Astăzi 18 August 2019, Duminică - Ultima actualizare la 19 August 2019
Abonamente

Interviu 6 August 2015, ora 07:00    Din editia print

Mariana Ciobanu: „Prejudecățile împiedică fetele să aleagă o carieră în IT”

Marime Font

Foto: Arhiva personală

Cine a făcut puțină informatică în școală știe că literele pe care le culegem la o tastatură sau click-urile pe ecran nu sunt altceva decât interminabilele simboluri 0 și 1. 

Pentru mulți dintre noi, calculatorul este, totuși, o cutie neagră. Nu și pentru specialiștii din domeniul tehnologiilor informaționale (IT). Mariana Ciobanu lucrează la compania Visa, denumirea căreia o întâlnim pe cardurile bancare lucioase. La Londra, Mariana dezvoltă servicii bancare digitale, demonstrând că IT-ul nu e un sector destinat doar bărbaților.

- Aveți studii în domeniul financiar, cum ați ajuns să faceți IT?
- Într-adevăr, specializarea pe care am absolvit-o este Bănci și Burse la Academia de Studii Economice. Din păcate, în Moldova acelui moment, în domeniul bancar nu erau salarii bune și nici multe locuri vacante. Nu puteam vorbi nici despre o piață bursieră activă și interesantă. După absolvire, am decis să fac IT. A fost o decizie influențată de circumstanțe, aveam mulți prieteni, trei verișori în acest domeniu și mi s-a părut fascinant să lucrezi în cadrul unor proiecte internaționale. După un job scurt în timpul facultății, m-am concediat, am stat acasă câteva luni cu cărți și lecții online recomandate de verișori și m-am pregătit de interviuri. A fost mai greu să conving intervievatorii să-mi acorde o șansă, dar am reușit. De atunci am lucrat pentru mai multe companii: am început cu Adobe, a urmat Pentalog, apoi Endava unde am avut nenumărate proiecte în care am lucrat pentru bănci și chiar bursa de valori din New York – New York Stock Exchange. Acum, sunt la Visa de 3 ani.


- Ce presupune meseria dvs. de inginer la Visa?
- La Visa, răspund de calitatea produsului, adică mă asigur că programul face exact ce trebuie să facă. Proiectul la care lucrez acum e un „portmoneu digital”, numit V.me. Utilizatorul acestui serviciu trebuie să-și creeze un cont, să adauge cardurile bancare, iar atunci când face cumpărături online, să caute logo-ul sau simbolul portmoneului digital V.me. Printr-un simplu click pe acel simbol, cumpărătorul poate plăti din portofelul său virtual, fără a ieși din casă. Conceptul seamănă cu serviciile existente de Paypal sau Google Wallet. Cu toate acestea, într-un proiect sunt mai multe poziții. Dacă cineva e interesat de acest domeniu, are de unde alege. Există specialiști responsabili de dezvoltarea produsului, care scriu codul. Designerii fac interfața, adică ceea ce vedem pe ecranul calculatorului, iar analiștii business scriu cerințele din punctul de vedere al clienților.

- Care sunt provocările unei profesii în IT?
- În IT e o provocare să înveți mereu lucruri noi, ca să rămâi pe piață. Trebuie să știi să adresezi întrebări, să afli adevărul. Deseori, se întâmplă ca dimineața să nu ai habar cum lucrează un lucru în proiect și e OK. Pentru că până la sfârșitul zilei vei învăța. Ca în orice altă meserie, în unele zile jobul pare incitant, în altele mai puțin.

- Cum ați reușit să vă mutați la Londra? Ce emoții v-a adus această schimbare?
- Inițial, am fost trimisă la Londra de compania britanică la care lucram la acel moment, Endava. Asta se întâmpla la sfârșitul lui decembrie 2011. Abia venisem și deja intrasem în toată învălmășeala de Crăciun. Eram vreo zece din 150 care lucrau în acea perioadă. Toți își luaseră liber. Nu mi-a fost frică de această schimbare, deoarece Londra este un megapolis internațional. Pentru că e un proiect IT, lucrez și cu mulți indieni, spanioli, italieni, români, maghiari și nigerieni. Sunt emigranți ca și mine, iar asta ajută. Experiența de Work and Travel din New York pe când eram studentă m-a făcut să mă acomodez la engleza americană. Aici, a fost un mic șoc cultural să descopăr engleza britanică. Mi-au trebuit luni bune să-i înțeleg pe unii colegi de-ai mei care vorbeau cu accente regionale sau cu expresii idiomatice. Recunosc, după luni de lecții de șoferie, îl înțeleg pe instructorul meu din Yorkshire în proporție de 80%, iar asta nu ajută prea mult orelor mele de condus, dar eu mă încăpățânez să continui cu el.

