publicată pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:12

Orice funcționar trebuie să fie verificat pentru confirmarea legalității veniturilor și provenienței proprietăților. Iar dacă nu va putea să justifice legalitatea lor – să dea socoteală în fața legii. Astfel a comentat liderul PAS, Maia Sandu, demersul democratului Sergiu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:08

 În cadrul primei conferințe de FinTech din Moldova, care a avut loc pe 17 mai 2019 la Chișinău, a fost lansată oficial opțiunea de investiții pe Fagura.com, o platformă inovatoare care permite oamenilor să se împrumute sau să investească bani fără ajutorul băncilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 16:10

Bloggerul Corneliu Gandrabur speră că autoritățile germane, dar și Fiscul din Moldova vor furniza informații privind veniturile reale ale liderului PPDA Andrei Năstase, dar și impozitele plătite de acesta și colegii săi din blocul politic ACUM. O interpelare în acest sens a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 15:20

Lucrările de renovare a Arenei Chișinău sunt în toi. Astăzi, fostul președinte al Parlamentului și vicepreședintele PDM, Andrian Candu a mers la fața locului pentru a vedea la ce stare sunt lucrările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:25

Aproape 12 miliarde de ruble, echivalentul a 186 milioane de dolari SUA, au fost găsite în casele angajaţilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, care au fost reţinuţi pentru corupţie. Este vorba despre Kiril Cerkalin, care activa în cadrul departamentului pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 13:15

Partidul Democrat a adoptat o poziție rațională și înțeleaptă în ultima perioadă, în comparație cu celelalte partide parlamentare. Este opinia politologului Zurab Todua, exprimată în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVC 21.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:42

O echipă de cercetători a reuşit să rescrie codul genetic al unui organism de la zero. Primele organisme create prin această metodă sunt câteva bacterii de E. coli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:41

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinții împărați Constantin și Elena sunt sărbătoriți luni, 21 mai, de către creștini. De numele acestor sfinţi, primii împăraţi creştini,sunt legate multe tradiţii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:38

Între așa-zișii jurnaliști sau experți din presa occidentală, care sunt plătiți de Fundația Soros pentru a denigra PDM și pe liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, figurează personaje care l-au servit cu dedicație pe fostul premier Vlad Filat, condamnat pentru corupție și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:17

Partidul Politic “ȘOR” a finisat lucrările de iluminare stradală a satului Cișmea, raionul Orhei, una din cele 104 localități unde formațiunea a câștigat alegerile parlamentare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:14

Partidul Socialiștilor a respins invitația PAS-DA la ședința Parlamentului, preconizată pentru zilele de 21 și 22 mai. În opinia socialiștilor, propunerea blocului ACUM esteb populistă și nu merită să fie luată în considerare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 11:26

Cel de-al 73-lea episod - care a fost totodată ultimul - al serialului "Game of Thrones", difuzat duminică seară în Statele Unite, a doborât recordul de audienţă al postului HBO, care a difuzat această producţie începând din 2011, după ce 19,3 milioane de telespectatori americani au...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)