- Credeți că în Moldova, femeile beneficiază de egalitate de șanse în sectorul IT sau nu?
- Oricât ar părea de ciudat, dar în Moldova, femeile sunt mai bine reprezentate în IT decât în Anglia. La companiile la care am lucrat în Moldova, există mai puține femei decât bărbați, dar în unele echipe, proporția femeilor se apropie totuși de 30-40%. La Londra, situația e mai proastă, dacă vă vine să credeți. Suntem, în medie, cam 1-2 femei (deseori emigrante) la fiecare echipă de 10-12 persoane. La moment, IT-ul nu e privit ca o profesie pentru englezi, și cu atât mai puțin una pentru femei. În Anglia, la fel ca în Moldova, sunt programe de încurajare a fetelor tinere să aleagă acest domeniu după absolvirea școlii.
Paradoxul e că la școală, în foarte multe clase, eminenții sunt, de fapt, eminente, adică fete. Deseori, ele sunt mai străduitoare. Însă atunci când depun actele la universitate, mai au anumite rețineri și clișee, cum ar fi acela care spune că ingineria e pentru bărbați. Aceste prejudecăți le împiedică să aleagă o carieră IT. Cel puțin, asta s-a întâmplat cu mine după ce am absolvit școala.
Cred că în IT nu e loc de discriminare. După un an de zile la Londra, am condus o echipă de opt persoane la Visa. E unul dintre puținele domenii în care contează mai puțin de unde vii, ce gen ai, cum arăți etc. Contează ce poți face și asta e îmbucurător. E una dintre cele mai democratice profesii. Iar asta e valabil atât în Moldova, cât și în Anglia. Tind să cred că cei care lucrează în alte țări vor fi de aceeași părere.

- În ce condiții ați accepta să reveniți acasă?
- Îmi este greu să spun. M-am mutat în Anglia acum 3 ani, sunt interesată de tot ce se întâmplă aici, dar și în Moldova. Din fericire, cu profesia mea, atât eu, cât și soțul meu care lucrează la fel în IT, ne putem întoarce oricând în Moldova. Avem cunoscuți care, după ani de zile petrecuți în Anglia, s-au întors în Moldova, dar nu cred că e la fel de ușor în toate domeniile... Probabil o să sune banal, dar m-aș întoarce dacă ar fi stabilitate politică, economică. Probabil ar fi naiv acum să-mi doresc ca Moldova să fie parte a Uniunii Europene. Mi-aș dori o campanie de eradicare a corupției ca în România. Una adevărată, nu mimată, evident.

- Ce rol a jucat soțul în cariera dvs.? Cât de important este ca bărbatul să-și susțină soția?
- Mi-am întâlnit soțul fiind în Moldova, ne-am mutat în Anglia împreună. Am avut și perioade grele. Un an am locuit departe de Londra. În fiecare zi, făceam două ore spre lucru și două ore înapoi. El ajungea primul acasă, pregătea cina și mă aștepta să luăm masa împreună. A mai fost și o perioadă în care timp de un an am fost ambii manageri, ne întorceam seara extenuați, după întâlniri, termeni-limită și alte stresuri, unele din ele de acomodare. Cred că e benefic pentru un cuplu să treacă prin perioade grele împreună. Noi am aflat multe unul despre celălalt și ne-am oferit multă susținere necondiționată.
Când ambii parteneri fac ceea ce-și doresc cu adevărat (carieră, cresc copii), vor exista mai puține frustrări într-o relație și mai multe șanse pentru o viață fericită împreună.

- Ce credeți despre sistemul bancar din Moldova?
- Mă bucură faptul că în sistemul bancar din Moldova există internet banking-ul (n.red. - sistem electronic de plată) pe care-l folosesc deja de câțiva ani, când vin acasă, în vacanță. Am fost plăcut surprinsă să aflu că metoda de plată de tip contactless e deja folosită în Moldova (n.red. - metoda de plată contactless presupune apropierea unui card special de un terminal de plată, fără a fi nevoie de a introduce cardul și a tasta parola). În Anglia apar noi și noi metode de plată, e o mică revoluție: metode de plată contactless la ceas, la breloc, multe terminale de acest fel au fost introduse în ultimul an în metrouri și autobuze. Sper să le văd și în Moldova când vin prin vacanțe.

Acest articol este publicat în cadrul Programului ONU „Femeile în politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finanțat de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate în cadrul materialului aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția Programului.

Un articol de: Victoria Colesnic Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 August 2019, ora: 12:06

alegeri 2019 Mâine începe campania electorală pentru alegerile locale și pentru Parlament / Partidele sunt „în vacanță” și nu știm niciun candidat

Mâine începe campania electorală pentru alegerile locale și pentru Parlament / Partidele sunt „în vacanță” și nu știm niciun candidat

Campania electorală pentru alegerile locale din R. Moldova, din 20 octombrie, va începe la 19 august.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 18 August 2019, ora: 12:06

Mitropolitul Varlaam al Moldovei, cu numele de mirean Vasile Moţoc a decedat la 18 august 1657 la mânăstirea Secu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 11:18

TAP, unul dintre puținele gazoducte non-rusești din Europa, aproape de finalizare

TAP, unul dintre puținele gazoducte non-rusești din Europa, aproape de finalizare

 Conducta TAP, prin care gazele naturale din Marea Caspică (Azerbaidjan) vor ajunge în Europa, este finalizată în proporţie de 88,8%, potrivit News.ro. În anul 2020, când este programată să aibă loc prima livrare de gaze spre Europa, TAP va fi primul gazoduct non-rusesc care va...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:55

Jean-Claude Jucker, operat de urgenţă, după ce și-a întrerupt vacanţa în Austria

Jean-Claude Jucker, operat de urgenţă, după ce și-a întrerupt vacanţa în Austria

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și-a întrerupt vacanța în Austria pentru a fi operat de urgență. El va fi supus unei intervenții chirurgicare pentru îndepărtarea vezicii biliare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:54

Marea Britanie riscă să intre într-o criză de combustibil, alimente și medicamente în cazul unui Brexit fără acord

Marea Britanie riscă să intre într-o criză de combustibil, alimente și medicamente în cazul unui Brexit fără acord

Marea Britanie se va confrunta cu penurii de combustibil, alimente şi medicamente dacă părăseşte Uniunea Europeană fără un acord de tranziţie, riscând blocarea porturilor şi o frontieră dură în Irlanda, se menţionează în documente oficiale publicate de Sunday...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:49

BREAKING NEWS / FOTO DE LA LOCUL EVENIMENTULUI - Un om de afaceri din anturajul lui Vlad Plahotniuc, s-ar fi împușcat. Ce a scris pe bilețelul de adio

BREAKING NEWS / FOTO DE LA LOCUL EVENIMENTULUI - Un om de afaceri din anturajul lui Vlad Plahotniuc, s-ar fi împușcat. Ce a scris pe bilețelul de adio

Iurie Luncașu, omul de afaceri care deține "Casă Albă" din parcul "Valea Morilor", a fost găsit fără suflare în această noapte.  

( ) Citeşte tot articolul

Film 18 August 2019, ora: 09:43

George R.R. Martin: Finalul serialului „Game of Thrones” nu va influenţa viitoarele romane

George R.R. Martin: Finalul serialului „Game of Thrones” nu va influenţa viitoarele romane

Scriitorul George R.R. Martin, a cărui serie de romane „A Song of Ice and Fire” a stat la baza serialului „Game of Thrones”, a declarat într-un interviu acordat The Observer că finalul producţiei HBO nu va influenţa viitoarele sale două romane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:39

3 judecători la Curtea Constituțională din 6 vin de la socialiști. Asta da - revoluție, asta da - depolitizare

3 judecători la Curtea Constituțională din 6 vin de la socialiști. Asta da - revoluție, asta da - depolitizare

„Probabil, sunt considerat cel mai dur critic al actualei guvernări. Dar prognozele mele se adevaresc pe zi ce mandatul guvernării avansează. Mai relevantă decât orice este afirmația că “în Moldova nu are loc revoluție, ci redistribuire a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:36

Mort din cauza unui sandviș: Un client nemulțumit a împușcat mortal un ospătar, într-o suburbie a Parisului

Mort din cauza unui sandviș: Un client nemulțumit a împușcat mortal un ospătar, într-o suburbie a Parisului

Un ospătar de la un local din apropierea Parisului a fost împușcat mortal de un client nemluțumit de ”serviciie” sale. Clientul a devenit furios pe motiv că sandvișul comandat nu a fost pregătit suficient de repede, relatează BBC News. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:34

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 AUGUST 2019. CAPRICORNII TREBUIE SĂ-ȘI ASCULTE INTUIȚIA

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 AUGUST 2019. CAPRICORNII TREBUIE SĂ-ȘI ASCULTE INTUIȚIA

Horoscopul zilei de 18 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 18 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 18 august...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:31

Un bărbat internat la spitalul Buzău a ucis patru pacienți și i-a rănit grav pe alții, atacându-i cu un stativ de perfuzii

Un bărbat internat la spitalul Buzău a ucis patru pacienți și i-a rănit grav pe alții, atacându-i cu un stativ de perfuzii

Un pacient de la Spitalul de Neuropsihiatrie şi Măsuri pentru Siguranţă Săpoca, judeţul Buzău, a omorât, în noaptea de sâmbătă spre duminică, patru pacienţi şi a rănit alţi nouă cu un stativ de perfuzie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 08:51

63 de oameni au murit și alți 180 au fost răniți în urma unei explozii la o nuntă din Kabul

63 de oameni au murit și alți 180 au fost răniți în urma unei explozii la o nuntă din Kabul

O bombă a explodat sâmbătă seară la o nuntă din capitala afgană Kabul provocând moartea a cel puțin 63 de persoane și rănind alte 180, scrie BBC News. 

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 August 2019, ora: 07:34

istorie (DOCUMENT) Traducere din Cambridge Journal of Economics: FOAMETEA SOVIETICĂ din 1947

(DOCUMENT) Traducere din Cambridge Journal of Economics: FOAMETEA SOVIETICĂ din 1947

O deosebită atenție în ultimii 20 de ani a fost acordată aspectelor economice ale foametei.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 07:18

Societatea civilă: s-a ratat o ocazie pentru consolidarea integrității, autorității și independenței Curții Constituționale a Republicii Moldova

Societatea civilă: s-a ratat o ocazie pentru consolidarea integrității, autorității și independenței Curții Constituționale a Republicii Moldova

13 ONG-uri din întreaga țară au solicitat Parlamentului să modifice Legea cu privire la Curtea Constituțională. Aceasta în contextul numirii celor doi judecători la Curtea Constituțională: Domnica Manole şi Vladimir Ţurcan.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 06:42

Sondaj IDIS Viitorul: Andrei Năstase îl întrece pe Ilan Shor la capitolul încredere

Sondaj IDIS Viitorul: Andrei Năstase îl întrece pe Ilan Shor la capitolul încredere

 Igor Dodon este personalitatea politică care se bucură de cea mai mare încredere în rândul cetățenilor Republicii Moldova, fiind urmată de premierul Maia Sandu. 59% dintre moldovenii care au participat nu au încredere in nimeni.

( ) Citeşte tot articolul

Sport 18 August 2019, ora: 04:45

Dezastru total pentru Simona Halep după înfrângerea de la Cincinnati. Românca, pusă în faţa unei situaţii disperate

Dezastru total pentru Simona Halep după înfrângerea de la Cincinnati. Românca, pusă în faţa unei situaţii disperate

Înfrângerea suferită de Simona Halep în faţa americancei Madison Keys a cântărit mult mai mult decât a părut la prima vedere.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 16:40

Boris Johnson se întâlneşte cu Emmanuel Macron şi Angela Merkel pentru a discuta despre Brexit înainte de summitul G7

Boris Johnson se întâlneşte cu Emmanuel Macron şi Angela Merkel pentru a discuta despre Brexit înainte de summitul G7

 Premierul britanic Boris Johnson urmează să efectueze săptămâna viitoare vizite la Paris şi Berlin şi să fie primit de Emmanuel Macron şi Angela Merkel pentru a discuta despre Brexit, înaintea summitului G7, potrivit unor surse diplomatice, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 16:22

Dilema Veche „Asistăm la un reviriment al ideilor totalitare și comuniste“

„Asistăm la un reviriment al ideilor totalitare și comuniste“

 Unul dintre inițiatorii legii privind interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter comunist e Cristian Ghinea. L-am întrebat cum își explică faptul că fascismul e unanim condamnat, în schimb, în ceea ce privește comunismul, persistă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 16:20

Conducta TAP, prin care gazele naturale din Marea Caspică vor ajunge în Europa, este finalizată în proporţie de 88,8%

Conducta TAP, prin care gazele naturale din Marea Caspică vor ajunge în Europa, este finalizată în proporţie de 88,8%

 Proiectul Trans Adriatic Pipeline (TAP) era finalizat în proporţie de 88,8%, la sfârşitul lunii iulie, arată datele actualizate publicate pe site-ul consorţiului TAP AG.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 11:28

Explozia de la Arhanghelsk. Doctorii ruși spun că nu au fost avertizați că pacienții au fost victimele unui accident nuclear - unui medic i s-a identificat un izotop radioactiv în țesutul muscular

Explozia de la Arhanghelsk. Doctorii ruși spun că nu au fost avertizați că pacienții au fost victimele unui accident nuclear - unui medic i s-a identificat un izotop radioactiv în țesutul muscular

Cinci angajați ai spitalului în care au fost tratate victimele accidentului nuclear de la Arhanghelsk au spus pentru Moscow Times că medicii care au lucrat direct cu pacienții au fost puși de agenți ai Serviciul Federal de Securitate să semneze acorduri de confidențialitate. Cei trei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 11:26

Cazul Caracal. Din oasele găsite în pădure, bănuite a fi ale Luizei Melencu, nu s-a putut evidenția un profil ADN, anunță DIICOT

Cazul Caracal. Din oasele găsite în pădure, bănuite a fi ale Luizei Melencu, nu s-a putut evidenția un profil ADN, anunță DIICOT

Specialiștii INML nu au putut identifica niciun profil ADN de pe oasele găsite în pădure, în cazul Caracal, deoarece erau într-o stare de calcinare excesivă, arată DIICOT. Procurorii au retrimis INML dispoziție de refacere a analizei. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 17 August 2019, ora: 11:22

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 17 AUGUST 2019. SCORPIONII POT PIERDE BANI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 17 AUGUST 2019. SCORPIONII POT PIERDE BANI

Horoscopul zilei de 17 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 17 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 17 august...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 14:23

Purcari Wineries raportează venituri de 88 mil.lei în S1/2019, în creştere cu 25% şi profit de 17 mil.lei, plus 7%

Purcari Wineries raportează venituri de 88 mil.lei în S1/2019, în creştere cu 25% şi profit de 17 mil.lei, plus 7%

Grupul Purcari Wineries a încheiat primul semestru din 2019 cu venituri de 87,7 milioane lei, în creştere cu 25% şi un profit net de 17,1 milioane lei, cu 7% mai mare decât în perioada similară din 2018.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 14:18

PSD-ista Dăncilă, cu elicopterul în turneu electoral în Moldova, regiunea unde nu s-a construit niciun kilometru de autostradă

PSD-ista Dăncilă, cu elicopterul în turneu electoral în Moldova, regiunea unde nu s-a construit niciun kilometru de autostradă

În turneu electoral în Moldova, ​​Viorica Dăncilă a venit cu elicopterul la Iași, precizând că pentru a putea ajunge în fiecare județ trebuie să apeleze și la acest mijloc de transport. Secretarul general al PSD, Mihai Fifor, a precizat că elicopterul este...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)